Naslovna / Lepota

Kako da negujete kožu u toku leta i izbegnete akne, a šta treba da uradite pre nanošenja zaštite za sunce

Priredio/la: M. R.|11:00 - 08. 08. 2021.

Mnogi delovi kože leti su svakodnevno maksimalno izloženi suncu uz opasnost od bakterija i gljivica, zato je potrebno održavati redovnu higijenu i dobru hidrataciju

KOža, sunce, nega, leto Prvo redovna nega kože leti, a tek onda zaštita od sunca Foto: Shutterstock

Kada su temperature visoke ali i kada vlaga u vazduhu raste, naše lojne žlezde počinju da proizvode višak sebuma a on može da se „zaglavi“ na površini kože. To dovodi do lepljivosti, začepljenja pora i opterećenja u kome koža ne može normalno da „diše“. Takva koža je pogodna i za razvoj bakterija i gljivica. Zbog svega navedenog, zaštita od sunčanja imaće svoju pravu funkciju tek ako kožu adekvatno negujemo pre nanošenja.

Pojava akni najveći problem

Izbijanje akni je najčešći problem koji se javlja u toku leta, posebno kod onih osoba koje su, inače, sklone jer imaju masniju kožu. Bakterije i ostaci sebuma mešaju se sa znojem uzrokujući začepljenje pora, što onda proizvodi akne. Nanošenje krema za sunčanje samo doprinosi većem začepljenju, a izlaganje suncu, iako je zaštićena, ovako dodatno iritira kožu pa se uz akne mogu javiti svrab i osip.

Više puta dnevno perite lice

Lice je izuzetno izloženo suncu i vrućini, posebno ako nemate naviku da nosite šešire ili sunčane naočare. I koža lica se znoji više, zbog toga je potrebno što ćešće sa njega spirati znoj i prljavštinu. Voda je najbolji izbor, a pomoći će i neutralna, blaga sredstva bez alkohola za čišćenje prilagođena vašem tipu kože koje dubinski čisti i uklanja prljavštinu. Osobe sa suvom kožom treba da koriste sredstva za čišćenje koja se ne pene.

Ustanovite rutinu nege kože celog tela uz redovnu hidrataciju

Odredite sebi vreme i metode dnevnih rituala održavanja i pridržavajte ih se, a ako ste dodatno izloženi nečistoći ili boravku na otvorenom, ispirajte vodom (umivajte se i tuširajte). Za suvu kožu birajte proizvode na bazi gela i sa vodenom osnovom, a za masnu kožu izbegavajte proizvode na bazi krema. Čišćenje i hidratacija celog tela kože dva puta dnevno pomoći će da koža bude sveža, neopterećena i otvorena i za izlaganje suncu uz adekvatnu zaštitu, i što je najvažnije, da bude dovoljno hidrirana.

Izaberite idealan piling

Piling za lice bi trebalo da praktikujete najmanje dva puta nedeljno kako biste uklonili višak prljavštine i ulja, koji ne mogu da se eliminišu tešnošću. Nežno masirajte kožu kružnim pokretima, a nemojte da zaboravite ni piling usana i vrata. Najbolje je da se o tipu idealnog pilinga za vašu kožu raspitate kod sertifikovanog kozmetičara.

Izbegavajte tešku šminku

Jaka šminka sprečava kožu da diše i koža se oseća kao da ste je prekrili malterom, a u kombinaciji sa vlažnošću i toplotom taj efekat se samo pojačava. Tonirani balzami za usne i tonirane hidratantne kreme su dobra alternativa za šminku kada su temperature visoke.

Ne zaboravite na oči, usne i stopala

Dobro bi bilo uvek nositi naočare za sunce u cilju zaštite od štetnih sunčevih zraka. Koristite hidratantni gel za regiju ispod očiju i balzam za usne sa SPF-om ispod karmina. I stopala valja prati češće, kao i primenjivati piling, jer su, ako nosite zatvorenu obuću, podložnija bakterijama i gljivicama. Pucanje peta, takođe, može biti izraženije leti, zbog toga je važno i na njih nanositi hidratantne i druge kreme koja vam odgovaraju, a ovo važi i ako nosite otvorenu obuću.

Usne su veoma osetljive i mogu da izgore na suncu. Neophodno je zaštiti ih i negovati balzamom za usne sa visokom zaštitnim faktorom, ili premazati zaštitnom kremom za lice.

Napravite pametan izbor kreme za sunčanje

Sunčevi zraci daju preplanulu i boju na koju ćete biti ponosni, ali izazvaju prerano starenje, staračke pege, linije i bore. Dobra krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom 30-50, od vitalnog je značaja u letnjim mesecima za sve tipove kože, čak i ako veći deo vremena provodite u zatvorenom prostoru. Ako ulazite u vodu na plivanje, obavezno više puta nanesite kremu za sunčanje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo