Naslovna / Zdravlje

Akne inversa su vrlo bolne i uporne, ali postoje i prirodni načini zalečenja ovog stanja kože

Priredio/la: I. V.|12:00 - 01. 03. 2021.

One su neprijatne, bolne i teško zalečive, ali još uvek niko ne zna zašto dobijamo ovakva zapaljenska stanja kože, najverovatnije uzrokovana „greškom“ u reakciji imunog sistema

Akne na leđima mogu biti izuzetno bolne Foto: Shutterstock

Hidradenitis suppurativa (HS), poznat i kao apokrine akne ili akne inversa, stanje je kože koje uzrokuje bolne kvrge ispunjene gnojem, apscese i ožiljke, koje se, nažalost, vraćaju i posle zalečenja. Najčešće se na koži javljaju posle puberteta, bez obzira na pol osobe. Uzrok nastanka ovakvog stanja kože, kako ističu dermatolozi, nije u potpunosti jasan, ali se smatra da je u pitanju neispravna reakcija imunog sistema. Iako postoji mnogo efikasnih medicinskih tretmana za ovaj kožni problem, osoba sa blažim vidom slučajem takođe može pokušati sa kućnim lekovima kako bi ublažila simptome.

Šta je HS ili akne inversa

Akne inversa je zapaljensko stanje u kome se u dubokim slojevima kože razvijaju kvrge ispunjene gnojem.  Spadaju u hronično, povratno, inflamatorno oboljenje koje počinje sa upaljenim i bolnim nodulama koje mogu da se prošire. Javljaju se kada se folikul dlake začepi, što dovodi do sekundarne infekcije znojne žlezde. HS lezije obično se razvijaju u oblastima gde je koža izložena trenju – u predelu oko pazuha, prepona i u analnim naborima. Ove lezije mogu se pojaviti i na dojkama, ali i na vlasištu. Akne inversa mogu biti otečene, crvene i neverovatno bolne. Neke lezije čak prolaze kroz meko tkivo, stvarajući rane koje lekari nazivaju sinusnim traktima. A infekcija odgovorna za leziju HS može se proširiti na sinusni trakt. Kada se to dogodi, unutar trakta mogu da se stvore bolni, gnojni džepovi tkiva zvani apscesi.

Mogući uzročnici

Pojava ove vrste akni na koži, kako ističu dermatolozi, nije rezultat loše lične higijene. U moguće faktore koji doprinose izlaženju akni ubrajaju se:
– genetika ili porodična istorija
– pušenje
– prekomerna težina ili gojaznost
– hormonalne promene tokom menstruacije

akne inversaAkne inversa je zapaljensko stanje kože koje se u blažim formama može tretirati sa kućnim lekovima Foto: Shutterstock

Blaži slučajevi mogu se lečiti na prirodan način

Akne inversa leče se medicinskim tretmanima koji mogu da ublaže simptome i spreče napredovanje problema. Ali, ukoliko osoba ima blaži slučaj, bez ozbiljno bolnih zapaljenskih procesa, može da proba i prirodne načine lečenja ovog kožnog oboljenja. Prema savetu, za početak treba malo „poraditi na sebi“ u smislu:
– potrebno je srediti telesnu težinu do umerenih granica
– ostaviti cigarete i izbegavati pasivno pušenje
– pronaći široku odeću, ona koja nije pripijena uz telo
– ne tretopljavati se ako je hladno, odnosno držati temperaturu kože takvom kako bi se izbeglo znojenje

Antibakterijska sredstva za pranje

Nega rana je važan deo lečenja akni inversa. Ukoliko su sena koži otvorile rane, pranje antibakterijskim sredstvima može da pomogne u sprečavanju daljih zapaljenskih procesa i infekcija. Potrebno je da često čistiti rane antiseptikom ili sredstvom za čišćenje bez sapuna i redovno menjajte obloga, nekoliko puta dnevno.

Topli oblozi pomažu

Toplota može da ublaži bol i otok, ali i da podstakne drenažu blagih lezija. Važno je kožu održavati suvom u blizini aktivne HS lezije, tako da i suvi izvor toplote (na primer fen za kosu ili grejalica) može da bude dobra opcija za ublažavanje zapaljenskog procesa.

Ulje čajevca deluje antibakterijski

Istraživanje rađeno 2013. godine kaže da lekari mogu da preporuče ulje čajevca kao privremeni način održavanja čistoće regije zahvaćene ovom vrstom akni. Ulje čajevca poznato je po svojim antibakterijskim svojstvima i često je glavni sastojak u dermokozmetici koja tretira bubuljice i akne na licu. Međutim, esencijalna ulja nisu ni tako jednostavna, ni tako bezbedna za korišćenje. Jer, važno je kakvog su kvaliteta. Zato, pre upotrebe ovog ulja potražite savet lekara koji proizvod je proverenog kvaliteta i najbezbedniji za korišćenje. Svako novo esencijalno ulje, pre direktnog nanošenja na željeno mesto, potrebno je uraditi test na koži (na nadlaktici, na primer) kako bi se videla reakcija kože na ulje. Ukoliko koža dobro podnosi ulje, par kapi (kao što piše u uputstvu ili po savetu lekara) dodajte u neku blagu kremu kojom već negujete zahvaćenu regiju, i vatom ga nanestite na kožu. Nikako direktno.

Med pomaže u zarastanju rana

Istraživanja pokazuju da med ima antimikrobna, antibakterijska svojstva i deluje na zarastanje rana. Utvrđeno je da nerazređeni med inhibira rast bakterija – visok sadržaj šećera dovodi do dehidracije ćelija bakterija, što sprečava njihov rast i razmnožavanje. Za razliku od esencijalnih ulja, med se može nanositi direktno na kožu.

Antiinflamatorna aloe vera

Aloe vera je sočna, mesnato-vodena biljka koja u svom listu sadrži supstancu sličnu gelu, nekoliko korisnih vitamina, minerala i aminokiselina. Studije iz 2019. godine zaključuju da aloe vera ima antiinflamatorna, antimikrobna i zarastajuća svojstva. Gel ove lekovite boljke može da:
– poboljša stanje akni
– ublaži bol od opekotina
– pospeši zarastanje rana
– pomogne u lečenju kožnih bolesti poput herpesa, lišaj planusa i psorijaze.
Gel aloe vere može direktno da se nanese na pogođena područja, ali je važno koristiti čisti gel aloe vere, umesto proizvoda koji sadrže aditive.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo