Naslovna / Prirodna medicina

Gavez pomaže kod bolnih kostiju, artritisa i astme, evo kako se pravilno koristi

Priredio/la: Ma.R.|13:00 - 28. 01. 2022.

Gavez ni u jednom obliku ne treba da koriste trudnice i dojilje, a preparate od njega nikako nemojte praviti i držati u metalnim posudama

Gavez Poznavaoci lekovitih vrednosti gaveza svrstavaju ga u jednu od najlekovitijih biljaka Foto: Shutterstock

Gavez (Symphytum officinale), u narodu je još poznat i kao volovski jezik, vrani gavez i crni koren. Od davnina se koristi u narodnoj medicini, posebno za oboljenja kostiju i zglobova. To nisu sve njegove prednosti, jer ova biljka pomaže kod raznih oboljenja. Međutim, vrlo je važno znati za šta se koristi mast, za šta tinktura, a kod kojih stanja treba piti čaj od gaveza, i u kojim količinama.

Gavez pomaže kod velikog broja bolesti

Gavez uspeva u podneblju sredne Evrope zbog dovoljno vlažnih staništa, a cveta tokom celog leta. Cvetovi su jarko ljubičaste ili roze boje, a mogu biti i beli. Gavez se, kažu zapisi, i ranije koristio za lečenje čitavog spektra bolesti. Vemenom su istraživanja potvrdila pozitivne efekte i to kod uganuća, preloma kostiju i oštećenja zglobova i pršljenova, istegnuća ligamenata i tetiva, upalnih procesa zglobova (artritis), modrica, opekotina, ali i psorijaze i gihta. Neki narodni iscelitelji su ga uspešno koristili u lečenju stomačnih bolesti i produžene dijareje.

Zašto je gavez tako lekovit i šta sadrži

Supstance koje čine gavez tako lekovitim su tanin, etarska ulja, holin, sluz i sastojci koji se retko nalaze u drugim biljakama – alantoin i auksin. Alantoin i auksin se nalaze i u korenu i u listu gaveza. Alantoin ima svosobnost da regeneriše i pravi nove ćelije što se posebno značajno u slučaju različitih rana (povrede sa posekotinama), ispucale kože ili drugih povreda. Auksin pojačava dejstvo alantoina, i zato je njihova kombinacija dobitna.

Kada se koristi sveža biljka, kada tinktura, a kada mast gaveza

Najbolje bi bilo da se o pojedinostima raspitate kod nekog ko se bavi lekovitim biljem. Ako ne možete da pronađete svež gavez, koritite tinkturu, ali ne više od nekoliko kapi. Gavez ima sposobnost da deluje direktno i snažno na nervni sistem, pa ga zbog toga treba koristiti u kontrolisanim i malim dozama. Tinktura gaveza ublažava bolove čiji su uzrok neuralgije, posebno u delu glave. Za upotrebu kod gihta i kostobolje, na primer, treba uzeti sveže nastrugani koren gaveza i staviti na mesta koja bole. Od lišća i korena gaveza pravi se esktrakt koji se posle pravilnog doziranja dodaje kremama, melemima ili masti.

Nemojte ga stavljati na otvorene rane

Studije su pokazale da sastojci gaveza mogu da pomognu kod zarastanja rana. Međutim, nikako ga nemojte stavljati direktno na veće otvorene rane, deluje na površinske, kao što su ogrebotine ili oderotine. Takođe, ne treba ga koristiti kod rana koje su inficirane i kod kojih se razvija neki proces, prisustvo bakterija, i slično. Tinktura gaveza se preporučuje kod upale vena. Još je delotvornija ako se napravi kombinacija sa kantarionovim uljem ili tinkturom kantariona, ili gospinom travom.

Bol u zglobovima, otok, paraliza, astma

Gavez se pokazao efikasnim u ublažavanju simptoma osteoartritisa, ali i povreda, kao što su uganuća, i bolova koji ih prate. Masti i gelovi od korena gaveza ublažiće bolove u gornjem i donjem delu leđa. Iskustva kažu da je u slučajevima paralize dobro priviti lišće svežeg gaveza na noge ili ruke. Takođe, lišće se koristi i kao dodatak mastima i kupkama za reumatske bolove, bol u kostima, diskopatiju i poboljšanje cirkulacije. Delotvoran je i posle ujeda insekata, umiruje kožu.

Za šta je još dobar koren od gaveza

Koren gaveza je delotvoran kod bubrežne bolesti, poremećaja želuca, obilnih i bolnih menstruacija. Pomaže i kod bronhitisa, upale pluća, čira, odnosno krvarenja u želucu. Koristi se tako što se sušeni koren usitni i izgnječi, pa stavi u mlaku vodu. Tako se dobija i smesa koja se stavlja na obolela i bolna mesta. Vodica za ispiranje usta pravi se na isti način, izdrobi se suvi koren gaveza i pomeša sa toplom vodom i kamilicom. Izuzetno je efikasna kod dentalnog apscesa i upale sluzokože usne duplje i desni.  

Čajevi od gaveza za astmu

Protiv bronhijalne astme, 5 grama korena gaveza kuvajte pola sata u 1/2 litra vode. Neka odstoji dvadesetak minuta, pa procedite. Na prazan stomak i pred spavanje popijte po jednu šoljicu, a na svakih pola sata u toku dana po dve supene kašike. Za probleme sa mokrenjem, jednu veliku kašiku pomešanog usitnjenog lišća i cvetova gaveza prelijte sa 1/2 litra ključale vode. Poklopite, neka stoji poklopljeno petnaestak minuta, pa procedite. Pijte se dva puta dnevno po čašica, na prazan stomak ujutru i pre spavanja. Isti čaj je dobar i za grčeve u stomaku. Ako imate čir na želucu, napravite mešavinu od po 100 grama gaveza i nevena, i 50 grama troskavice (Polygonum aviculare). Sve to staviteu 250 mililitara vrele vode. Poklopiti i ostaviti tako da odstoji pet minuta, i procedite. Pijte u toku dana dve do tri šoljice najviše, u manjim gutljajima.

Ko ne bi trebalo da ga koristi

Ni u formi gela i masti, nemojte ga koristiti duže od 4-6 nedelja. Ako vam prija, uvek napravite dužu pauzu (barem mesec dana) pre ponovnog korišćenja. Neke osobe svakako treba da izbegavaju čestu upotrebu gaveza, a ne bi bilo loše ni da ga potpuno izbegavaju jer se još uvek ne zna dovoljno o svim negativnim efektima. To važi prvenstveno za decu, osobe starije od 70 godina, one sa nekim bolestima jetre. Trudnicama i dojiljama se nikako ne preporučuje da koriste gavez ni u jednom obliku.

Preparate od gaveza nmojte praviti i držati u metalnom posuđu zbog oksidacije i ispuštanja toksina. Kada sušite koren, nemojte dozvoliti da bude duže vlažan i da dođe do pojave plesni, jer se upravo tako iz njega oslobađaju toksini. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo