Medicinski informativni portal
Naslovna / Deca

Izbacite iz kreveca jastuk, ćebe i igračke. Razlog za to je vrlo ozbiljan

Priredio/la: V. M. B.
8:00 - 26. 01. 2021.

Jastučići, platnena ogradica, igračke ponekad su opasni po život deteta

Jastuk tek posle prve godine Foto: Shutterstock

Do prvog rođendana bebe ne bi smele da spavaju sa jastukom, ćebetom i igračakama zbog opasnosti od gušenja. Stručnjaci, međutim, tvrde da ni starija deca ne bi trebalo da koriste jastuk. Tek sa šest meseci beba može da skloni ono što joj je prekrilo lice i može samostalno da se okreće s leđa na bok i obrnuto.

Ovo se posebno preporučuje zbog mogućnosti iznenadne smrti novorođenčeta (SIDS), sindroma kojem su izložene bebe mlađe od godinu dana, posebno one koje još nisu napunile šest meseci.

Iz kreveca izbacite sve – platnene ogradice, ukrasne jastučiće, jastuke, jorgane i ćebad, krpene i druge igračke. Izbacite sve što ima vrpcu, kao i čaršafe koji mogu da se izvuku…

Bez jastuka

Pedijatri, ipak, smatraju da ni starijoj deci ne bi trebalo davati jastuk. Roditelji misle da će on da pruži utehu mališanu kada spava sam, a ne shvataju da je detetu sasvim dobro bez njega. Ako želite da mu date jastuk, najbolje je pričekati da se preseli iz kolevke ili kreveca u veći krevet. Dok je u kolevci, detetu možete da nabavite čvršći i manji jastučić veličine poput jastuka za putovanje avionom. Nikako ne bi trebalo kupovati jastuke punjene perjem jer su premekani, mogu uzrokovati alergije i ugušiti dete ako mu glava utone u njega dok spava.
Jastuci se ne preporučuju ni za decu ispod dve godine.

– Moje dete spava od prvog dana na dosta tankom jastuku tek toliko da ima uzglavlje. Obložila sam ga sa čaršavom tako da je fiksirano za krevetić. Uvek je spavao na boku sve dok nije počeo sam se vrti i traži položaj za spavanje. Sad najradije spava na leđima – ispričala je jedna mama.

Sa vama u sobi do prvog rođendana

Stručnjaci Američke akademije za pedijatriju smatraju da bi bebe trebalo da spava u roditeljskoj sobi do prvog rođendana. Prema novim statističkim podacima, to smanjuje rizik od SIDS-a za čak 50 odsto. To  znači da ćete i vi moći bolje da spavate ako beba spava u krevecu pored vašeg kreveta. Najvažnije je da je stavite da spava na leđima, bićete mirniji. A dodatni spokoj pružiće vam činjenica da je tu kraj vas. Kad je tu, veće su šanse da čujete neuobičajene zvuke, pokrete, gušenje ili otežano disanje i da reagujete.

 

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend