Medicinski informativni portal
Naslovna / Lepota

Saznajte razliku između AHA i BHA kiselina, pa izaberite piling za vašu kožu

Priredio/la: M. R.
12:30 - 15. 04. 2021.

Oba tipa kiselina pogodna su za hemijski piling i svaki ima ciljano dejstvo u odnosu na tip kože

Kiseline imaju veliku važnost u pravilnoj nezi lica Foto: Unsplash

Postoji nekoliko važnih stvari kada odlučujete koju vrstu pilinga želite da primenite u nezi kože lica. Ukoliko je to hemijski piling, postoji više opcija poput voćnih enzima, retinola, dikarboksilnih kiselina, poli-hidroksi kiselina, alfa-hidroksi (AHA) i beta-hidroksi kiselina (BHA). Poslednje sa spiska su i najčešće, a da li o njima znate dovoljno, koje su zgodnije za vaš tip kože i zašto?

AHA kiseline

Alfa-hidroksi kiseline su jedinjenja biljnog porekla koja su hidrofilna, što znači da je njihova baza voda. Kao i kod mehaničkog pilinga, koriste se za uklanjanje odumrlih ćelija kože, posvetljavanje, ujednačavanje pigmenata i uklanjanje znakova starenja. Njihova prednost je upravo ta mogućnost hidratacije, čak i u procesu kada se koža „ljušti“ u toku pilinga.

Među AHA kiselinama, mlečna i glikolna kiselina smatraju najkorisnijima, jer se pokazalo da obe povećavaju promet ćelija kože, poboljšavaju sadržaj vlage u koži i smanjuju efekat linija i bora na koži. Takođe su najviše i proučavane, pa je njihovo prisustvo veoma često u kozmetičkim preparatima. Tu su i jabukova i limunska kiselina, ali je važno napomenuti da one zbog svoje više kisele baze, ne odgovaraju svim tipovima kože.

BHA kiseline

Ove kiseline su rastvorljive u ulju, tj.razgrađuju masnoće i nečistoće sa kože, i odličan su eksfolijant. Pokazalo se i da imaju izvanredno umirujuće dejstvo na bubuljice i akne, smanjuju ožiljke od bubuljica i dobro utiču na zarastanje kože, ujednačavaju boju i teksturu tena, podstiču ćelije na regeneraciju.

BHA kiseline su u delovanju i teksturi blaže od AHA kiselina, i zbog toga izazivaju i manje iritacija ili alergija. Najpoznatija BHA kiselina koje se koristi je salicilna kiselina.

Ove kiseline se koriste skoro za sve tipove kože ali je preporuka ipak za nešto masniju, jer tu pokazuju najjače dejstvo. U regulisanju pojave prvih bora, preporučljivo je koristiti ih u procentu od 2 odsto. Takođe, iako imaju umirujuće i antialergijsko dejstvo, dobro bi bilo da ove kiseline izbegnu oni koji znaju da im je koža sklona iritaciji, jer može da dođe do crvenila ili osipa.

Kako izabrati adekvatnu kiselinu prema tipu kože

Koža sklona laganim iritacijama treba da koristi AHA, posebno mlečnu kiselinu. Kako AHA kiseline „vole“ vodu, one će i osetljivoj koži obezbediti više vlage. Osim toga, mlečna kiselina ima veći broj molekula tako da ostaje na vrhu epidermisa, što daje mogućnost za aktivan, ali nežniji, tj.“mekši“ piling.
Ako želite da podmladite kožu, birajte glikolnu kiselinu koje takođa pripada AHA grupi. Kako se pokazalo da glikolne kiseline povećavaju proizvodnju kolagena, pomoći će vašoj koži da izgleda čvršće i zategnutije. Takođe, pomažu ujednačavaju ton i smanjuju mrlje.
Masna koža sklona aknama treba da koristi BHA. Budući da BHA kiseline rastvaraju masti, savršene su za one koji imaju višak sebuma i začepljene pore. Uz to, dobre su u neutralizaciji bakterija.
Jedna osoba može da koristi oba tipa kiselina ako joj koža nije specifično osetljiva, ali ne istovremeno, jer za to nema potrebe. Koža, ma koliko bila otporna, ne voli pretrpavanje. 

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor