Medicinski informativni portal
Naslovna / Lepota

Retinoidi smanjuju rizik od nastanka ožiljaka od akni

Priredio/la: eKlinika
14:00 - 27. 04. 2021.

Kada se početkom sedamdesetih godina 20. veka pojavio u svetu dermakozmetike, retinoid je dočekan kao čaroban i svemogući lek za razne probleme kože

koža-lice-nega-krema Derivati vitamina A koriste se za lečenje akni, psorijaze, bradavica Foto: Pexels

Retinoidi su derivati vitamina A, a najpoznatiji su retinol, retinaldehid – estri retinola koji se nalaze u većini kozmetičkih preparata, kao i tretinoin, adapalen i tazaroten. Namenjeni su lečenju akni i protiv fotostarenja kože i dobijaju se nakon lekarskog pregleda, uz recept dermatologa.

Dobro čiste pore

Kod umereno teških i teških oblika akni kod kojih nisu pomogli drugi lekovi, preparati i tretmani, retinoidi se mogu pokazati veoma delotvornim. Mogu dobro da otpuše pore i da omoguće drugim lekovitim kremama i gelovima da bolje deluju. Oni takođe smanjuju izbijanje akni sprečavanjem mrtvih ćelija da zapuše pore. Čišćenjem akni i smanjenjem njihovog broja retinoidi doprinose smanjenju rizika od nastanka ožiljaka od akni.

Kako se koristi: Pola sata nakon pranja lica, jednom dnevno, najbolje uveče, nanesite na čistu kožu retinoidnu kremu (mase kao zrno graška).
Šta još treba da znate: Kada prvi put koristite retinoide, može doći do crvenila, ljuštenja kože ili pogoršanja stanja. Problem se rešava tako što ćete proizvod koristiti svaki drugi dan, dok se koža ne navikne. Ako ne želite da odugovlačite lečenje, retinoide (pre nanošenja na kožu) pomešajte s malo hidratante kreme.

Retinoidi protiv bora

Tretinoin je prvi retinoid za lečenje bora koji je odobrila FDA i propisala da se izdaje samo na recept. Ovaj retinoid pospešuje stvaranje novog kolagena i jača zidove krvnih sudova. Zahvaljujući tome koža deluje ružičasto, staračke pege postaju manje vidljive, a smanjuju se i mrlje zvane aktinična keratoza. Tretinoin takođe pomaže u zaceljivanju oštećenja na koži, izazvanih ultraljubičastim zračenjem.

Kako se koristi: Nanesite na lice, vrat, grudi, ruke i podlaktice malu količinu kreme, najmanje dva puta nedeljno.
Šta još treba da znate: Potrebno je tri do šest meseci redovne upotrebe pre nego što se pojave vidljivi rezultati, a učinak kreme vidi se tek nakon šest do 12 meseci.

Tretman za psorijazu

Retinoidi mogu da uspore rast ćelija psorijazom zahvaćene kože, ako se koriste jednom dnevno, pre spavanja. Retinoidna krema ili gel se često kombinuju sa lečenjem steroidima i tada daju najbolje rezultate.

Remeti rast bradavica

Lekari često propisuju retinoide za bradavice, posebno kada drugi tretmani ne uspevaju. Retinoidna krema deluje tako što remeti rast ćelija bradavice.

Kako se koristi: Sledite uputstvo lekara za nanošenje retinoida na bradavice. Ne očekujte čudo preko noći, možda će proći nekoliko meseci pre nego što bradavice nestanu.
Šta još treba da znate: Retinoidi su možda najbolji tretman za ravne bradavice na zadnjem delu ruku.

Neželjeni efekti

Iako su retinoidi korisni za mnoge uobičajene probleme sa kožom, njihova upotreba nosi određene rizike i neželjena dejstva u koja spadaju:

  • Suvoća i iritacija kože
  • Promena boje kože
  • Osetljivost na sunčevu svetlost
  • Pojava crvenila, otoka, plikova i zadebljanja

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor