Naslovna / Zdravlje

Najbolji pomoćnik kod posekotina, opekotina i ogrebotina

Priredio/la: eKlinika/PR|10:23 - 12. 07. 2023.

Da li se sećate kada ste poslednji put spremali ručak i pokušali da izvučete pleh, pa ste se opekli? Muž vam je došao iz dvorišta sa posekotinom od testere dok vam je pravio novu policu? Ili vam se dete vratilo kući sa igrališta sa oguljenim laktom i kolenom?

sprej za rane Povređeno tkivo mora da obnovi, tako da na kraju procesa bude najsličnije tkivu pre povrede. Upravo tu nam pomoć može pružiti antibiotski sprej Foto: Shutterstock

 Možete biti veoma oprezni dok obavljate sve svoje aktivnosti, ali nije uvek moguće isključiti verovatnoću da se opečete, ogrebete ili posečete. Naročito kod dece, postoji mogućnost od povreda, dok se igraju u parku, voze bicikl, ili trče. Bilo da se radi o velikoj ili manjoj povredi, i jedno i drugo treba tretirati sa jednakom pažnjom i brinuti o svojoj koži. Sprej za rane može biti rešenje!

Uloga kože u zaštiti organizma

Koža pored toga što izoluje i štiti organizam od spoljne sredine. Svaki put kada se rana pojavi telo prirodno pokreće zarastanje. Ovaj proces je veoma složen: organizam prvo mora da zaustavi krvarenje, da zaštiti, isuši i zatvori ranu. Povređeno tkivo mora da obnovi, tako da na kraju procesa bude najsličnije tkivu pre povrede. Upravo tu nam pomoć može pružiti antibiotski sprej.

Kada se posečete, ogrebete, ili opečete, mislite: „proći će to samo“. Međutim, treba imati na umu da svaki put kada se kožna barijera ošteti, postoji rizik od infekcije.

Šta možemo uraditi da bi se infekcija sprečila

Manja posekotina ili ogrebotina obično će lako zarasti bez posebne medicinske nege, ali je ipak potrebno sprečiti rizik od infekcije, naročito ukoliko odmah nakon povrede nastavljamo sa aktivnostima.

Za početak, najvažinije je:

• Zaustaviti krvarenje pritiskom pomoću čiste gaze, ili peškira.
• Očistititi ranu vodom. Ukoliko se u rani nalaze ostaci peska, kamenčića ili stakla, pokvasite gazu i dobro očistite.
• Naneti tanak sloj OTC proizvoda za negu rana, jer oni u sebi sadrže antibiotike (tj. bacitracin, neomicin), koji će zaustaviti krvarenje i najbitnije, sprečiti širenje infekcije.
• Pokriti ranu gazom ili zavojem. Time ćete dozvoliti antibiotiku da deluje, i sprečiti prolaz novih bakterija.
• Takođe, kako bisteumanjili mogućnost za pojavu ožiljaka, nemojte uklanjati krastu ili kožu oko rane.

Vitoplex

Nezamenljiv „član” svake kućne apoteke Foto: Zdravlje Leskovac

Obavezan član kućne putne apoteke – sprej za rane

Kako biste se uvek osećali sigurno, bilo kod kuće, u vikendici, na letovanju, ili na putu, korisno je da uz sebe imati kutiju prve pomoći. Pored alkohola, gaze i flastera, potreban vam je i jedan antibiotik u spreju, koji sanira površinske povrede kože. OTC lokalni antibiotici koji se koriste kao prva pomoć za sprečavanje infekcije od manjih ogrebotina, rana i opekotina su definitivno najbolji izbor.

Način primene spreja

Potrebno je dva do tri puta na dan poprskati obolelo mesto na koži sa udaljenosti od 20-25 cm. Preporučuju se tri uzastopna prskanja u trajanju od po tri sekunde sa pauzama u prskanju od po 30 sekundi. Ovaj lek se može primenjivati najduže 7 dana.

Savet lekara

Po preporuci dr Ivane Redžić, ukoliko OTC lek u sebi sadrži kombinaciju neomicina i bacitracina, nemate razloga za strah od širenja infekcija.
– Upravo jedan takav proizvod je i Vioplex-T, antibiotski sprej za površinske povrede kože, koji u sebi sadrži baš ova dva navedena sastojka – kaže dr Ivana Redžić.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor