Naslovna / Prirodna medicina

Crvena detelina sadrži jedinjenja nalik estrogenu, a pre upotrebe treba se upoznati sa neželjenim efektima

Priredio/la: I. V. |11:00 - 01. 10. 2024.

Prednosti crvene deteline dolaze od biljnih hemikalija zvanih izoflavoni, koji mogu da deluju isto kao estrogen

crvena detelina Prednosti crvene deteline dolaze od biljnih hemikalija zvanih izoflavoni Foto: Shutterstock

Crvena detelina (Trifolium pratense) je divlja biljka koja pripada porodici mahunarki, zajedno sa pasuljem i graškom, i često se izdvaja kao lek za simptome menopauze, gubitak koštane mase i visok holesterol. Prednosti crvene deteline dolaze od biljnih hemikalija zvanih izoflavoni, koji mogu da deluju nalik estrogenu. Istraživači ipak navode da je potrebno više analiza kako bi se utvrdile sve koristi ove biljke.

Za šta se koristi crvena detelina?

Postoji nekoliko studija koje procenjuju prednosti crvene deteline za određenu potencijalnu  upotrebu. Ipak, stručnjaci podsećaju da treba imati na umu da „nijedan dodatak nije namenjen za lečenje ili prevenciju bolesti“.

1. Upotreba crvene deteline za simptome menopauze
Nivoi estrogena opadaju tokom prelaska u menopauzu i veruje se da izoflavoni, slični estrogenu, mogu da pomognu u smanjenju simptoma menopauze, kao što su valunzi i noćno znojenje. Do sada su studije o crvenoj detelini za simptome menopauze bile pomešane. O zaštićenom ekstraktu izoflavona crvene deteline nekoliko studija pokazalo je da može značajno da smanji nalete vrućine, dok druga istraživanja nisu pokazala nikakav efekat. Sistematski pregled i metaanaliza iz 2021. (zbirka studija) zaključili su da ekstrakt izoflavona crvene deteline smanjuje broj valunga dnevno što se dalje detaljno treba pročuti kroz dodatne studije.

2. Korišćenje za zdravlje kostiju i osteoporozu
Osteoporoza je bolest kostiju koja se razvija kada se smanji gustina kostiju i koštana masa. Rizik od osteoporoze raste sa godinama, a posebno tokom menopauze kako nivoi estrogena opadaju. U maloj studiji sprovedenoj među ženama u menopauzi, ekstrakt crvene deteline pozitivno je uticao na zdravlje kostiju. Mineralna gustina kostiju (BMD) smanjila se samo kod osoba koje su uzimale placebo (supstancu bez lekova).

3. Crvena detelina za holesterol
Neka preliminarna istraživanja pokazuju da crvena detelina može da ponudi neke prednosti za one sa visokim holesterolom. Sistemski pregled i meta-analiza iz 2018. otkrili su da su osobe u menopauzi, koje su uzimale crvenu detelinu četiri meseca do godinu dana, pokazale značajno povećanje lipoproteina visoke gustine – HDL ili dobrog holesterola, i smanjenje ukupnog i LDL, odnosno lošeg holesterola. Međutim, ranija meta-analiza izoflavona objavljena 2013. godine pokazala je da oni ne utiču značajno na LDL, HDL ili ukupan holesterol. Ta analiza otkrila je blago snižene nivoa triglicerida u poređenju sa placebom zbog čega se smatra da je dalje proučavanje opravdano.

4. Koristi crvene deteline za zdravlje srca
Visok LDL ili loš holesterol povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Na osnovu potencijalnih prednosti crvene deteline za LDL, jedinjenja ove biljke mogu da ponude neke koristi za zdravlje srca. Na primer, mala studija na 147 žena u postmenopauzi pokazala je smanjenje LDL od 12 odsto kod onih koje su uzimale 50 miligrama crvene deteline dnevno tokom godinu dana u poređenju sa smanjenjem od 2 procenata kod onih koje su primale placebo.

5. Druge upotrebe crvene deteline
Istorijski gledano, crvena detelina koristila se za astmu, veliki kašalj i giht. Međutim, nedostaju istraživanja o ovim upotrebama. Crvena detelina se takođe ponekad primenjuje lokalno, kao mast ili tečni ekstrakt za kožna oboljenja kao što su psorijaza, ekcem ili drugi osip, jer se veruje da ima antiinflamatorna svojstva. Međutim, nema dovoljno naučnih dokaza za ovo, a upotreba crvene deteline takođe nosi rizik od iritacije kože ili alergijskih reakcija.

Koji su neželjeni efekti crvene deteline?

Kao i svaki drugi lek ili dodatak, neželjeni efekti su mogući kod upotrebe crvene deteline. Prema maloj studiji, učesnice u menopauzi nisu iskusile neželjene efekte kada je ekstrakt crvene deteline korišćen za zdravlje kostiju. Međutim, u meta-analizi potencijalne upotrebe crvene deteline za visok holesterol, uobičajeni neželjeni efekti izoflavona – poput onih u crvenoj detelini – mogu da budu:

  • Bol u leđima
  • Nadimanje
  • Bol u stomaku
  • Teška alergijska reakcija.

Takođe, potencijalni neželjeni efekti su i vaginalne mrlje, produžena menstruacija, iritacija kože, mučnina i glavobolja.

Mnoge prirodne biljke mogu ometati efikasnost lekova. Lekari veruju da crvena detelina utiče na lek za psorijazu poznat kao metotreksat. Konkretno, crvena detelina može da reaguje sa oralnim kontraceptivima, metotreksatom, lekovima za terapiju zamene hormona, tamoksifenom, razređivačima krvi kao što su aspirin ili Plavix, između ostalog.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo