Karfiol je jednogodišnja kupusnjača (krstašica), povrće sa visokim sadržajem vitamina C i vitamina K, sa malo kalorija i puno vlakana. U ishrani se najviše koristi zbijena cvast, „glava“ ili „ruža“ karfiola. Bogat je vitaminom C, vitaminima B grupe, K vitaminom, folatima i kalijumom. Nutritivna vrednost karfiola najbolje se zadržava kuvanjem karfiola na pari i kratkom termičkom obradom u odnosu na pripremu u vreloj vodi.
Ko treba da izbegava karfiol u ishrani?
Karfiol je povrće bogato supstancama koji se nazivaju glukozinolati koji su dobri u prevenciji karcinoma. Oni sprečavaju da dođe do oštećenja ćelije, ali imaju i antiinflamatorni, antivirusni i antibakterijski efekat. Međutim, ova krstašica ne preporučuje se ljudima sa određenim zdravstvenim problemom.
Kao i skoro svaka hrana, previše karfiola u ishrani može da ima skrivene rizike za pojedine osobe ili neželjene efekte, od kojih su neki potencijalno ozbiljni, a neki samo pomalo dosadni i neprijatni. Stručnjaci navode da postoje grupe ljudi kojima se ne preporučuje previše konzumiranja karfiola:
Zašto ovo povrće nije preporučljivo ljudima sa poremećajem štitne žlezde
Apsorpcija joda je glavni razlog zašto se ne savtuje osobama sa oslabljenom funkcijom štitne žlezde. Previše kupusnjača u ishrani, kao što je karfiol, može da poremeti, odnosno ometa apsorpciju joda. Karfiol sadrži cijanogene glukozide, molekule slične šećeru, koji blokiraju apsorpciju joda u procesu varenja. S obzirom na to da jod igra suštinsku ulogu u funkcionisanju štitne žlezde, a nizak nivo joda može dovesti do hipotireoze, veoma je važno da ljudi koji imaju problem sa štitnom žlezdom povedu računa o količine karfiola u ishrani. Pored toga, ponekad, kada čovek ima nizak nivo joda, štitna žlezda počinje da se uvećava tako da može da zarobi više joda – stanje poznato kao struma.
Endokrinolozi podsećaju da hipotireoza, koju karakteriše smanjen metabolizam, osetljivost na hladnoću, suva kosa i koža, otežano razmišljanje i povećanje telesne težine, može da se javi ako ljudi konzumiraju previše kupusnjača u svojoj ishrani.