Naslovna / Zdravlje

Visoki trigliceridi ili loš holesterol – Šta je opasnije

Priredio/la: D. T.|9:00 - 20. 04. 2024.

Veoma visoki nivoi triglicerida često se javljaju kod gojaznih osoba sa indeksom telesne mase višim od 30. U slučaju da pacijent dobije dijabetes, sve se dodatno komplikuje

trigliceridi Foto: Shutterstock

Trigliceridi se označavaju kao vrsta masnoća (lipida) u ljudskom telu. Trigliceridi su glavni sastojak životinjskih masti i biljnih ulja. Kada je nivo triglicerida visok, od 2,26 do 5,65 mmol/l, masnoće mogu da počnu da se talože unutar arterija i da raste rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Visoki trigliceridi, dijabetes, kardiovaskularne bolesti

Visoki trigliceridi ili povišen nivo „lošeg holesterola” LDL, šta je opasnije, jedno je od čestih pitanja pacijenata. Dr Luke Laffin iz Centra za poremećaje krvnog pritiska Cleveland Clinic kaže da su trigliceridi vrsta masti koje izazivaju dosta zabrinutosti kod pacijenata, koji pitaju kako trigliceridi dovode do bolesti srca i na koji način je najbolje da snize povišene trigliceride.

Studija objavljena u časopisu Cardiology and Therapy iz juna 2020. godine analizirala je zdravstveno stanje 9.593 osobe od 2007. do 2014. i otkrila je da visoki trigliceridi predstavljaju problem kod jedne četvrtine osoba koje žive u zemljama razvijenog sveta. Visoki trigliceridi uočavaju se i kod pacijenata koji imaju dijabetes ili aterosklerotske kardiovaskularne bolesti.

Šta je opasnije visoki trigliceridi ili holesterol?

Lekari naglašavaju da su viši nivoi triglicerida jednako opasni za zdravlje kao i povišen holesterol. Ukoliko se stanje ne leči, vremenom može doći do razvoja ateroskleroze.

Nepravilna ishrana je jedan od činilaca koji može dovesti do bolesti i visokog nivoa triglicerida. Ishrana koja obiluje masnoćama, ugljenim hidratima, nedovoljna mogućnost organizma da metabolizuje trigliceride, na kraju dovodi do povišenih triglicerida.

Holesterol se s druge strane povećava pre svega ishranom sa previše zasićenih masti, kojih ima u masnim mesima (svinjsko, goveđe, jagnjeće), kobasicama, salamama, siru, punomasnom mleku, majonezu, maslacu. Poželjne vrednosti triglicerida niže su od 1,7 mmol/L, granično visoke su od 1,70 – 2,25 mmol/L.

Koja vrsta holesterola izaziva plakove u krvnim sudovima?

HDL ili ‘dobar holesterol’ je klasa lipoproteina male veličine sa malo holesterola, a više proteina koji dostavljaju višak holesterola iz tkiva nazad u jetru za uklanjanje. HDL sprečava taloženje holesterola unutar krvnih sudova i vraća ga jetri. LDL ili ‘loš holesterol’ je krivac za plakove unutar krvnih sudova zbog čega se povećava rizik od srčanih problema.

Kliničko istraživanje objavljeno 2019. u časopisu European Heart Journal navodi da osobe sa visokim trigliceridima često imaju loše životne navike koje se svode na neodgovarajuću ishranu, neredovnu fizičku aktivnost i veću konzumaciju alkoholnih pića.

Lekovi nisu dovoljni

Statini su grupa lekova koji mogu da pomognu pacijentima pri regulaciji triglicerida, ali zdrave životne navike u nekim slučajevima čak su bitnije od mehaničkog korišćenja lekova, navode stručnjaci okupljeni oko American Heart Association.

Visoki trigliceridi su faktor rizika za pojavu bolesti srca i drugih komplikacija koje je moguće sprečiti zdravom telesnom težinom.

Veoma visoki nivoi triglicerida često se javljaju kod gojaznih osoba sa indeksom telesne mase višim od 30. U slučaju da pacijent dobije dijabetes, sve se dodatno komplikuje, navodi dr Luke Laffin.

Kako da smanjimo povišen nivo triglicerida

Potrebno je zato pre svega obratiti više pažnje na način ishrane. Pacijentima sa visokim trigliceridima savetuje se ishrana sa dosta povrća, ograničava se i povrće koje sadrži skrob i šećer. Stručnjaci Cleveland Clinic preporučuju napitke bez šećera, sveže voće bez dodanog šećera, celovite žitarice, zamenu putera ekstra devičanskim maslinovim uljem.

Odgovarajuća fizička aktivnost, šetnja, lagano trčanje, vožnja bicikla mogu da smanje nivo triglicerida i lošeg holesterola.

Mala studija objavljena 2019. godine u časopisu Clinical Cardiology navodi da su pacijenti sa srčanim problemima posle osam nedelja aerobnih vežbi smanjili nivo triglicerida i lošeg holesterola. Stručnjaci sa The American College of Cardiology naglašavaju da odgovarajuća i dosledna fizička aktivnost može da smanji povišene trigliceride za do 30 odsto.

Dr Luke Laffin savetuje 150 minuta vežbanja nedeljno, što je nešto više od 20 minuta umerenog vežbanja dnevno.

Oprezno sa alkoholom

Pojedini stručnjaci navode da je prihvatljivo da, sa vremena na vreme popijemo čašu alkoholnog pića, ali dr Laffin preporučuje svim osobama sa visokim trigliceridima da u potpunosti izbegavaju alkohol.

Loši efekti alkoholnih pića delimično su posledica načina razlaganja alkohola u jetri. Kada jetra prerađuje alkohol, stvaraju se i trigliceridi i holesterol koji potom prodiru u krvotok.

Pušenje je povezano sa lošim životnim navikama, pa su osobe koje imaju visoke trigliceride često i pušači. Lekari ipak napominju da pušenje ne može da se dovede u vezu sa povišenim trigliceridima.

Pušenje je generalno jak faktor rizika za pojavu kardiovaskularnih bolesti, ali nema uticaj na nivo triglicerida, smatra dr Laffin.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo