Kupus, brokoli i kelj posebno se preporučuju pacijentima koji se leče od raka, evo zašto

Vreme čitanja: oko 3 min.

Veruje se da glukozinolati mogu da neutrališu određene kancerogene supstance, deluju protivupalno i suzbijaju štetne bakterije

Kupus je lako dostupna i jedna je od najjeftinijih namirnica Foto: Shutterstock

Kupus, kelj, brokoli neki su od predstavnika kupusnjača jeftinih, a izuzetno zdravih namirnica, ali i povrća koju mnogi preskaču ili jedu „po kazni“. Stručnjaci ističu da kupusnjače mogu da nas zaštite od onkoloških bolesti. Dobra vest je da čak i u manjim količinama ovo povrće sadrži jedinjenja koja štite srce, smanjuju rizik od karcinoma i usporavaju rast malignih tumora.

Kupus ima antioksidativna i antiinflamatorna svojstva

Dijetetičarka Emma Veilleux sa UCLA Centra za integrativnu onkologiju, stručnjak za ishranu i lečenje raka, tvrdi da su kupusnjače prepune korisnih hranljivih materija koje mogu pomoći pacijentima, ali i sprečiti pojavu bolesti. Neke od poznatijih i dostupnijih kupusnjača su kupus, kelj, prokelj, raštan, rotkvica, keleraba, brokoli i ren.

Kupusnjače sadrže glukozinolate koji se razgrađuju na fitohemikalije bogate sumporom, poznate kao izotiocijanati. Jedan od najistraženijih glukozinolata je sulforafan – fitonutrijent sa snažnim antioksidativnim i antiinflamatornim delovanjem.

Ometaju rast malignih ćelija

Stručnjaci napominju da i male količine ovih hranljivih materija donose brojne zdravstvene koristi. Studija objavljena 2021. godine otkrila je da su ova biljna jedinjenja „važne komponente u prevenciji i lečenju brojnih hroničnih bolesti“, uključujući povišen holesterol, visok krvni pritisak i rak.

Neki stručnjaci pacijentima obolelim od karcinoma preporučuju najmanje jednu porciju kupusnjača dnevno. Sumporna jedinjenja i biljni pigmenti od velikog su značaja u borbi organizma protiv kancerogenih supstanci, kao i za očuvanje normalnih metaboličkih funkcija.

Američki Nacionalni institut za rak ističe da sumporna jedinjenja, poznata kao glukozinolati, ometaju rast malignih ćelija u plućima, želucu, debelom crevu, jajnicima i prostati. Veruje se da glukozinolati mogu da neutrališu određene kancerogene supstance, deluju protivupalno i suzbijaju štetne bakterije.

Sirove ili kuvane kupusnjače?

Kupusnjače su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima.

– Zdravstvene koristi možemo osetiti i kada ih konzumiramo u manjim porcijama, ne nužno u obilnim obrocima – napominje Veilleux.

Kupusnjače se mogu jesti kuvane ili sirove, ali osobe sa poremećajima rada štitne žlezde trebalo bi da ih konzumiraju termički obrađene i u manjim količinama.

U ostalim slučajevima hranljive materije iz kupusnjača mogu se najbolje iskoristiti seckanjem ili temeljitim žvakanjem u sirovom obliku.

Veilleux savetuje da, ako više volimo kuvane kupusnjače, isečemo ih 40 minuta pre kuvanja kako bi se aktivirala korisna jedinjenja. Najbolji način za očuvanje hranljivih materija je da konzumiramo malo seckanog kupusa ili rotkvica kao svežu salatu.

Jeftina i zdrava hrana

Kupus je lako dostupna i jedna je od najjeftinijih namirnica. Pojedini lekari smatraju da bi trebalo da bude svakodnevno zastupljen u ishrani osoba koje boluju od dijabetesa.

Veilleux ističe da je kupus, uprkos svojim brojnim prednostima, prilično zanemaren u ishrani savremenog čoveka.

Glavicu svežeg kupusa možete držati u frižideru i do mesec dana, a da se ne pokvari, za razliku od spanaća. Sveže seckani kupus možete dodati u supe, pržena jela, pa čak i u kajganu – kaže Veilleux.

Kako sačuvati hranljive materije?

Ako se odlučimo za termičku obradu, Veilleux savetuje kuvanje na pari, pečenje, dinstanje ili grejanje u mikrotalasnoj pećnici, jer klasično kuvanje u vodi „odnosi“ mnoge hranljive materije.

Neprijatna reakcija: gasovi

Gasovi su česta neprijatna reakcija na konzumaciju kupusnjača. Veilleux objašnjava da je to normalan odgovor tela na sumporna jedinjenja.

– Bitno je da se stomak postepeno prilagodi. Počnite sa malim porcijama i slušajte svoje telo, pa postepeno povećavajte unos. Sve dok ih dobro podnosite, kupusnjače vam mogu doneti brojne koristi – zaključuje Veilleux.