Naslovna / Prirodna medicina

Menopauza ima hiljadu lica, svaki simptom može da se kontroliše biljkama, objašnjava Ljiljana Basurović

Piše: Danijela Tadić|7:00 - 10. 09. 2024.

Neke žene lagodno prođu kroz period menopauze, ali nekada su moguće tegobe koje skoro ugrožavaju normalan kvalitet života. Pored posete ginekologu i biljke mogu da budu od pomoći. Biljke deluju na simptome, kaže faramaceut Ljiljana Basurović

menopauza biljke Pored posete ginekologu i biljke mogu da budu od pomoći. Foto: Shutterstock/ lična arhiva Ljiljana Basurović

Menopauza je prirodno stanje koje svaka žena doživljava na svoj način. Većina žena na našim prostorima ulazi u menopauzu oko 50. godine života. Završava se menstrualni ciklus, ovo doba označava i kraj reproduktivnog perioda žene, a sve je u većoj ili manjoj meri praćeno tegobama, koje u nekim slučajevima mogu u bitnoj meri da utiču na kvalitet života. Postoji više terapijskih modaliteta uz koje možemo da umirimo neprijatne simptome. Biljni preparati često su prva linija borbe protiv simptoma menopauze.

Menopauza je nekada praćena skoro neprimetnim simptomima

Sve žene prolaze kroz menopauzu na specifičan način, ne postoje dve iste menopauze. Moguće je da će neko imati skoro neprimetne tegobe, bez ijednog valunga, nesanice, dok će pojedine žene imati veoma izražene simptome. Jak umor, naleti vrućine, promene raspoloženja, nesanica javljaju se perimenopauzi koja počinje nekoliko godina pre menopauze.

– Opada funkcija jajnika, smanjuju se vrednosti hormona progesterona i estrogena, dolazi do problema kao što su valunzi, nervoza, razdražljivost, promene raspoloženja, vaginalna suvoća. Menja se kvalitet kose, kože, smanjuje se libido, javlja se umor, povećava se telesna masa, moguće su teškoće sa koncentracijom. Osobe koje su imale nizak krvni pritisak, sada imaju visok krvni pritisak jer je manje estrogena koji čuva srce, dolazi do osteoporoze slabije su i kosti. Postoje biljni čajevi, kapi koji mogu da ublaže simptome menopauze – kaže za portal eKlinika farmaceut iz Instituta za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“ Ljiljana Basurović.

Za različite tegobe koriste se različiti preparati

Prirodna nam je podarila mnogo biljaka koje mogu na određeni način da deluju na pojedine simptome menopauze. Fitoterapeuti često izdvajaju biljku koja nosi epitet „čuvara ženskog zdravlja“ – crni kohoš (Actaea racemosa, Cimicifuga racemosa).

–  Cimicifuga racemosa ima aktivne sastojke koji deluju slično estrogenu, odnosno regulatorno na estrogen zavisne receptore i na taj način se smanjuju tegobe klimaksa. Ne ispoljavaju direktnu hormonsku aktivnost, a dolazi do ublažavanja valunga, znojenja, promena raspoloženja. Nažalost, ovog preparata trenutno nema pa se sada za različite tegobe koriste različiti preparati – objašnjava Basurović.

Menopauza je lakša uz žalfiju, miloduh, konopljiku

Pojedine biljke je dobro da koristimo u dogovoru sa lekarom, na primer primena cimicifuge se ne preporučuje duže od šest meseci, bez konsultacije sa lekarom.

– Pored posete ginekologu i biljke mogu da budu od pomoći. Biljke deluju na simptome, pa se na primer za valunge mogu da koriste kapi protiv znojenja od žalfije i miloduha, konopljika može da ublaži klimakterične tegobe – objašnjava
Basurović.

Stručnjaci preporučuju da se pre primene nekog biljnog preparata posavetujemo sa stručnim licem, ili farmaceutom u apoteci. Upotreba konopljike, na primer, ne savetuje se tokom trudnoće, dojenja, upotrebe hormonskih preparata i hormonske kontracepcije. Dodatne mere opreza neophodne su ako već koristimo određene lekove kako ne bi došlo do neželjenih reakcija.

Menopauza i visok krvni pritisak

Ljiljana Basurović za ublažavanje simptoma nervoze i nesanice savetuje čajne mešavine, tinkture, kapsule, kapi koje su bazirane na valerijani, matičnjaku, hmelju, srdačici. Kod simptoma vaginalne suvoće od pomoći mogu da budu vagitorije od kantariona i nevena. Izdvaja i mrtvu belu koprivu (Lamii albi herba) koja generalno može da se koristi kod klimakteričnih tegoba. Nadzemni deo mrtve bele koprive sadrži tanine, flavonoide, fenolne kiseline, iridoide, sekoiridoide, saponozide, fitosterole, sluzi, amine, masne kiseline. U tradicionalnoj medicini koristi se za ublažavanje tegoba u menopauzi, za vaginalna ispiranja kod „belog pranja“.

– Menopauza je često praćena povišenim krvnim pritiskom koji može da se kontroliše kapima ploda gloga. Mnoge žene se suočavaju sa povećanjem telesne mase, ali i tu postoje čajevi ili kapi za mršavljenje, reč je o blagim sredstvima koja ne izazivaju grčeve u stomaku, ali izbacuje višak vode i ubrzavaju metabolizam. Ukoliko dođe do slabljenja kostiju i osteoporoze savetuje se primena koprive i rastavića, u vidu čaja ili tinkture, rastavić sadrži silicijumovu kiselinu koja je dobra za kosti – navodi Basurović.

Veruje se da visok sadržaj jedinjenja silicijuma koje sadrži rastavić povoljno deluje na vezivno tkivo, da poboljšava pokretljivosti zglobova kod obolelih od reumatizma.

Kada bismo morali da se posavetujemo sa lekarom?

Svi navedeni biljni preprati mogu da se koriste i kod bolesti štitne žlezde, hormonskog disbalansa, jer nema kontraindikacija.

–  Bitno je da ukoliko uzimamo preparat koji sadrži fitoestrogene to naglasimo lekaru, ali svi drugi nabrojani preparati su simptomatski, to jest kontrolišu simptome menopauze i mogu da se koriste bez problema – kaže Ljiljana Basurović.

Način pripreme žalfije

Žalfija deluje na znojne žlezde i može da umiri valugne. Čaj žalfije se kuva tri minuta dok tuojni ispare.

– Tujoni mogu ako se koriste duži period da smetaju. Čaj od žalfije se kuva tri minuta, ne mora jako da ključa, dok ispare tujoni. Potom se skloni sa šporeta, poklopi i ostavi da odstoji 10 do 15 minuta. Na ovaj način pripremljen čaj može da se bezbedno pije duži period. Na primer, tri četiri nedelje pa potom da se napravi pauza od nedelju dana – objašnjava Basurović.

Ovo je sporodelujuća terapija

Farmaceut Liljana Basurović naglašava da su sve ovi biljni čajevi ili kapi, blagog dejstava i da neće biti delotvorni ako nema kontinuiteta u korišćenju.

Ovo je sporodelujuća terapija. Preparat za varenje može brzo da deluje, ali ako su u pitanju neke upale, ciste, hormonski poremećaji ne možemo rezultate da osetimo preko noći – precizira Basurović.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo