Naslovna / Prirodna medicina

Kako deluje začinsko bilje i zašto je dobar bosiljak, origano i nana

Priredio/la: D. T.|11:00 - 16. 09. 2022.

Začinsko bilje može da zameni čak i najneophodniju životnu namirnicu, pojačava pažnju čoveka ili ublaži težinu valunga kod žena u menopauzi

začinsko bilje Začinsko bilje obogaćuje ukus hrane i poboljšava raspoloženje Foto: Shutterstock

Začinsko bilje se decenijama koristi u narodnoj medicini kao sredstvo za prevenciju i ublažavanje tegoba. Bosiljak ne miriše samo rajski, već sadrži ključne hranljive materije koje mogu preventivno da deluju i spreče slabljenje vida usled starosti, tvrde istraživanja.

Malo kalorija i mnogo koristi za zdravlje

Začinsko bilje sadrži malo kalorija i mnogo fitonutrijenata koji mogu biti od koristi za opšte zdravlje. Studija objavljena u časopisu Nutrients otkriva da se dodavanjem biljnih začina, mogu smanjiti količine soli u vegetarijanskim jelima.

Začinsko bilje može obogatiti ukus hrane, smatra se da smanjuje želju za šećerom, mastima, slanim namirnicama – kaže dr Wendy Bazilian.

Origano je začinsko bilje koje sadrži velike količine antioksidanta

Mali, ali moćni listovi iz porodice nane (Lamiaceae) sadrže ogromne količine antioksidanata. Analiza stručnjaka za ishranu američkog Ministarstva poljoprivrede ukazuje da origano može imati 3 do 20 puta jače antioksidativno delovanje u odnosu na bilo koju od 38 testiranih biljaka. Istraživači tvrde, da origano ima jače antioksidativno delovanje u odnosu na jabuku i borovnice. Ruzmarinska kiselina je primarni antioksidans u origanu. 

Ovi antioksidansi mogu da inhibiraju delovanje slobodnih radikala koji oštećuju ćelije i uzrokuju bolesti srca, dijabetes tipa 2, ali i karcinom –  kaže dijetetičar Sharon Palmer iz Kalifornije.

Ulje kojim je prirodno bogat origano proučavana su zbog antimikrobnih svojstava. Ta ulja, kako se smatra, inhibiraju razvoj patogenih bakterija, uključujući ešerihiju koli, pokazalo je istraživanje Polymers iz jula 2020. U upotrebi je uglavnom sušeni origano, iako sveži listovi imaju jači ukus. Origano je začin koji možemo dodati mnogim kuvanim i pečenim jelima. Savet je da se listići origana dodaju u poslednjem minutu pripreme jela. 

Kako nana deluje na stomak?

Nana (Mentha piperita) je biljka koja potiče iz Evrope, ali gaji se u celom svetu. Postoji nekoliko vrsta nane koja je čest sastojak kozmetičkih i sredstava za ličnu higijenu. Nana sadrži pregršt flavonoidnih antioksidativnih jedinjenja, prvenstveno eriocitrina, luteolina i hesperidina.

Ova flavonoidna jedinjenja imaju niz funkcija, a najistaknutije je protivupalno i antioksidativno delovanje. Regulišu i ćelijske procese, metabolizam, eliminišu toksične materije – objašnjava dr Bazilian.

Ukoliko ste imali loš dan, okrepite se čajem od nane. Neka preliminarna istraživanja, uključujući studiju objavljenu u časopisu International Journal of Neuroscience, sugerišu da aroma nane može pozitivno uticati na raspoloženje i ojačati pažnju.

Glavna hemijska komponenta nane je mentol, koji prema nekim istraživanja, opušta gastrointestinalno tkivo. Studije o sposobnosti nane da umiri stomačne tegobe  ipak su oprečne. Studija objavljena u American Journal of Gastroenterology 2021. godine pokazala je da ulje nane nije bilo efikasnije od placeba,  u ublažavanju stomačnih tegoba, kao što je to na primer nadimanje. Odvojena studija otkrila je da miris ulja nane  može ublažiti simptome mučnine i povraćanja, pa se savetuje i trudnicama. Nana se najviše koristi kao čaj, ali sveži listovi mogu dati posebnu aromu salatama od povrća i voća, sosevima.

Bosiljak je začinsko bilje koje može smanjiti rizik od ozbiljnih oštećenja oka

Bosiljak je začinsko bilje koje može biti blagotvorno za zdravlje očiju. Bosiljak je izvor  luteina i zeaksantina. Postoje tvrdnje da visoki nivoi ovih jedinjenja u ishrani mogu smanjuju rizik od makularne degeneracije oka. Ova bolest je čest razlog za slabljenje vida kod starijih osoba.

Smatra se i da je veći unos karotenoidnih antioksidanata, uključujući lutein i zeaksantin, povezan sa jačim kognitivnim funkcijama kod žena, navodi studija časopisa  Journal of Nutrition objavljena u  julu 2020. Bosiljak obezbeđuje velike količine vitamina K i manje vitamina C, beta- karotena i mangana. Bosiljak je centralni začin italijanske kuhinje, dodaje se picama, pastama, salatama.  Daje posebnu aromu salatama od paradajza i mesu sa roštilja.

Peršun je više od ukrasa

Peršun je začinsko bilje koje je mnogo više od ukrasa jelima. Odličan je izvor vitamina K, a jača i zdravlje srca. Studija u objavljena u časopisu Journal of the American Heart Association u avgustu 2021. na osnovu podataka o zdravstvenom stanju za više od 50.000 osoba, otkrila je da su ispitanici koji su koristili namirnice bogate vitaminom K, imali manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i stanja koja se mogu dovesti u vezu sa aterosklerozom.

Vitamin K pomaže organizmu da obezbedi dovoljne količine proteina, koje su neophodne za zgrušavanje krvi usled čega se sprečava obilno krvarenje rana, jača gustina kostiju i tako smanjuje rizik od osteoporoze – kaže Palmer. 

Peršun ima i velike količine vitamina C i beta-karotena, koji se koristi za lučenje vitamina A. Peršun je već tradicionalni sastojak supa, variva, može da se doda i jelima od krompira, testeninama i salatama.

Proučava se delovanje ruzmarina kao borca protiv raka

Ruzmarin je začinsko bilje koje je cenjeno zbog specifičnog ukusa i mirisa. Preliminarna studija kanadskih naučnika utvrdila je da ruzmarin sadrži polifenolne antioksidante koji mogu usporiti kako se smatra, širenje kancerogenih ćelija i zaustaviti rast tumora. Neka istraživanja navode da polifenoli u ruzmarinu, uključujući rozmarinsku kiselinu, efikasno deluju protiv raka. Stručnjaci dodaju da je ipak neophodno više istraživanja koja bi jasno potvrdila ovo delovanje. 

Studija Kansas State University navodi da mariniranje govedine mešavinom ruzmarina, pre pečenja na roštilju, može umanjiti stvaranje kancerogenih heterocikličkih jedinjenja amina u mesu za čak 84 odsto.

Sam miris ruzmarina blagotvorno deluje na telo. Studija objavljena u Therapeutic Advances in Psychopharmacology otkriva da su osobe koje su mogle da pomirišu ruzmarin imale bolje pamćenje. Pretpostavlja se da jedno od jedinjenja ruzmarina 1,8-cineol, može pojačati moždane aktivnosti. Ruzmarin se koristi kao dodatak mesima, jelima od povrća.

Žalfija je začinsko bilje koje jača moždane funkcije

Latinsko ime žalfije je “salvia”, od salvus, što znači „zdrav“.  Žalfija (Salvia officinalis) potiče iz Mediterana i cenjena je zbog lekovitih svojstava. Istraživanja Međunarodnog časopisa za molekularne nauke objavljena u julu. 2021. pokazuju da žalfija može ojačati moždane funkcije i pamćenje. Određena jedinjenja u žalfiji imaju snažna antioksidativna i antiinflamatorna svojstva, navodi studija iz 2021. godine. Ova začinska biljka može ublažiti težinu valunga kod žena u menopauzi.

Žalfija je sastojak marinada za meso, jela na bazi pasulja, variva, sos paradajza. Savet je da se doda pri kraju kuvanja, vodite računa o količinama, jer je moguće da ukus žalfije prevagne nad ukusom jela.

Korijander je moćan izvor vitamina K

Cilantro je španska reč za listove biljke korijander. Ovo je začinska biljka čiji ukus neke osobe vole, a neke izbegavaju u potpunosti. Korijander je dobar izvor vitamina K. Istraživanje objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition, iz maja 2020. u kojem je učestvovalo skoro 4.000 osoba, otkrilo je zaštitnu ulogu vitamina K posebno u procesu starenja.

Korijander je bogat polifenolima koji mogu poboljšati kardiovaskularno zdravlje i sprečiti prerano starenje. Potrebno je, ipak, više studija na ljudima kako bi se procenio uticaj antioksidativnih jedinjenja korijandera na naše zdravlje. Korijander je začin koji se dodaje salatama, supama, jelima od pasulja, kukuruza, sosevima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo