Naslovna / Zdravlje

Sindrom iritabilnog creva lečiće se novom terapijom

Priredio/la: I. V. |13:00 - 06. 01. 2023.

Sindrom iritabilnog creva je uobičajen funkcionalni poremećaj creva koji karakterišu nepravilnosti stolice, nelagodnost u stomaku i nadimanje

Sindrom iritabilnog creva Sindrom iritabilnog creva je uobičajen funkcionalni poremećaj creva Foto: Shutterstock

Sindrom iritabilnog creva ili „nervozna creva“ sa preovlađujućom dijarejom, javlja se zbog glavnog okidača – bakterije ljudskog creva zvane Ruminococcus gnavus, otkrili su naučnici sa School of Chinese Medicine na Hong Kong Baptist University. Na osnovu ovog otkrića istraživačke studije objavljene u Cell Host & Microbe, identifikovan je novi terapeutski tretman za lečenje bolesti. Studija je takođe otkrila da namirnice sa niskim sadržajem proteina kao što su sveže voće, povrće i hleb mogu da pomognu u smanjenju pokretljivosti creva kod sindroma iritabilnog creva (IBS).

Sindrom iritabilnog creva je uobičajen funkcionalni poremećaj creva

Sindrom iritabilnog creva je uobičajen funkcionalni poremećaj creva koji karakterišu nepravilnosti stolice, nelagodnost u stomaku i nadimanje. IBS-D je najčešći tip sindroma  iritabilnog creva i ne postoji poznat lek za ovu bolest, a većina kliničkih tretmana fokusira se na ublažavanje simptoma.

Prethodna istraživanja pokazala su da povećana proizvodnja serotonina, ključnog neurotransmitera uključenog u regulaciju pokretljivosti creva, doprinosi gastrointestinalnim simptomima prikazanim kod IBS-D. Takođe se pokazalo da mikrobiota creva igra ulogu u regulisanju nivoa serotonina. Međutim, ceo taj proces ostaje nejasan naučnicima.

Dva ogranska jedinjenja – fenetilamin i triptamin pokreću sindrom iritabilnog creva

Kako bi istražili mogućnosti lečenja IBS-D, istraživački tim sa Hong Kong Baptist University pregledao je hiljade komponenti hrane i proizvoda njihovog razlaganja u uzorcima fekalija 290 pacijenata koji imaju IBS-D. Otkrili su da su fenetilamin i triptamin, dva aromatična amina u tragovima, proizvedena mikrobnom varenjem dijetetskih proteina, dosta prisutni u stolici osoba sa IBS-D i dovode se u vezu sa ozbiljnošću simptoma dijareje kod pacijenata sa IBS-D.

Daljim ispitivanjem, istraživači su otkrili da su miševi koji su hranjeni ili fenetilaminom ili triptaminom imali povećanu učestalost stolice i sekreciju debelog creva, što su glavni simptomi IBS-D. S druge strane, tim je otkrio da je crevna bakterija Ruminococcus gnavus, koja sadrži uzorke fekalija IBS-D, primarni proizvođač fenetilamina i triptamina. Štaviše, miševi sa ovom bakterijom transplantiranom u creva nastavili su da razvijaju simptome IBS-D dijareje. Ti  rezultati ukazuju da fenetilamin i triptamin, koje proizvodi crevna bakterija Ruminococcus gnavus, pokreću IBS-D kod sisara, bez učešća drugih faktora rizika.

Nove terapijske opcije lečenje „nervoznih creva“

Pacijenti sa IBS-D imaju česte epizode ​​dijareje sa pratećim bolom u stomaku, što smanjuje kvalitet života. Otkrića istraživanja nude obećavajući potencijal za razvoj terapije za IBS-D, naveli su istraživači. Tim je takođe otkrio da ishrana sa niskim sadržajem fenilalanina, aminokiseline i dijetetskog prekursora fenetilamina, potiskuje pokretljivost creva kod miševa smanjenjem mikrobne proizvodnje fenetilamina i triptamina. Namirnice sa niskim sadržajem proteina kao što su sveže voće, povrće i hleb imaju relativno nizak nivo fenilalanina.

Razvijanje strategija za smanjenje mikrobne transformacije aminokiselina u ishrani u fenetilamin i triptamin, kao što je intervencija u ishrani sa smanjenom potrošnjom visokoproteinskih namirnica, koje obično imaju visoke nivoe fenilalanina, može da bude primenjiv pristup za lečenje IBS-D, naglasili su naučnici sa Hong Kong Baptist University. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo