Naslovna / Prirodna medicina

Prirodni suplementi koji nam pomažu da smanjimo stres

Priredio/la: S.M.|11:00 - 14. 11. 2021.

Prirodni suplementi mogu da pomognu da život postane zdraviji i opušteniji, a svakodnevni stres sveden na minimum

prirodni suplementi Određeni prirodni suplementi su vodića ka opuštenijem životu Foto: Shutterstock

Svi želimo da smanjimo nivo stresa u svakodnevnom životu, ali koliko nam u tome mogu pomoći suplementi, posebno prirodni suplementi? Svakoga dana susrećemo se sa stresnim situacijama – od porodičnih problema i problema na poslu, do svega onoga što nosi planetarna pandemija covid 19. Koliko nam zapravo zdrava ishrana i prirodni suplementi mogu pomoći da smanjimo nivo stresa?

Nivo stresa se povećao

Istraživanje American Psychological Association iz maja 2020. otkrilo je da se stres koji je povezan sa poslom i ekonomijom povećao u prošloj godini, posebno među roditeljima. To nažalost, ne predstavlja nikakvo iznenađenje. Hronični stres može negativno uticati na svaki aspekt zdravlja i doprineti širokom spektru problema koji uključuju – glavobolje,  probleme sa spavanjem, poremećaje raspoloženja (kao što su tuga, bes ili razdražljivost), bolest srca. visok krvni pritisak, dijabetes, anksioznost, depresiju…

Prirodni suplementi – „pet veličanstvenih“

Dobra vest je da postoje rešenja za ublažavanje stresa. Osim dovoljno spavanja, redovnog vežbanja, razgovora sa prijateljimaa ili stručnjacima za mentalno zdravlje i određeni prirodni suplementi u ishrani mogu pomoći u savladavanju stresnih situacija. Predstavljamo vam 5 prirodnih suplemenata koji mogu da budu vodič ka zdravijem i opuštenijem načinu života.

L-Teanin – prirodni suplement iz zelenog čaja  

L-Teanin je aminokiselina koja se može naći u prirodi, u zelenom čaju. Može nas opustiti bez izazivanja pospanosti ili smanjenja budnosti. Pretpostavlja se da može povećati određene neurotransmitere i alfa-talase, koji proizvode u mozgu umirujuće dejstvo. Iako se sam teanin nalazi u zelenom čaju, ne sadrži kofein koji je često povezan sa nervozom i nesanicom. Može se nabaviti u vidu kapsula, kao tečnost i u prahu.

Magnezijum – a najbolji je aspartat, citrat, laktat ili hlorid

Magnezijum je  esencijalni mineral neophodan za funkcionisanje više od 300 enzimskih reakcija u organizmu. Odraslom, zdravom muškarcu, potrebno je 420 mg magnezijuma na dan, a odrasloj zdravoj ženi 320 mg. U organizmu zdrave odrasle osobe, nalazi se oko 24 – 30 grama magnezijuma. Najviše ga ima u kostima, skeletnom i srčanom mišiću, dok se ostatak nalazi u jetri, bubrezima, mozgu i crvenim krvnim zrncima.

Prema dosadašnjim istraživanjima, magnezijum je najviše od pomoći osobama sa blagom anksioznošću. Magnezijum se nalazi u zelenom lisnatom povrću, orašastim plodovima, semenkama, mahunarkama, žitaricama od celog zrna i drugoj obogaćenoj hrani. Ako se odlučite za suplement, uzmite u obzir magnezijum aspartat, citrat, laktat ili hlorid, koji se apsorbuju bolje od magnezijum oksida ili sulfata.

Melatonin je prirodni suplement koji sada možete naći u orasima

Melatonin je hormon koji luči hipofiza i  koji svoj efekat na spavanje ispoljava kao regulator našeg biološkog dnevnog ritma (cirkadijalni ritam). Melatonin govori našem organizmu kada je vreme za san a kada za aktivnost. Njegovo lučenje se smanjuje kada sviće i pojačava kada se bliži veče. Na taj način naš organizam zna da je vreme za odmor. Melatonin učestvuje i u regulaciji aktivnosti enzima i hormona povezanih sa metabolizmom i funkcijom organa. Bez njega ne bi smo na primer znali kada smo gladni ili žedni. Trešnje i višnje su jedne od retkih namirnica koje se smatraju prirodnim izvorom melatonina. Voćna salata od njih će vam popraviti san. Ujedno melatonina ima i u orasima, kukuruzu, paradajzu i đumbiru. Dodaci melatonina se lako nalaze u obliku tableta, kapsula i kapi. Većina dolazi u dozama od 1 ili pet miligrama.

Arktička ruža poboljšava koncentraciju i pamćenje, jača imunitet

Dobro je poznata narodima sa severa, a pokazala se delotvornom u borbi s hroničnim stresom, ali i drugim sličnim zdravstvenim problemima. Smatra se kraljicom adaptogena, umiruje organizam i eliminiše nervnu napetost u kratkom roku. Njena prednosti za zdravlje su izvanredne.  Poboljšava koncentraciju i pamćenje, daje energiju, jača imunitet i odličan je prirodni afrodizijak. Preporučuje se i u slučaju depresije sa astenijom, sindroma hiperaktivnosti, koji prati nedostatak pažnje, kao i tokom oporavka posle povrede glave u udesu. Arktičku ružu možete uzimati kao tečni ekstrakt, kapsulu ili prah.

Limun trava je umirujući prirodni suplement

Limun trava je lekovita, aromatična biljka iz porodice usnatica. Biljka miriše na limun pa otud naziv limun trava. Tradicionalno, koristi se kao blagi sedativ i umirujući agens, a deluje i protiv anksioznosti. Osobe koje su koristile limun travu poboljšale su san i spavanje za više od 50 odsto. Od listova biljke obično se pravi čaj. Kao dodatak, limun trava se može naći i u obliku tableta i kapsula, a njegov ekstrakt je dostupan u kremama i mastima.

Valerijana ili Macina trava za nesanicu

Valerijana u Srbiji raste kao samonikla biljka u polusenovitim šumama, na livadama sa više vlage, pored reka i potoka. U narodu se naziva još i Macina trava. Zbog sve veće potražnje na domaćem i inostranom tržištu prešlo se na plantažno gajenje, najviše u Banatu i centralnoj Srbiji. Valerijana je poznata po svojim umirujućim efektima i obično se koristi kao dodatak ishrani za nesanicu, anksioznost i druga stanja, kao što je depresija. Ekstrakt korena valerijane može imati antianksiozne efekte na osobe sa anksioznim poremećajem. Može se upotrebljavati u vidu kapsula, tableta i čajeva.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo