Ishrana

Zašto imamo visok holesterol ako se zdravo hranimo

Priredio/la: Vesna Stanimirović

Zdrava ishrana se uglavnom povezuje i sa zdravijim kardiovaskularnim sistemom. Iako ishrana igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja srca, može biti obeshrabrujuće i zbunjujuće kada se pridržavamo zdravih prehrambenih navika, a ipak imamo visoke nivoe holesterola

Holesterol je masna supstanca koju proizvodi naša jetra i koja se dodatno unosi u organizam putem određene hrane životinjskog porekla. Od vitalnog je značaja za formiranje ćelijskih membrana, vitamina D i određenih hormona u organizmu, ali previše holesterola može povećati rizik od srčanih problema.

Razumevanje holesterola

Holesterol je supstanca koju naše telo koristi za proizvodnju određenih hormona, sintezu vitamina D i izgradnju ćelijskih membrana. Potreban nam je određeni nivo holesterola za optimalno zdravlje, ali visok nivo holesterola predstavlja rizik za brojne uobičajene srčane bolesti.

Lipoproteini u našoj krvi prenose holesterol kroz krvotok. Lipoproteini niske gustine (LDL) često se nazivaju „lošim“ holesterolom, dok se lipoproteini visoke gustine (HDL) nazivaju „dobrim“ holesterolom. Ako imamo visok nivo LDL-a, holesterol se može nataložiti unutar zidova naših arterija, što sužava arterije i primorava naše srce da radi napornije kada pumpa krv kroz telo.

Ishrana nije jedini faktor koji utiče na nivo holesterola

Naša ishrana igra ključnu ulogu u upravljanju holesterolom. Na primer, konzumiranje previše slatkiša i prerađene hrane može negativno uticati na nivo triglicerida a samim tim i celokupno zdravlje zdravlje srca.

Određene namirnice, poput prerađenog mesa, pekarskih proizvoda i pržene hrane, sadrže visoke nivoe zasićenih masti i trans masti. Ako konzumiramo previše ovakve hrane, naši nivoi holesterola mogu postati previsoki. Zdravije namirnice koje sadrže zasićene masti uključuju meso i mlečne proizvode od krava hranjenih travom na pašnjacima.

S druge strane, određene namirnice mogu pomoći u snižavanju nivoa holesterola u krvi. Integralne žitarice, orašasti plodovi, povrće i voće mogu pomoći u održavanju nivoa LDL-a pod kontrolom — ali čak i ako se hranimo zdravo, i dalje je moguće imati visok holesterol.

Postoje i drugi faktori koji doprinose visokom nivou holesterola, kao što su:

Genetika: Porodična istorija visokog holesterola može značajno povećati rizik od povišenog holesterola, čak i pored naših napora da se zdravo hranimo.

Godine i pol: Nivo holesterola obično raste s godinama. Muškarci su generalno u većem riziku nego žene pre menopauze, ali nakon menopauze, rizik žena se povećava zbog hormonalnih promena.

Težina: Prekomerna telesna težina ili gojaznost mogu doprineti povećanju nivoa holesterola. Višak kilograma može narušiti ravnotežu masti u našem telu i uticati na LDL holesterol, bez obzira na našu ishranu.

Sedentarni način života: Nedostatak fizičke aktivnosti može uticati na to kako naše telo metaboliše masti, što dovodi do viših nivoa LDL-a i nižih nivoa HDL-a.

Pušenje: Pušenje oštećuje naše krvne sudove i smanjuje nivo HDL-a, što nas čini podložnijima visokom LDL holesterolu.

Šta možemo preduzeti da se visok holesterol smanji

Ako imamo visok holesterol uprkos zdravom načinu života, važno je da se posavetujemo sa endokrinologom. Na početku je važno proceniti dosadašnji način života svakog pacijenta individualno. Važno je napomenuti da redovna fizička aktivnost može imati pozitivan uticaj na nivo holesterola, povećavajući HDL holesterol i na najbolji način utičući ukupno kardiovaskularno zdravlje. Čak i ako se već zdravo hranimo, možda postoji prostor za unapređenje.

Fokusirajmo se na konzumiranje hrane koja je dobra za srce, poput voća, povrća, integralnih žitarica i nemasnih proteina. Potpuno izbacimo trans masti i ograničimo unos rafinisanih ugljenih hidrata kao što su beli hleb, kolačići i čips, kažu stručnjaci.

Ako višak kilograma predstavlja faktor rizika, gubitak težine kroz kombinaciju zdrave ishrane i redovne fizičke aktivnosti može pomoći u snižavanju nivoa holesterola. Ako pušimo, prestanak je jedan od najboljih načina da poboljšamo nivo holesterola i smanjimo rizik od srčanih bolesti.

U zavisnosti od ozbiljnosti nivoa holesterola i povezanih rizika, lekari mogu propisati lekove poput statina koji mogu pomoći u snižavanju LDL holesterola i povećanju HDL holesterola. Na kraju, ključno je redovno praćenje nivoa holesterola, kroz analize krvi, kako bi se pratila efikasnos tretmana i bile unete određene korekcije.

Visok nivo holesterola može biti zbunjujući — naročito kada se pridržavamo zdrave ishrane i načina života. Razumevanjem faktora koji doprinose i preduzimanjem nekih mera, možemo smanjiti nivo holesterola i poboljšati svoje opšte zdravlje.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje savet lekara. U slučaju bilo kakvih nedoumica, obrati se svom lekaru.