Naslovna / Zdravlje

Odvikavanje od pušenja, šta da radimo kada „moramo da upalimo cigaretu”

Priredio/la: D. T.|13:00 - 16. 01. 2024.

Pušenje se i dalje navodi kao faktor koji može u velikoj meri da utiče na nastanak najtežih oblika bolesti. Pored toga, cigarete su i veliki finansijski izdatak

odvikavanje od pušenja Potreba da se zapali cigareta često je najjača na mestima gde je mnogo pušača, u kafićima i barovima Foto: Shutterstock

Odvikavanje od pušenja može da bude komplikovan proces i da u znatnoj meri utiče na fizičko i psihičko zdravlje. Pušenje spada u bolest zavisnosti i ima šifru F17, prema Međunarodnoj klasifikaciji bolest. Cigareta je zavisnost i navika, zbog čega odvikavanje od pušenja, kod višegodišnjih uživaoca cigareta, može da bude izuzetno teško.

Apstinencijalni sindrom

Apstinencijalni sindrom je stanje koje je praćeno razdražljivošću, osećajem frustracije,  anksioznošću. Javljaju se i teškoće pri koncentraciji, povećan je apetit, moguće je depresivno raspoloženje. Mnogo osoba suočava se sa krizom, situacijom kada „mora da zapali cigaretu“. Stručnjaci navode da se jak poriv za cigaretom može savladati na nekoliko načina.

Zamena nikotina

U vremenu odvikavanja od cigareta, moguća je primena nikotinskih flastera, žvaki i sličnih sredstava koja su zamena za nikotin. Jedan od način je i lek bupropion, koji spada u grupu antidepresiva, ali se pokazao kao efikasan u lečenju nikotinske zavisnosti, navode stručnjaci.

Sve više je farmakoloških rešenja, koja se ipak moraju isključivo koristiti pod lekarskim nadzorom. Elektronske cigarete se, kako navode stručnjaci klinike Mayo, nisu pokazale kao efikasna i sigurna zamena za nikotin.

Izbegavajte okidače

Potreba da se zapali cigareta često je najjača na mestima gde je mnogo pušača, u kafićima i barovima. Bitno je da otkrijemo situacije koje mogu da budu povod za apstinencijalnu krizu i da ih izbegavamo. Ne bi trebalo posle nekoliko meseci uzdržavanja od cigareta, da se nađemo u situaciji kada jednostavno „moramo da zapalimo cigaretu“. Na primer, ukoliko često pušimo dok telefoniramo, savet je da držimo u ruci olovku  i papir i na taj način uposlimo ruke.

Izdržite 10 minuta

Ukoliko se nađemo, ipak, u situaciji da nam je cigareta preko potrebna, savet je da pokušamo da se uzdržimo barem 10 minuta. Za to vreme možemo da uradimo nešto što će nam skrenuti misli sa cigarete. Ukoliko je moguće, uđite u prostoriju u kojoj je zabranjeno pušenje. Ovi jednostavni trikovi mogu da budu od velike pomoći.

Bombone, žvake umesto cigareta

Stavite bombonu ili žvaku u usta, grickajte orahe, bademe, semenke, kikiriki, nešto što će angažovati ruke i onemogućiti pušenje. I čaša obične vode može da bude veoma korisna.

„Samo jednu cigaretu“

Ne dopustite sebi da zapalite „samo jednu cigaretu“, kako biste ugasili požudu za duvanom. Obično se ljudi zavaravaju da će prestati sa pušenjem, posle još jedne cigarete. Jedna cigareta obično je otvoren put za drugu i treću cigaretu.

Fizička aktivnost

Fizička aktivnost je od koristi za fizičko i psihičko zdravlje, dobar je način da zaboravimo na cigarete. Čak i kratka nešto jača fizička aktivnost, brzo hodanje ili trčanje, ili nekoliko sklekova ili čučnjeva u kućnim uslovima, mogu da nam pomognu da zaboravimo na pušenje.

Tehnike opuštanja

Obično moramo da zapalimo cigaretu kada nastojimo da se izborimo sa jakim stresom. Sama borba sa apsistencijalnom krizom je dodatni stres. Preporuka stručnjaka jeste da nastojimo da se opustimo i prebrodimo stres tehnikama dubokog disanja, masažom, jogom, slušanjem umirujuće muzike, ili nekom aktivnošću koja nas opušta.

Grupe podrške

Stručnjaci naglašavaju značaj podrške okoline – porodice, prijatelja, kolega na poslu. Korisno je i da se povežemo sa osobama koje, takođe, nastoje da ostave pušenje i razmenimo iskustva. U nekim zdravstvenim ustanovama postoje savetovališta za odvikavanje od pušenja.

Finansijski izdatak za cigarete

Stalno imajte na umu koristi kada je u pitanju zdravlje. Pušenje se i dalje navodi kao faktor koji može u velikoj meri da utiče na nastanak nekih od najtežih oblika bolesti. Pored toga pušenje je i veliki finansijski izdatak na godišnjem nivou. Novac umesto na cigarete možemo potrošiti na putovanje. Stručnjaci naglašavaju da je svako „ne“ cigareti veliki pomak u oslobađanju od nikotinske zavisnosti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo