Naslovna / Prirodna medicina

Gasovi u crevima mogu da se „smire“ uz pomoć 5 prirodnih namirnica

Priredio/la: I. V. |9:00 - 18. 03. 2023.

Pravilan izbor hrane može da napravi veliku razliku u tome kako se sistem za varenje nosi sa ugljenim hidratima i proteinima – dva glavna makronutrijenta koja izazivaju gasove u crevima

gasovi u crevima Višak crevnih gasova, kao i nadimanje, najbolje je rešavati na prirodan način Foto: Shutterstock

Gasovi u crevima najčešće su uzrok određenih namirnica zastupljenih u svakodnevnoj ishrani, kao i način na koji osoba jede. Veza između nadutosti i ishrane je neraskidiva, a pravilan izbor hrane može da napravi osetnu razliku u tome kako se digestivni sistem nosi sa ugljenim hidratima i proteinima – dva glavna makronutrijenta koja izazivaju gasove.

Gasovi u crevima mogu da se ublaže prirodnim putem

Višak crevnih gasova, kao i nadimanje, najbolje je rešavati na prirodan način. Uz pomoć nekih delotvornih namirnica moguće je kako sprečiti nastanak gasova, tako ih i kontrolisati. Nadutost  često prati višak gasova u crevima. I koliko god bilo neprijatno, ispuštanje gasova je sasvim normlana stvar, kažu lekari.

Međutim, u nekim slučajevima previše gasova u crevima može da bude znak i nekog drugog stanja, kao što je sindrom iritabilnog creva. Sindrom iritabilnog creva je uobičajen funkcionalni poremećaj creva, koji karakterišu nepravilne stolice, nelagodnost u stomaku i nadimanje. Stoga, ako osetite neuobičajeno nadimanje, posebno ako je praćeno bolom u stomaku, važno je da se konsultujete sa lekarom. Među najefikasnijim, starinskim prirodnim lekovima zbog kojih nestaju gasovi u crevima izdvaja se 5 namirnica, lako dostupnih i jednostavnih za primenu.

Nana/menta

Nana ili menta već vekovima je poznata po svom blagotvornom delovanju na digestivni trakt, a obično se preporučuje osobama koje imaju problem sa gasovima u crevima i nadimanjem. Prirodna medicina izdvaja nanu kao biljku koja pomaže ljudima sa sindromom iritabilnog creva, uobičajenim digestivnim sindromom, a studija sprovedena u Italiji otkrila je da je 75 odsto  ispitanika sa sindromom iritabilnog creva značajno smanjilo simptome nakon uzimanja kapsula ulja mente tokom četiri nedelje.

Višak crevnih gasova može da se reguliše čajem od nane. Za dobar čaj potrebna je supena kašika suvih listova biljke i dva decilitra vode. Kod biljaka koje sadrže etarska ulja, kao što je nana, važno je da ih nikada ne kuvate, dovoljno je da ih samo prelijete ključalom vodom. Ako se za čaj koristi  sveža biljka, postupak je isti samo treba dupliratu dozu nane. Čaj poklopite i ostavite da odstoji 15 do 20 minuta.

Bosiljak

Bosiljak je efikasan lek za razne probavne i gastrointestinalne probleme, posebno za grčeve u crevima i nadutost. Uobičajen je sastojak mnogih svetskih kuhinja, a savet stručnjaka je da se uvek sveža biljka umesto sušenih listova jer svež bosiljak je očigledno superiorniji po ukusu. Listovi svežeg bosiljka treba da budu intenzivne zelene boje i budu bez tamnosmeđih mrlja. Prednost ove lekovite biljke je i što se lako uzgaja u kućnim uslovima.

Seme komorača

Seme komorača se vekovima koristi za podsticanje varenja, sprečavanje stvaranja gasova u crevima i smanjenje nadimanja.  Ključni aktivni sastojak semena komorača je terpenoidni anetol za koji se pokazalo da sprečava nastajanje grčeva u glatkim mišićima, kao i one u crevnom traktu. Svojim blagim ukusom nalik na anis, seme komorača koristi se u mnogim, različitim vrstama jela širom sveta. Evropljani sa severa ga koriste za pečenje, posebno u hlebu. U Italiji se semenke komorača često dodaju u kobasice i jela od mesa, dok je u Indiji jedan od glavnih sastojaka začina za kari. Lekari savetuju da trudnice treba da izbegavaju ovu namirnicu dok se ne porode.

Đumbir

Iako je verovatno najpoznatiji po svojim moćima za ublažavanje hladnoće, đumbir je takođe poznat po sposobnosti da ublaži simptome gastrointestinalnog stresa i obično se koristi za eliminisanje crevnih gasova. Sadrži zingibain – proteinski digestivni enzim i stoga je posebno efikasan u sprečavanju gasova izazvanih hranom bogatom proteinima.

Jogurt

Prirodni jogurt, koji sadrži probiotičke bakterije kao što su Lactobacillus acidophilus ili  Bifidobacterium bifidum  može da pomogne u smirivanju grčeva u crevima i smanjenju nadutosti. Ove probiotičke bakterije žive u gastrointestinalnom traktu gde pomažu proces varenja i bore se protiv prekomernog rasta štetnih bakterija, čime sprečavaju nakupljanje viška gasova. Povećanje unosa probiotskih bakterija može da bude posebno korisno za ljude koji su se lečili antibioticima s obzirom na to da antibiotici uništavaju zdravu floru u crevima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Bum
10:27, 20. 03. 2023.
Odgovori

Meni nekad od jogurta bude jos gore!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo