Naslovna / Zdravlje

Šifra SPF: Zaštitite svoju kožu i zdravlje upotrebom kreme sa faktorom tokom cele godine

Priredio/la: eKlinika/PR|11:39 - 29. 05. 2023.

Korišćenje krema sa zaštitinim faktorom nema samo estetsku svrhu, njihova upotreba može sačuvati i naše zdravlje, kažu stručnjaci

SPF faktor Oznaka SPF odnosi se na Sun Protection Factor, a na kremama je on najčešće obeležen brojevima 10, 20, 30 i 50 Foto: Shutterstock

Sunčevo zračenje može izazvati različita oštećenja i oboljenja kože, od kojih je najopasniji melanom, koji se razvija u ćelijama gde nastaje melanin – pigment zaslužan za boju kože, kose i očiju. U mesecu borbe protiv raka kože, osvrnimo se na važnost faktora zaštite od sunca.

Različiti nivoi zaštite u SPF preparatima

Oznaka SPF odnosi se na Sun Protection Factor, a na kremama je on najčešće obeležen brojevima 10, 20, 30 i 50. Jedna od najčešćih zabluda je da veći faktor podrazumeva veću zaštitu od UV zračenja, ali ako, primera radi, uporedimo faktore 30 i 50, razlika u njihovoj efikasnosti je 97 prema 98 odsto – dakle, gotovo zanemarljiva. Međutim, veći faktor nas štiti od zračenja duže vreme, što je važno znati prilikom izlaganju suncu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by apoteka.rs (@uvekdezurna)

Osim toga, treba obratiti pažnju i na to da proizvod sadrži širi spektar zaštite. U tom slučaju, na njemu će pisati broad spectrum protection ili UVA i UVB, skraćenice koje označavaju dve vrste zračenja koja negativno utiču na kožu. UVA zračenje tiče se povećane proizvodnje slobodnih radikala, koji izazivaju oksidativni stres ćelija, a samim tim i njihovo prerano odumiranje, odnosno starenje kože. Delovanje UVB zračenja je, sa druge strane, odgovorno za nastanak opekotina.

Veliki izbor krema sa SPF faktorom dostupan je putem aplikacije apoteka.rs, preko koje je moguće pronaći, rezervisati i preuzeti u najbližoj apoteci sva potrebna medicinska sredstva.

SPF Faktor

Foto: Shutterstock

Opasne zablude o SPF

Ukoliko je oblačno, utisak je da faktor zaštite od sunca nije potreban jer će oblaci smanjiti nivo radijacije. Ipak, oni će zaista apsorbovati određeni deo, ali ne veći od 10-20 odsto. Privid da je izloženost manja nastaje zbog odsustva iritacije kože, koje je inače prisutno prilikom sunčanja, ali kao što brojevi jasno pokazuju, to ne znači da je zaštitni faktor nebitan tokom oblačnih dana.
Još jedna popularna zabluda je da tamniji ten ne iziskuje dodatnu zaštitu. Međutim, bez obzira na to da li ste se prethodno sunčali, SPF ne treba zaobilaziti. Drugim rečima, i poslednjih dana na moru je prilikom sunčanja na plaži važno koristiti kremu sa faktorom.

SPF faktor

Foto: Shutterstock

Široko rasprostranjeno mišljenje je i da ćemo manje pocrneti ako nanosimo SPF kremu. Međutim, dok ona čuva kožu od opekotina, oštećenja i starenja, uticaće i na ujednačeniju boju. Kao što je poznato, nezaštićena koža koja izgori, vrlo brzo počinje da se peruta i ljušti, a to svakako neće pozitivno uticati na ravnomeran ten.

Rizik od melanoma

U Srbiji svake godine od ove vrste kancera oboli više od 600 ljudi, a čak polovina njih nažalost izgubi bitku za život. Ključ prevencije je u ličnoj kontroli i redovnim pregledima. Takođe, treba imati u vidu uzroke ovog ozbiljnog zdravstvenog problema, među kojima se posebno izdvaja preterana izloženost ultraljubičastoj svetlosti koju emituju sunčevi zraci, ali i solarijumi. Zaštitni faktor direktno utiče na ovaj uzrok i prisutan je u SPF kremama. Dermatolozi zato preporučuju njihovo korišćenje tokom čitave godine, zbog prevencije malignih kožnih oboljenja.

U borbi protiv melanoma, adekvatno savetovanje je najefikasniji prvi korak ka zaštiti. Platforma apoteka.rs omogućava konsultovanje farmaceuta putem upita ili poziva online, što je odlična prilika za početak prevencije. Mnoge zablude postoje kada je SPF u pitanju, a svest o njima je dragocena zaštita od malignih bolesti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo