Naslovna / Prirodna medicina

Žalfija je najlekovitija ako se koristi na ispravan način, kako se kuva ovaj čaj

Priredio/la: D. T.|11:00 - 21. 04. 2023.

Čaj od žalfije je bogat antioksidansima i dobar antiseptik koji ima sposobnost da ojača imuni sistem i oslobodi telo od delovanja štetnih slobodnih radikala

Žalfija Preporuka je da se svi čajevi kao pomoćno terapeutsko sredstvo piju bez dodataka šećera Foto: Shutterstock

Žalfija (Salvia officinalis) je mediteranska biljka izrazitog mirisa i specifičnog gorkog ukusa koja se već stotinama godina koristi u tradicionalnoj medicini kao prirodni antiseptik, antibiotik i anitimikotik. Savremena nauka još ispituje lekovitost ove biljke. Žalfija se upotrebljava uglavnom kao čaj, s tim da je najdelotvornija ako se kuva na tačno određeni način. Komisija E potvrđuje da može da reguliše znojenje kod žena u menopauzi. Veruje se i da ova biljka jača imunitet, utiče na pravilan rad žlezda. Čaj od žalfije odličan je narodni lek za stomak, reguliše nadimanje, gasove i proces varenja.

Kako se priprema žalfija?

Postoje različite škole mišljenja kada je u pitanju priprema žalfije, većina stručnjaka savetuje da se listovi žalfije kuvaju na određenoj temperaturi. Tvrdi se da je žalfija najdelotvornija ako se priprema u vodi ne toplijoj od 80 stepeni Celzijusa. Suviše vrela voda uticaće na ukus čaja. Dominiraće opora aroma tanina. Većina stručnjaka savetuje kuvanje žalfije, a ne potapanje ovog čaja u hladnu vodu. Smatra se da se na ovaj način isključivo priprema čaj od belog sleza.

Način pripreme zavisi od namene

Način pripreme zavisi od namene žalfije. Ukoliko se žalfija koristi za regulisanje znojenja, cvetovi se preliju kipućom vodom, posuda se  poklopi, a čaj procedi posle jednog sata. S druge strane veoma blag čaj od žalfije priprema se sa toplom vodom tri minuta. U slučaju da se žalfija koristi za ispiranje grla savet je da odstoji oko 10 minuta u vreloj vodi.  Čaj od žalfije je dobar tradicionalni lek i protiv prehlade i gripa. Stručnjaci savetuju da se u slučaju respiratornih infekcija piju dve čaše topla žalfije dnevno. Preporuka je da se listići žalfije ako smo prehlađeni preliju kipućom vodom, poklope i posle 15 minuta procede.

Žalfija je biljka koja sadrži vitamine K, B, A, gvožđe, kalcijum, magnezijum, riboflavin. Čaj od žalfije je bogat antioksidansima, koji ga čine dobrim antiseptikom, koji ima sposobnost da ojača imuni sistem i oslobodi telo od delovanja štetnih slobodnih radikala.

Kako se eliminišu tujoni?

Farmaceut Ljiljana Busuović iz Instituta za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“, savetovala je za portal eKlinika da se čaj od žalfije priprema tako što se jedna kafena kašičica žalfije prelije šoljom ključale vode, poklopi i procedi posle 15 minuta. Ona navodi da se na ovaj način skuvan čaj od žalfije može piti dva puta dnevno.

Ukoliko se čaj koristi kao antiseptik za ispiranje usta i grla, priprema se na nešto jači način. Jedna supena kašika čaja, kako savetuje Busurović, prelije se šoljom ključale vode, odstoji oko 30 minuta, pa se potom procedi. Na ovaj način pripremljen čaj drži se nešto duže u ustima. Neće nam biti ništa ako i popijemo malo ovako skuvane žalfije. Tujoni se eliminišu, ako se listići žalfije kuvaju tri minuta. Na ovaj način spremljen čaj nema antiseptičko svojstvo, jer u njemu nema više etarskih ulja, navode stručnjaci.

Kome se ne preporučuje žalfija?

Žalfija nosi titulu „kraljice lekovitog bilja“, ali osetljivim osobama neke komponente ove biljke mogu  da smetaju. Generalno je savet da se čaj od žalfije koristi najduže mesec dana, pa da se napravi pauza od 10 dana.

Dodatak limuna neće uticati na lekovita svojstva žalfije. Preporuka je da se svi čajevi kao pomoćno terapeutsko sredstvo piju bez dodataka šećera. Stručnjaci ne savetuju upotrebu žalfije trudnicama i dojiljama, pacijentima koji imaju epilepsiju. Komisija E odobrila je žalfiju kao sredstvo od pomoći kod prekomernog znojenja i blagih poremećaja varenja. Ova komisija savetuje i spoljnu upotrebu žalfije kao čaj kojim se ispiraju usta kod upale sluznice i grla.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Mirjana Obradovic
8:28, 09. 05. 2023.
Odgovori

Ja znam da se caj od zalfije nikad ne pije sam. To sam procitala Jos pre dve tri decenije.Osim za ispiranje usta.Pravi caj od zalfije je Brojao caj. Zalfija se kuva pet minuta otvorena,da bi otrovne materije izrasle,pa se tek onda doda nana,majcina sudova i kantarionpo prstohvat .Tada se poklopi i pije. Tako radim godinama ,a tacno je da ne treba da pije stalno,nego sa prekidima. A nikako da se kuva kao običan caj, jer zalfija ima i otrovne supstance, koje treba ispariti. Pozdrav

Sale
21:00, 28. 10. 2023.
Odgovori

Да тачно да жалфија има у себи нешто па се мора кувати више од 3 минута да испаре те супстанце. а после тога се пије нормално без проблема, само се не сме пуно пити на дневном нивоу!

Dragana Kojic
17:36, 09. 11. 2023.
Odgovori

A kako se kuva caj zalfija u kesicama iz prodavnice

Jakob Blaško
10:32, 12. 01. 2024.
Odgovori

Jako cenim dobrobit same billjke – 2 dana me držao neki kašalj.Supruga mi je napravila sirup od Lovorovih listova i Žalhije sa ušpinovanim šećerom i po jednu jelovnu kašiku sa ukapanih 10 kapi propolisa i noćas sam odspavao bez kašljanja.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo