Raštan je dobar za jačanje kostiju, ima 8 puta više vitamina K od dnevne preporučene doze

   
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Raštan, poznat i kao raštika ili lisnati kelj, spada u porodicu kupusnjača i od davnina je cenjen zbog svojih lekovitih svojstava

Zbog jedinstvenog nutritivnog sastava raštan se smatra superhranom iako se već vekovima koristi za ishranu ljudi. Raštan, poznat i kao raštika ili lisnati kelj (Brassica oleracea var. acephala) spada u porodicu kupusnjača i od davnina je cenjen zbog svojih nutritivnih vrednosti i lekovitih svojstava. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Agroalimentary Processes and Technologies, povrće iz porodice Brassica oleracea var. acephala, u koju spada i raštan,  bogato je vitaminima A, C, K i folnom kiselinom kao i važnim mineralima poput kalijuma, kalcijuma i magnezijumaa, kao i vlaknima.

Zbog čega se raštan smatra jedinstvenom biljkom?

Ono što raštan čini jedinstvenim povrćem je izrazito visok sadržaj vitamina K1 jer ima 817 mikrograma vitamina K na 100 grama listova raštana, što premašuje preporučenu dnevnu dozu za odrasle (90 do 120 µg) i do 8 puta. Iako je posebno bogata hranjivim materijama, raštan je relativno niskokaloričan i sadrži oko 30 kalorija na 100 grama. Upravo zbog te karakteristike, ubraja se u superhranu i preporučuje kao zdrava alternativa namirnicama koje su popularno visoko kalorične.

U 100 grama raštana nalazi se:

Kalorija: 28 kcal

Vlakna: 2 grama

Vitamina C: 40 mg (oko 40 odsto dnevnih potreba)

Vitamin K: ~817 mikrograma (µg)

Vitamin A: 680 mikrograma (µg)

Kalcijum: 72 miligrama

Gvožđe: 1 miligram

Magnezijum: 18 miligrama

Kalijum: 228 miligrama

Zbog kombinacije vlakana, vitamina i antioksidansa, raštan se sve češće preporučuje kao sastavni deo uravnotežene ishrane.

Kako lisnati kelj utiče na zdravlje

Zbog hranljivih materija koje sadrži raštan se preporučuje jer potencijalno može da utiče na:

  • zdravlje kostiju: visok udeo kalcijuma i vitamina K važan je za mineralizaciju i čvrstinu  kostiju
  • jačanje imuniteta: vitamin C i beta-karoten, kojima obiluje, doprinose boljoj otpornosti organizma
  • kardiovaskularno zdravlje/Zdravlje srca i krvnih sudova: vlakna, kalijum i fitonutrijenti pomažu u regulaciji holesterola i krvnog pritiska
  • varenje: prehrambena vlakna deluju prebiotički, podstiču rad creva i zdrav mikrobiom
  • protivupalna svojstva: antioksidansi (karotenoidi, flavonoidi) mogu da pomognu u smanjenju hronične upale.
  • prevencija osteoporoze: kalcijum i vitamin K su ključni za kosti
  • detoksikacija organizma: sumporni spojevi iz porodice kupusnjača podstiču čišćenje jetre.
  • antikancerogeno delovanje: kao i druga kupusnjača, sadrži glukozinolate koji se dovode u vezu sa manjim rizikom od određenih vrsta karcinoma
  • dobar je za dijabetičare: raštan je niskokaloričan, a bogat vlaknima i nutrijentima koji pomažu regulaciji šećera u krvi.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

ePodcast

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>