Naslovna / Prirodna medicina

Kako napraviti domaću gavez mast za reumatoidni artritis, upalu zglobova, natečene vene…

Priredio/la: I. V. |11:00 - 17. 05. 2023.

Koren i listovi gavez biljke sadrže alantoin – supstancu koja podstiče regeneraciju kože, smanjuju upalu i održavaju kožu zdravom, ali – zabranjeno je da se oralno unosi u organizam

domaća gavez mast Masti od gaveza, koje sadrže od 5 do 20 odsto gaveza Foto: Shutterstock

Gavez mast od davnina se koristila za za lečenje modrica, kao i povrede mišića i ligamenata, preloma, uganuća, istegnuća i osteoartritisa. Takođe, gavez (Symphytum officinale) se često koristio na koži za lečenje rana i smanjenje upale od uganuća i slomljenih kostiju jer koren i listovi biljke sadrže alantoin – supstancu koja pomaže proces regenracije novih ćelija kože, zajedno sa drugim supstancama, koje smanjuju upalu i održavaju kožu zdravom.

Gavez mast ne sme da se koristi na oštećenoj koži

Ranije se gavez koristio za lečenje stomačnih tegoba. Međutim, s obzirom na to da sadrži toksične supstance zvane pirolizidinski alkaloidi, koji oštećuju jetru i mogu dovesti do smrti, ne preporučuje se, odnosno zabranjen je za oralnu upotrebu. Opasne materije iz gaveza takođe mogu da se apsorbuju kroz kožu i štetne količine mogu da se nakupe u telu. Zbog toga se savetuje da se masti i kreme, koje sadrže gavez, koriste s velikim oprezom i nikako ne smeju da se nanose na oštećenu kožu, niti da dečju kožu. 

Koje suspstane sadrži gavez biljka?

Osim alantoina, gavez sadrži supstance, koje pomažu obnavljanje kože, kao što su ružmarinska kiselina i tanine. Preparati od gaveza prave se od listova ili drugih delova biljke uzgajanih iznad zemlje. Novi listovi obično imaju više otrovnih pirolizidinskih alkaloida nego stariji. Neki preparati su se pravili i od korena, ali koren sadrži i do 16 puta veću količinu pirolizidinskih alkaloida.

Koju gavez mast je bezbedno koristiti?

Masti od gaveza, koje sadrže od 5 do 20 odsto gaveza, kreme, obloge i linimenti (gusti rastvori) prave se od sveže ili sušene biljke, lista ili korena. Savet je da se koriste samo proizvodi  napravljeni od listova običnog gaveza.
Kada koristite biljne masti, kreme i druge preparate za kožu, potrebno je pridržavati se sledećih saveta:

  • Nikada ne nanosite gavez na oštećenu kožu
  • Koristite samo male količine krema sa gavezom u periodu ne dužem od 10 dana
  • Nemojte da koristite bilo koji proizvod od gaveza duže od 4 do 6 nedelja (ukupno) u jednoj kalendarskoj godini
  • Gavez ima toksične supstance koje mogu da izazovu ozbiljna oštećenja jetre, pa čak i smrt
  • Gavez ne sme da se uzima na usta/oralno
  • Nemojte da koristite gavez ako imate bolest jetre, probleme sa alkoholizmom ili rak
  • Deca, starije osobe, trudnice i dojilje ne bi trebalo da koriste proizvode od gaveza, čak ni one za kožu.

Domaća mast od gaveza

Domaća mast od gaveza može se pripremiti kod kuće i koristi za lečenje, ublažavanja problema kao što su: upale zglobova, reumatoidni artritis, natečene i upaljene vene, giht i prelom kostiju.

Za pripremu masti od gaveza potrebno je:

  • 50 grama korena gaveza (najbolje je koristiti koren trogodišnje biljke jer sadrži najviše aktivnih sastojaka)
  • 25 g listova gaveza
  • 500 g svinjske masti.

Svinjsku mast treba dobro zagrejati, dodati bilje, polako mešati na laganoj vatri i kad počne da se peni odmah skinuti s vatre i lagano mešati još neko vreme. Mast se zatim poklopi i ostavi da odstoji 24 sata. Nakon toga potrebno je smesu blago i lagano zagrevati uz mešanje. Kad smesa postane tečna, procedite je, ostavite da se još malo ohladi i sipajte u suvu i čistu staklenu teglicu. Po želji možete da dodate po 15 kapi eteričnog ulja lavande i ruzmarina.
Gavez mast se na kožu nanosi u tankom sloju i to samo na zdravu kožu, bez ikakvih reakcija.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo