Naslovna / Zdravlje

Loš holesterol ne leči se suplementima, niti bez saveta lekara

Priredio/la: S. M.|16:00 - 10. 12. 2021.

Neki suplementi, na primer, reaguju na trigliceride, a ne na holesterol, zbog čega ih mnogi pogrešno uzimaju

loš holesterol Naslage mogu toliko da se nagomilaju, suze krvne sudove  i uslove prestanak protoka krvi, što uzrokuje bolesti srca i krvnih sudova Foto: Shutterstock

Loš holesterol muči jednu od tri osobe danas na planeti i smata se krivcem za veliku većinu srčanih i moždanih udara. Tražeći lek za povišen holesterol mnogi ljudi radije koriste  suplemente, umesto lekova. Stručnjaci podvlače da neki od preparata uopšte ne utiču na nivo holesterola, i dodaju da je nekada bolje pokušati da se povišen holesterol reguliše  jedostavnom promenom načina ishrane.

Loš holesterol dovodi do sužavanja krvnih sudova i pojave plaka

Naslage LDL holesterola na krvnim sudovima nazivaju se plak. Vremenom, te naslage mogu toliko da se nagomilaju, suze krvne sudove, uslove poteškoće kada je u pitanju normalan protok krvi. Loš holesterol jedan je od glavnih uzročnika bolesti srca i krvnih sudova.

Loš holesterol ne leči se suplementima

Mnoge osobe smatraju da su suplementi bolje rešenje za kontrolu holesterola, od lekova na recept. Često se slušaju iskustva drugih i priče, koje su već ušle u urbanu legendu, o delotvornosti pojedinih suplemenata. Međutim, istina je da mnogi od tih dodataka nisu tako svemoćni.

Riblje ulje smanjuje trigliceride, a ne holesterol

Zagovornici suplemenata ribljeg ulja koji sadrže omega-3 masne kiseline kažu da je ono dobro za zdravlje srca i da sprečava srčani udar, moždani udar, srčanu insuficijenciju i koronarnu bolest. Međutim, ne postoje značajni dokazi  da suplementi ribljeg ulja mogu pomoći kada su u pitanju ove bolesti. Riblje ulje se koristi u medicinskoj praksi. Međutim, ono se savetuju ljudima sa teškim poremećajima triglicerida, a ne sa visokim holesterolom. Terapija omega-3 ribljim uljem može smanjiti trigliceride za 30 do 50 procenata, kod onih sa nivoima koji su na 500 mg/dL ili više, i koji su pod povećanim rizikom da dobiju pankreatitis. Dodaci ribljeg ulja mogu takođe sadržati i velike količine drugih neželjenih zasićenih masti, što može povećati  loš holesterol. Umesto uzimanja suplemenata mnogo je bolje konzumirati hranu poput ribe, sa nezasićenim mastima i jednostavnim šećerima.

Crveni pirinač može izazvati genetska oštećenja

Crveni (kvasni) pirinač se koristi u kineskoj kuhinji i medicini. Kada se crveni pirinač fermentiše sa određenim sojevima kvasca, stvaraju se veoma niske doze statina. Statini se obično propisuju za smanjenje visokog nivoa lošeg holesterola. Iako neke osobe konzumiraju crveni pirinač jer smatraju da je prirodniji i sigurniji od prepisanih statina, ne postoji zvanične analize koje to potvrđuju. Analiza sastojaka crvenog pirinča pokazala je, da četiri od 11 proizvoda, sadrže supstancu zvanu citrinin. Ta supstanca razvija se kako pirinač raste, ukoliko okolina zasada nije kultivisana. Utvrđeno je da citrinin izaziva otkazivanje bubrega kod životinja i genetsko oštećenje ćelija.

Loš holesterol ne suzbijaju ni Q10 suplementi

Koenzim Q10 je hranljiva materija koju telo proizvodi i koristi za ćelijsku energiju, često se reklamira kao vitalna, ako uzimate statine za snižavanje holesterola. Zagovornici Q10 kažu da pomaže u smanjenju bolova u mišićima, što može biti nuspojava upotrebe statina, i da je važan izvor energije, koji je telu potreban. Međutim, nema čvrstih dokaza koji podržavaju prednosti uzimanja suplemenata Q10, dok se uzimaju i statini. Ako koristite statine i imate bolove u mišićima, sledeći korak je razgovor sa lekarom o promeni recepta. Postoji nekoliko različitih statina i mogu se davati u različitim dozama. Pronalaženje onog koji vam odgovara svakako je bolji put od uzimanja suplemenata.

Aspirin pomaže, ali ne uvek i ne svima

Kada se holesterol i druge supstance nakupe na zidovima arterija, stvaraju plak, koji ograničava normalan protok krvi. Još gore je kada se krvni ugrušak formira na puknutom plaku i potpuno blokira arteriju, prekidajući protok kiseonika do dela našeg tela. Srčani udar je, na primer, posledica prekida dotoka krvi u srce, a kada blokirana arterija vodi do mozga, posledica je moždani udar.

Studije pokazuju da aspirin može pomoći u sprečavanju srčanih i moždanih udara uzrokovanih krvnim ugrušcima, jer smanjuje sposobnost krvi da formira ugruške. Uzimanje male doze aspirina, najefikasnije je ako ste već imali srčani ili moždani udar. U slučaju da pacijent ima stent ili operaciju srca, trebalo bi da koristi terapiji za blokiranje trombocita. Savet je da se ne lečite na svoju ruku i da potražite mišljenje stručnjaka. Nekada nešto što je veoma pomoglo nekom, možda neće pomoći i vama.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Biljana
21:37, 10. 12. 2021.
Odgovori

Logicno, pomazu jedino statini koji se, je li, kako zgodno, uzimaju dozivotno. I tako farmakomafija dobija jos jednog klijenta. A “lekovi” te rasture tako da ako i to jedno popravi, deset drugih stvari se raspadne. I tako, malo po malo, eto nam redovnog klijenta za jos par boljki.

Micha
8:29, 10. 01. 2022.
Odgovori

Farmakomafija, Australija, NATO, vakcinaši, prakticno ceo svet se okrenuo protiv Srbije zbog naših ekonomskih dostignuća, vrhunskog zdravstva i Ekološke politike.

sevil kiseri
19:17, 11. 12. 2021.
Odgovori

20 godine imam trigliceride do 26 sam imaojednom sam oborijo sa skolke morske plodove na 4 ali opet imam pijem fenofibrate pijem omega 3 zimi od divli losos ali opet imam 7 ne padami nikad manje ima namazenu jetru vas savet.

Ateista
21:51, 11. 12. 2021.
Odgovori

Imam holesterol preko 30 god i samo sam jednom popio lekove koji su mi škodili imao sam bolove u stomaku i jake glavobolje za koje su mi rekli da je to normalno ja smatram da ako pijem lek i osetim da mi je bolje nastavljam sa terapijom a kad vidim da mi je tri puta gore nego pre uzimanja kao lekova ja prekidamnmoj rođak koji se pridržavao strogo preporukama lekara i pio redovno terapiju već je 12 god mrtav jer su mu prvo otkazali bubrezi pa onda redom polipi na jetri dobio i hemofiliju

Antonio
19:28, 28. 12. 2021.
Odgovori

Pocni da koristis Surutku svaki Dan I pronadji kapsule biljnog porekla Sarenog Ckalja ili kako se Zove Silimarin kapsule.Vodi racuna da unosis vise povrca nego voca u ishrani.

Budimir
15:53, 13. 12. 2021.
Odgovori

Povremeno pijem Sortis 10. mg. Ali lično smatram da je režim ishrane glavni preduslov ukoliko želimo da malo produžimo život. Treba izbegavati npr. jagnjetinu,burek tvrdi sir itd. (ukoliko je moguće). Samo jedna jabuka dnevno i vremenom se oseti olakšanje..

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo