Raštan je dobar za jačanje kostiju, ima 8 puta više vitamina K od dnevne preporučene doze
Raštan, poznat i kao raštika ili lisnati kelj, spada u porodicu kupusnjača i od davnina je cenjen zbog svojih lekovitih svojstava
Zbog jedinstvenog nutritivnog sastava raštan se smatra superhranom iako se već vekovima koristi za ishranu ljudi. Raštan, poznat i kao raštika ili lisnati kelj (Brassica oleracea var. acephala) spada u porodicu kupusnjača i od davnina je cenjen zbog svojih nutritivnih vrednosti i lekovitih svojstava. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Agroalimentary Processes and Technologies, povrće iz porodice Brassica oleracea var. acephala, u koju spada i raštan, bogato je vitaminima A, C, K i folnom kiselinom kao i važnim mineralima poput kalijuma, kalcijuma i magnezijumaa, kao i vlaknima.
Zbog čega se raštan smatra jedinstvenom biljkom?
Ono što raštan čini jedinstvenim povrćem je izrazito visok sadržaj vitamina K1 jer ima 817 mikrograma vitamina K na 100 grama listova raštana, što premašuje preporučenu dnevnu dozu za odrasle (90 do 120 µg) i do 8 puta. Iako je posebno bogata hranjivim materijama, raštan je relativno niskokaloričan i sadrži oko 30 kalorija na 100 grama. Upravo zbog te karakteristike, ubraja se u superhranu i preporučuje kao zdrava alternativa namirnicama koje su popularno visoko kalorične.
U 100 grama raštana nalazi se:
Kalorija: 28 kcal
Vlakna: 2 grama
Vitamina C: 40 mg (oko 40 odsto dnevnih potreba)
Vitamin K: ~817 mikrograma (µg)
Vitamin A: 680 mikrograma (µg)
Kalcijum: 72 miligrama
Gvožđe: 1 miligram
Magnezijum: 18 miligrama
Kalijum: 228 miligrama
Zbog kombinacije vlakana, vitamina i antioksidansa, raštan se sve češće preporučuje kao sastavni deo uravnotežene ishrane.
Kako lisnati kelj utiče na zdravlje
Zbog hranljivih materija koje sadrži raštan se preporučuje jer potencijalno može da utiče na:
- zdravlje kostiju: visok udeo kalcijuma i vitamina K važan je za mineralizaciju i čvrstinu kostiju
- jačanje imuniteta: vitamin C i beta-karoten, kojima obiluje, doprinose boljoj otpornosti organizma
- kardiovaskularno zdravlje/Zdravlje srca i krvnih sudova: vlakna, kalijum i fitonutrijenti pomažu u regulaciji holesterola i krvnog pritiska
- varenje: prehrambena vlakna deluju prebiotički, podstiču rad creva i zdrav mikrobiom
- protivupalna svojstva: antioksidansi (karotenoidi, flavonoidi) mogu da pomognu u smanjenju hronične upale.
- prevencija osteoporoze: kalcijum i vitamin K su ključni za kosti
- detoksikacija organizma: sumporni spojevi iz porodice kupusnjača podstiču čišćenje jetre.
- antikancerogeno delovanje: kao i druga kupusnjača, sadrži glukozinolate koji se dovode u vezu sa manjim rizikom od određenih vrsta karcinoma
- dobar je za dijabetičare: raštan je niskokaloričan, a bogat vlaknima i nutrijentima koji pomažu regulaciji šećera u krvi.
eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.