Naslovna / Prirodna medicina

Tretirajte ožiljke na prirodan način namirnicama koje su vam uglavnom pri ruci

Priredio/la: M. R. |16:00 - 05. 02. 2021.

Belance, med, aloja, avokado, paradajz… Ne, ne radi se o receptu za neki zanimljiv koktel već o predlogu kako da ih iskoristite u saniranju posledica nastanka ožiljaka. Ožiljci na našem telu ostaju nakon operacija ili raznih vrsta povreda a nekada, pored estetskog, mogu da budu i zdravstveni problem koji zahteva lečenje

Brojne namirnice koje svakodnevno koristimo mogu da pomognu u tretiranju ožiljaka Foto: Shutterstock

Ožiljci predstavljaju krajnji rezultat zarastanja neke rane i proces njihovog formiranja se kod odraslih završava posle godinu dana. Kod dece može da traje i dve do četiri godine. Sve vrste povreda koje nastaju oštećenjem dermisa (debeo, elastičan ali čvrst srednji sloj) ili dubljih slojeva kože, kao i posle operativnih procedura, zarastaju nastankom ožiljka. Na ožiljnom tkivu nedostaju dlake, znojne i lojne žlezde i ožiljak ne sadrži elastična vlakna.

Tipovi ožiljaka

U zavisnosti od toga koji je razlog nastanka ožiljaka, oni se dele na: linearne (formiraju se posle operacije), široke i glatke (nastaju posle opekotina), reljefne (posle dubokih opekotina), atrofične (gubitak dubine strukture kože), hipertrofične (može da bude zadebljan, crven i bolan, u regiji povrede ili reza, povremeno potrebno lečenje) i keloide. Keloidi uvek zahtevaju lečenje, bolni su, upadljivo crveni i prevazilaze granice prethodnih povreda i rezova, zadebljali su. Ožiljci su često kombinacija navedenih tipova pa se i tretiraju kombinovanom terapijom.

U zavisnosti od nastanka i tipa ožiljka preporučuju se preparati za negu, a u nekim slučajevima neophodna je i terapija Foto: Shutterstock

Kako da ispravno brinete o ožiljku

Sveži ožiljci predstavljaju izuzetno osetljiv deo kože. Šest meseci do godinu dana treba izbegavati ozbiljnije izlaganje suncu ili UV zracima, ako to i jeste slučaj, obavezno koristiti preparate sa zaštitnim faktorom. Ožiljno tkivo treba osunčati, ali to treba raditi izuzetno pažljivo. Dobro je izbegavati saune ali i intenzivnu hladnoću. Takođe, previše uska ili gruba odeća, trenjem može da ozledi ožiljak budući da je ta regija osetljivija od ostatka zdrave kože, može doći do stvrdnjavanja i crvenila. Upotreba odgovarajućih preparata i melema značajno utiče na formu ožiljka, tok i ishod lečenja, ako do njega dođe.

Belance

Belance je pokazalo visoku efikasnost u tretiranju svih vrsta ožiljaka. Ono što treba da uradite je da izdvojite belance iz jajeta, nanesete ga direktno na ožiljno mesto i blago utrljate. Ovo bi trebalo raditi svake noći pre polaska na spavanje. Tretman ponavljajte sve dok na ožiljku ne vidite pozitivne promene.

Med

Ako na ožiljak stavljate med, sigurno ćete skratiti vreme zalečenja ožiljaka. Za razliku od belanca, med bi valjalo na ožiljak naneti ujutru.  Efekat će biti još bolji ako ga pomešate sa običnom hidratantnom kremom ili ako napravite mešavinu zobi i meda (zob se samelje). Ova kombinacija čisti pore i koža postaje glatka.

Aloja

Aloja je biljka koja ima širok spektar delovanja a posebno je poznata je po umirujućem dejstvu. Navedenim ožiljcima kojima može da pomogne, možemo da dodamo i ožiljke od akni.  Na ožiljke se nanosi tako što se namaže i ostavi da deluje sat vremena, a onda se ispere. Postupak se ponavlja ujutru i pred spavanje, malo je zahtevniji i potrebno je vreme, ali su efekti odlični.

Avokado

Avokado sadrži vitamine A, D i E koji pojačavaju proizvodnju kolagena i smanjuju upalne procese kože. Maska od avokada koja može da se nanosi i na ožiljno tkivo se pravi na sledeći način: pola avokada izgnječite viljuškom, dodate 2 kašike tople vode i promešate. Nanesite mešavinu na oštećenu kožu četkom i ostavite da stoji 10 minuta, nakon toga isperite mlakom vodom. Možete da dodate i jednu kašiku meda.

Paradajz

Paradajz izbleđuje i omekšava ožiljke. Tanak odrezak svežeg, domaćeg paradajza jednom dnevno stavite kao oblog na ožiljak ili deblji dorezak nežno umasirajte. Ostavite najmanje petnaest minuta da deluje, a onda isperite.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo