Naslovna / Prirodna medicina

Žalfija je moćan antiseptik, ali pomaže i ženama u menopauzi, objašnjava farmaceut Ljiljana Basurović

Piše: Danijela Tadić |9:00 - 17. 02. 2022.

Postoje opravdani razlozi zbog kojih čaj od žalfije ne treba piti duže od dve nedelje

žalfija Ljiljana Basurović: Žalfija ima lekovita svojstva, pre svega, zahvaljujući taninima koji daju žalfiji etarska ulja i gorku aromu Foto: Shutterstock/ Privatna arhiva

Žalfija je blagotvoran lek u narodnoj tradiciji, a pre otkrića antibiotika, ovom biljkom su lečena neka od najtežih oboljenja. I danas je moćan lek, pre svega za ispiranje usta i grla, i spada u jedan od najjačih prirodnih antiseptika. Žalfija se ne preporučuje nekim bolesnicima, deci, trudnicama i ženama koje doje. Biljka je blagodatna, ali ne za svakoga, jer u nekim slučajevima može izazvati konvulzije i tahikardije (ubrzan rad srca).

Žalfija svoju lekovitost duguje taninima

Žalfija ili kadulja nosi latinski naziv Salvia officinalis što znači isceliti, spasavati, izlečiti. Prema nekim podacima, u prošlosti je uzgajanje žalfije bilo i zakonom obavezno. Smatra se da je franački kralj Karlo Veliki, pošto je izlečen pomoću žalfije, zakonski regulisao uzgajanje žalfije. Zabeleženo je da su Rimljani i Grci govorili: „Zašto da umre čovek kome u vrtu raste žalfija?“

– Žalfija ima lekovita svojstva, pre svega zahvaljujući etarskim uljima, taninima i gorkim materijama. Tanini daju opor ukus. Listići žalfije su bogati etarskim uljima i zahvaljujući njima žalfija ima antiseptička svojstva. Koristi se najviše kao antiseptik za grlo i usta, upotrebljava se i kod prehlade, gingivitisa (upale desni), upale krajnika – kaže za portal eKlinika farmaceut iz Instituta za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“ Ljiljana Basurović.

Kada je žalfija kontraindikovana

List žalfije sadrži jedan do 2 odsto etarskog ulja, čiji su glavni sastojci tujon, cineol i kamfor. Smatra se da čaj od žalfije ne treba piti duže od dve nedelje, zbog mogućeg ispoljavanja nepovoljnih efekata usled prisustva tujona. Tujon je sastojak, koji kod osetljivih osoba, može isprovocirati konvulzije, kao kod epileptičnog napada.

Ukoliko se duže koristi može izazvati tahikardije, ili i konvulzije, ali ipak, ovi problemi nisu česti, jer niko ne koristi žalfiju u preteranim količinama. Ona je kontraindikovana kod osoba koje koriste antikonvulzive, odnosno terapiju protiv epilepsije. Kontraindikovana je u trudnoći i kod sasvim male dece – objašnjava Basurović.

Pomaže u menopauzi, reguliše varenje

List žalfije upotrebljava se i kao farmaceutska sirovina i kao začin, ukrasna i medonosna biljka. Žalfija, kao samonikla biljka kod nas raste u Sićevačkoj klisuri. Pre pronalaska antibiotika, žalfija se pripremala i koristila na različite načine. Od žalfije se oduvek pravilo etarsko ulje, korišćena je kao čaj, žvakala se kod bolesti desni i zubobolje.

– Žalfija poseduje i druga svojstva, koristi se i protiv gljivica, bakterija, virusa. Reguliše znojenje kod žena u menopauzi. Jača imunitet i reguliše rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem. Čaj od žalfije pije se i kod poremećaja varenja, reguliše nadimanje i gasove – objašnjava farmaceut Ljiljana Basurović i dodaje da osobe koje imaju probleme s nadimanjem, mogu popiti posle obroka šolju čaja od žalfije.

Kako ukloniti tujone iz žalfije?

Kako se pravilno priprema čaj od žalfije i na koji se način mogu, ako želimo, ukloniti tujoni.

– Jedna kafena kašičica žalfije preliva se šoljom ključale vode, poklopi se i odstoji oko 15 minuta, posle čega se procedi i pije. Mogu se popiti dve do tri šolje čaja dnevno. U slučaju da se koristi kao antiseptik za ispiranje usta i grla, priprema se nešto jači čaj, pa se jedna supena kašika čaja, preliva šoljom ključale vode. Odstoji malo duže, oko 30 minuta, i procedi se. Tako pripremljen čaj treba što duže držati u ustima. Neće biti ništa i ako se malo popije, ali tujoni mogu da smetaju, ako se duže koriste. Tujoni mogu da se eliminišu iz čaja, ako se tri minuta kuvaju listići žalfije. Na taj način isparavaju etarska ulja i samim tim i tujoni. Na ovaj način pripremljena žalfija nema antiseptičko svojstvo, jer u njoj više nema etarskih ulja – napominje za eKlinika portal Ljiljana Basurović.

Kako se koristi žalfija?

Savet je da se biljke koje bi mogle da smetaju organizmu koriste, oko mesec dana, pa da se napravi pauza. Tako je najbolje koristiti i čaj od žalfije.

– Žalfija nije otrovna biljka, ona samo ima te neke komponente koje bi mogle da smetaju, ali ako se pije prema uputstvu, onda može da se koristi i tokom dužeg vremenskog perioda. Pravi se pauza od 10 dana, pa potom ponovo nastavi korišćenje čaja – ističe Basurović.

Čaj od žalfije može da se koristi i uz dodatak limuna, jer neće izgubiti ništa od lekovitih svojstava. Šećer se ne savetuje kao dodatak. Etarsko ulje žalfije takođe se upotrebljava kao antiseptik i može se utrljati na desni. Veruje se da čaj od žalfije može da umiri nervni sistem i da nam pomogne da se opustimo.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo