Naslovna / Lepota

Ovih 5 domaćih recepata za piling kože lica uvrstite u prolećni režim nege

14:00 - 26. 04. 2021.

Piling stimuliše ćelijsko obnavljanje, odnosno regeneraciju kože, a osim čišćenja kože, njime je moguće ukloniti i sitne ožiljke i bore

piling-koža lica- čista koža Mehanički piling ne oštećuje i ne iritira kožu Foto: Pexels

Piling kože sastavni je deo njene pravilne njege. Osnovna svrha pilinga je uklanjanje nakupljenih mrtvih ćelija kože i površinskih nečistoća. Osim toga, piling stimuliše ćelijsko obnavljanje, odnosno regeneraciju kože, a njime je moguće ukloniti i sitne ožiljke i bore. Premda naša koža ima mogućnost prirodne zamene odumrlih ćelija, ovaj proces može da bude usporen zbog niza faktora i negativnih uticaja. Upravo zbog toga, redovini piling kože je vrlo važan.

Mehanički i hemijski piling

Piling kože može biti hemijski i njime se razgrađuju spone rožnatih ćelija i površine kože, a najčešće sadrži niske koncentracije AHA i BHA kiselina ili prirodnih enzima. S druge strane je mehanički piling. Kod ove vrste pilinga preparati su obogaćeni mikročesticama i fizički uklanjaju mrtve ćelije s površinskog sloja kože. Kozmetičari i dermatolozi češće preporučuju prirodni, mehanički piling, koji ne oštećuje i ne iritira kožu, za raliku od hemijskog, koji ipak mora da se radi pod nadzorom stručnih lica.

Koliko često je potrebno raditi piling i kako?

Učestalost pilinga zavisi prvenstveno od tipa kože:

  • Ako imate masnu kožu, piling bi trebali raditi dva do tri puta tjedno,
  • Kod suve kože potrebno je piling napraviti jednom nedeljno ili jednom u dve nedelje, ako je koža izrazito osetljiva.

Piling se nanosi ježnim kružnim pokretima na vlažnu i prethodno očišćenu kožu, izbegavajući područje oko očiju. Zavisno od preparata koji koristite, možda će biti potrebno sačekati određeno vreme pre ispiranja. Nakon što piling isperete mlakom vodom, osušite lice i nanesite hidratantnu kremu.

5 proverenih domaćih recepata za piling kože

  1. Pomešajte kašiku meda s pola kađike kukuruznog brašna i dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja. Smesu nanesite na lice nežnim kružnim pokretima a zatim isperite toplom vodom.
  2. Dve kašike kukuruznog brašna izmešajte s belancetom i dobro umutite. Ostavite na licu desetak minuta, a potom isperite toplom vodom, uz lagano trljanje kružnim pokretima. Lice je potom potrebno isprati hladnom vodom, koja podstiče skupljanje pora, nakon što je uklonjena nečistoća iz njih.
  3. Pomešajte jednaku količinu usitnjenih badema i zobi i dodajte 20 kapi eteričnog ulja po izboru. Piling nanesite laganim kružnim pokretima na lice ili telo a zatim isperite.
  4. Kašiku meda pomešajte s dve kašike sitno mlevenih badema i pola kašike soka isceđenog limuna. Smesu nežno utrljajte na lice a zatim isperite toplom vodom.
  5. Piling s medom umiruje lice sklono aknama i miteserima, a pogodan je za sve tipove kože. U med možete dodati šećer ili so i malo limunovog soka, kao i kukuruzno brašno a onda njime nežno izmasirajte lice pa isperite toplom vodom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo