Naslovna / Zdravlje

Kada žena ulazi u menopauzu i šta se dešava u perimenopauzi

17:00 - 27. 06. 2021.

Menopauza je normalan prirodni ciklus koji život žene stavlja na prekretnicu. Ne treba je se plašiti, već dobro slušati zahteve svog tela

menopauza-hormon estrogen-perimenopauza Menopauza je prirodni deo životnog ciklusa žene Foto; Shutterstock

Menopauza je prirodni deo životnog ciklusa žene i važna prekretnica u životu, ali i novi izazov i prilika da se možda više posvetite psihičkom i fizičkom zdravlju. Napadi valunga i sve ono što nosi menopauza, ono su sa čime se borite, ali imajte na umu da ovo razdoblje ima i neke dobre stvari. Manje su učestale migrene, nema PMS problema, neprijatnih mioma, endometrioze. Menopauza ne mora da bude užasno loše stanje. S druge strane, to je vreme kada se nivo estrogena i progesterona smanjuje, a nakon menopauze, rizik od određenih stanja poput osteoporoze ili kardiovaskularnih bolesti može se povećati.

Kada žena ulazi u menopauzu

Menopauza se najčešće javlja između 48. i 50. godine. Pravila ipak nema, pa određeni broj žena u klimaks ulazi oko 42. do 43. godine, ili čak i ranije. Genetika, načina života, izloženost stresu neki su od faktora koji utiču na kasniju ili raniju pojavu klimaksa. Prvi simptomi su neuredan ciklus, izostanak menstruacije ili neregularno krvarenje.

Ali, pre menopauze sledi perimenopauza

Menopauza ipak ne dolazi odjednom. Prethodi joj period života koji počinje oko 45. godine kada menstruacija kod većine žena postaje sve neredovnija. Ovaj period pre menopauze zove se perimenopauza.

Tokom perimenopauze vaše telo započinje prelaz u menopauzu. To znači da proizvodnja hormona iz jajnika počinje da opada. Možda ćete početi da doživljavate neke simptome koji su često povezani sa menopauzom, poput naleta vrućine. Menstrualni ciklus može postati nepravilan, ali neće prestati tokom faze perimenopauze. Jednom kada se u potpunosti zaustavi menstrualni ciklus, tokom 12 uzastopnih meseci, to znači da ste ušli u menopauzu.

Lekar će možda testirati nivo FSH – Folikulostimulirajućeg hormona kako bi utvrdio kakvo je stanje jajnika. Ovaj hormon u jajnicima stimuliše rast i sazrevanje folikula i produkciju estrogena. Imajte na umu da rezultati testova mogu da variraju. Problemi opadanja nivoa polnih hormona se podjednako javljaju i kod muškaraca pa tako nivo testosterona kod muškaraca opada od 40. godine oko jedan odsto godišnje.

Hormonska estrogen terapija

U tom periodu života žene jajnici proizvode manje hormona estrogena i progesterona, sve je praćeno valunzima, znojenjem i naglim napadima vrućine. Hormonska terapija uključuje uzimanje estrogena ili kombinaciju estrogena i progesterona. Jedna studija iz 2002. otkrila je da dugotrajna hormonska terapija može dovesti do problema sa srcem, ali se ispitovanja još uvek vrše.

Smatra se da žene koje imaju jake valunge i osetljive kosti, mogu uzimati hormonsku terapiju, ako nisu u visokom riziku da obole od raka dojke, ako nemaju probleme sa srcem i nisu u riziku od moždanog udara. Lekari najčešće preporučuju uzimanje hormonske terapije u niskim dozama i u kratkom vremenskom periodu.

Nema migrena, mioma, ne muči vas PMS

Manjak estrogena i smanjenje varijacije ovog hormona u toku jednog meseca ima i povoljan učinak, pa kod većine žena migrene prestaju. Takođe je dobra vest da nema više ni predmenstrualnog sindroma, niti problema sa miomima i endometriozom. Usled manjka estrogena, moguće je slabljenje tkiva bešike i karlice, kao i pojava inkontinencije. Jedno istraživanje je pokazalo da su simptomi bili za skoro 70 odsto manji kod žena koje su radile Keglerove vežbe.

Unosite vitamin D

Manjak estrogena izlaže kosti većem riziku od osteoporoze. Dobra vest je da vitamin D može zaštititi kosti. Proverite nivo vitamina D. Ako je on nizak koristite ishranu u kojoj ima ovog vitamina, izađite na sunce, posebno tokom leta, ili, ako je potrebno, uzimajte suplemente. Vitaminom D je bogata riba i punomasni mlečni proizvodi. Vežbajte, jer fizička aktivnost jača mišiće i usporava slabljenje kostiju. Preporučuju se vežbe sa tegovima ili sklekovi.

Brinite o koži

Koža je obično suva usled smanjenog dejstva estrogena. Koristite blaga sredstva za čišćenje lica, hidratantnu kremu, po mogućnosti onu sa dodatkom hijaluronske kiseline. Kremu nanosite odmah nakon tuširanja, kako biste sprečili gubitak vlage i isušivanje kože.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vahida
20:19, 28. 06. 2021.
Odgovori

Veoma korektan i konkretan prilog. Dobar opis i prijedlozi. Idem još pretražiti preporučene vježbe.
Hvala Vam.

Jana N.
8:24, 07. 07. 2021.
Odgovori

Hvala ,
da li moguce saznati koje tablete ili sta još treba koristiti da bi se olakšali simptomi kao što je iznenadna vrucina , umor itd…?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo