Naslovna / Lepota

Crni čaj može da stimuliše rast kose, dovoljno je da je ispirate njime

Priredio/la: S. M.|13:00 - 12. 02. 2022.

Neuhranjenost, stres, hormonska neravnoteža, genetska sklonost, neke bolesti, mogu da utiču na gubitak kose

crni čaj Crni čaj može da deuje pozitivno na kvalitet kose, ipak ako je kosa ozbiljno oštećenja najbolje je posetiti stručnjaka dermatologa Foto: Shutterstock

Crni čaj nije samo zdrav napitak, već i dobro sredstvo za negu kose. Suva i oštećena kosa, koja opada, može se donekle oporaviti, ukoliko se ispira crnim čajem. Iako, delotvornost crnog čaja još uvek nije u potpunosti dokazana, ovaj napitak godinama se koristi za negu kose. Smatra se da visok sadržaj kofeina u crnom čaju može stimulisati folikule dlake.

Crni čaj pomaže rast kose

Crni čaj je sačinjen od oksidisanih listova biljke Camellia sinensis. Sredstva za ispiranje kose na bazi crnog čaja se koriste vekovima. Čaj se koristi za tamne nijanse kose i ne preporučuje se za svetle boje kose. Nanosi se na opranu mokru kosu i ostavi da deluje, od nekoliko minuta do sat vremena.

Crni čaj sadrži visoku koncentraciju tanina, polifenolnog antioksidansa čija je uloga da neutrališe jedinjenja koja oštećuju ćelije. Konkretno, crni čaj sadrži teaflavine i tearubigine, koji mu daju karakterističnu tamnu boju.  Zbog ovog tamnog pigmenta ovaj čaj može prirodno tamnu kosu osvežiti na izvesno vreme.

Kofein u čaju za zdravu kosu

Crni čaj se koristi i za podsticanje rasta kose, veruje se da visok sadržaj antioksidansa i kofeina u ovoj vrsti čaja revitalizuje kosu. Zagovornici tvrde da kofein u crnom čaju može prodreti do folikula dlake i blokirati delovanje dihidrotestosteron (DHT).  Ovaj hormon se dovodi u vezu sa gubitkom kose, odnosno sa stanjem poznatim kao androgena alopecija.

Pokazalo se da visoki nivoi DHT-a smanjuju folikule dlake i skraćuju ciklus rasta kose i na kraju dovode do slabljena i lakšeg opadanja kose. Nedavna studija pokazala je da primena kofeina i testosterona, može uticati na jačanje keratina i tako revitalizovati oštećenu kosu.

Kada treba ipak posetiti dermatologa?

Nije do kraja poznato koliko često i kojim količinama crnog čaja treba ispirati kosu. Stručnjaci napominju da ima mnogo uzroka za gubitak kose, kao što su neuhranjenost, stres, hormoni, genetika. Crni čaj može da deluje pozitivno na kvalitet kose, ipak ako je kosa ozbiljno oštećenja najbolje je posetiti stručnjaka dermatologa.

Neželjeni efekti

Teoretski, ispiranje kose crnim čajem može podariti kosi jači sjaj, obnoviti boju, učiniti kosu gušćom i jačom. Stručnjaci ipak kažu da kofein u crnom čaju može da isuši pramenove kose, savet je zato da se čaj ne drži dugo na kosi i da se posle upotrebe obavezno nanese i regenerator.

Preporuka je da se crni čaj nanosi na kosu direktno, na kožu glave. Nisu poznati neželjeni efekti lokalne primene, ipak trebalo bi uraditi test osetljivosti. Malu količinu ohlađenog crnog čaja stavite na unutrašnji deo podlaktice ili nadlaktice. Posle 24 sata proverite da li ima crvenila, promene boje kože ili iritacije, ako se pojavi bilo koji od ovih znakova, bolje je da ne koristite crni čaj.

Kako ispirati kosu crnim čajem

Stavite tri do četiti kesice crnog čaja u dve šolje (475 ml) ključale vode. Držite ih najmanje jedan sat ili dok se voda ne ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim sipajte crni čaj u čistu bocu sa raspršivačem. Dobro operite kosu šamponom, razdvojite kosu na male delove i poprskajte vlasište većim količinama čaja.

Nežno masirajte kožu glave,  stavite kapu za kupanje na kosu i sačekajte od 30 do 60 minuta. Kosu potom isperite hladnom ili mlakom vodom, na kraju nanesite regenerator za hidrataciju kose. Imajte na umu da crni čaj može da isfleka odeću.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo