Naslovna / Prirodna medicina

Muči vas stomak? Čaj od nane pomaže, ali samo ako ga skuvate na ovaj način

Priredio/la: V. M. B.|15:00 - 09. 10. 2020.

Osim kod nemirnog stomaka, nana pomaže i kod glavobolje, ali i bolova u kostima

čaj od nane

Kašika suvih listova nane protiv nadimanja Foto: Shutterstock

Nana je, uz kamilicu, verovatno najviše korišćena lekovita biljka. Kutiju sa kesicama čaja od nane ima gotovo svaka kuća. Međutim, kada je biljka mnogo usitnjena, ona gubi na lekovitosti. Zato je najbolje da sami berete nanu, sušite je i čuvate za preostali deo godine, jer je zaista zdrava i dragocena.

Puna supena kašika

Da biste napravili dobar čaj, potrebna vam je supena kašika suvih listova biljke i dva decilitra vode. Kod biljaka koje sadrže etarska ulja, kao što je nana, važno je da ih nikada ne kuvate, već samo prelijte ključalom vodom. Ako koristite svežu biljku, postupak je isti samo duplirajte dozu nane. I na kraju, važno je da čaj poklopite i ostavite da stoji barem 10, a idealno je 20 minuta. Nakon toga dobili ste ne samo ukusan već i lekovit napitak.

Zaustavlja dijareju

Nana je odličan biljni lek protiv nadimanja, lošeg varenja, gasova i bola u organima za varenje. U kombinaciji sa kimom ili komoračem sprečava grčeve. Čaj od jednakih količina pelina i nane preporučuje se kod trovanja hranom i protiv pokvarenog stomaka. U kombinaciji sa vranilovom travom zaustavlja proliv.

Čaj od pitome nane jedan je od najboljih biljnih lekova za bolesnu jetru, tvrde fitoterapeuti. Osim toga, oni kažu i da miris nane stimuliše nervne ćelije, pojačava budnost, koncentraciju i fokusiranost.

Smiruje bolove u kostima

Rastvor etarskog ulja nane i ruzmarina u alkoholu pomaže kod sportskih povreda, bolova u kostima, zglobovima i mišićima.

Čaj od nane stari je narodni lek protiv glavobolje, posebno ako je izazvana lošim varenjem ili promenom vremena. Još bolji rezultat postiže se kombinacijom nane, kamilice i matičnjaka.

(novosti.rs)

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Snježana
0:44, 18. 10. 2023.
Odgovori

Čaj od nane je odličan za sve što ste naveli. Hvala vam.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo