Naslovna / Prirodna medicina

Kopriva čisti krv i snižava šećer: Razlozi zašto je lekari preporučuju

Priredio/la: S.St.M.|11:00 - 19. 06. 2025.

Kopriva je hranljiva biljka popularna u zapadnoj biljnoj medicini. Uz brojne druge koristi, ona može smanjiti upalu, simptome polenske groznice, krvni pritisak i nivo šećera u krvi.

kopriva Studije sugerišu da, uz brojne druge koristi, kopriva može smanjiti upalu, simptome polenske groznice, krvni pritisak i nivo šećera u krvi Foto Shutterstock

Kopriva (Urtica dioica) od davnina je osnovni proizvod u biljnoj medicini. Drevni Egipćani koristili su koprivu za lečenje artritisa i bolova u donjem delu leđa, dok su rimski vojnici trljali koprivu po telu kako bi se zagrejali.

Njeno naučno ime, Urtica dioica, potiče od latinske reči uro, što znači „paliti”, jer njeni listovi mogu da izazovu privremeni osećaj peckanja pri kontaktu. Listovi imaju strukture slične dlačicama koje peckaju i takođe proizvode svrab, crvenilo i otok. Međutim, kada se preradi u suplement, osušena, zamrznuta ili kuvana, kopriva se može bezbedno konzumirati. Studije je povezuju sa brojnim potencijalnim zdravstvenim prednostima.

1. Sadrži mnogo hranljivih materija

Listovi i koren koprive nude širok spektar hranljivih materija, uključujući:

  • vitamini: vitamini A, C i K, kao i nekoliko vitamina B
  • minerali: kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum i natrijum
  • masti: linolna kiselina, linolenska kiselina, palmitinska kiselina, stearinska kiselina i oleinska kiselina
  • aminokiseline: sve esencijalne aminokiseline
  • polifenoli: kempferol, kvercetin, kafeinska kiselina, kumarin i drugi flavonoidi
  • pigmenti: beta-karoten, lutein, luteoksantin i drugi karotenoidi

Štaviše, mnogi od ovih hranljivih sastojaka deluju kao antioksidanti u našem telu. Studije pokazuju da ekstrakt koprive može povećati nivo antioksidanta u krvi.

2. Može smanjiti upalu

Upala je način na koji se telo leči i bori protiv infekcija. Međutim, hronična upala može naneti značajnu štetu. Kopriva sadrži razna jedinjenja koja mogu smanjiti upalu.

Studije su pokazale da primena kreme od koprive ili konzumiranje proizvoda od koprive čini se da ublažavaju upalna stanja, kao što je artritis.

U drugoj studijiuzimanje suplementa koji je sadržao ekstrakt koprive značajno je smanjio bol od artritisa i omogućio smanjenje doze antiinflamatornih sredstava za ublažavanje bolova.

Ipak, istraživanja nisu dovoljna da bi se kopriva preporučila kao antiinflamatorni tretman.

3. Može da leči simptome uvećane prostate

Do 50 odsto muškaraca starosti 51 i više godina ima uvećanu prostatu. Zanimljivo je da nekoliko studija ukazuje na to da kopriva može pomoći u lečenju ove bolesti.

Studije su pokazale da kod ljudi sa benignom hiperplazijom prostate (BHP) ekstrakti koprive pomažu u lečenju kratkoročnih i dugotrajnih problema sa mokrenjem – bez neželjenih efekata.

Međutim, nejasno je koliko je efikasna kopriva u poređenju sa konvencionalnim tretmanima.

4. Može da leči polensku groznicu

Polenska groznica je alergija koja uključuje upalu sluzokože nosa. Kopriva se smatra obećavajućim prirodnim lekom za polensku groznicu.

Istraživanja u epruvetama pokazuju da ekstrakti koprive mogu inhibirati upalu koja može izazvati sezonske alergije. Ovo uključuje blokiranje histaminskih receptora i zaustavljanje imunoloških ćelija da oslobađaju hemikalije koje izazivaju simptome alergije.

Međutim, studije na ljudima primećuju da je kopriva jednaka ili samo malo bolja u lečenju polenske groznice od placeba.

Iako ova biljka može da obećava kao prirodni lek za simptome polenske groznice, potrebne su dugotrajnije studije na ljudima.

5. Može sniziti krvni pritisak

Visok krvni pritisak je ozbiljan zdravstveni problem jer dovodi u opasnost od srčanih bolesti i moždanog udara, koji su među vodećim uzrocima smrti širom sveta.

Kopriva se tradicionalno koristila za lečenje visokog krvnog pritiska. Studije na životinjama i u epruvetama pokazuju da može pomoći u snižavanju krvnog pritiska na nekoliko načina. Kao prvo, može stimulisati proizvodnju azotnog oksida, koji deluje kao vazodilatator (opušta mišiće krvnih sudova, pomažući im da se prošire). Pored toga, kopriva ima jedinjenja koja mogu delovati kao blokatori kalcijumovih kanala, koji opuštaju srce smanjujući snagu kontrakcija.

U studijama na životinjama pokazalo se da kopriva snižava nivo krvnog pritiska i istovremeno povećava antioksidativne odbrambene snage srca

Međutim, efekti koprive na krvni pritisak kod ljudi još uvek su nejasni. Potrebne su dodatne studije na ljudima pre nego što se daju preporuke.

6. Može pomoći u kontroli šećera u krvi

I studije na ljudima i na životinjama povezuju koprivu sa snižavanjem nivoa šećera u krvi, jer

ova biljka sadrži jedinjenja koja mogu imitirati efekte insulina.

U tromesečnoj studiji na 46 ljudi, uzimanje 500 mg ekstrakta koprive tri puta dnevno značajno je snizilo nivo šećera u krvi u poređenju sa placebom.

Uprkos obećavajućim nalazima, i dalje postoji premalo studija na ljudima o koprivi i kontroli nivoa šećera u krvi. Potrebno je više istraživanja.

Druge potencijalne koristi

Kopriva može ponuditi i druge potencijalne zdravstvene koristi, uključujući:

  • smanjeno krvarenje: lekovi koji sadrže ekstrakt koprive smanjuju prekomerno krvarenje, posebno nakon operacije
  • zdravlje jetre: antioksidativna svojstva koprive mogu zaštititi jetru od oštećenja toksinima, teškim metalima i inflamacijom
  • prirodni diuretik: ova biljka može pomoći telu da izbaci višak soli i vode, što može privremeno da snizi krvni pritisak; treba imati na umu da su ovi nalazi dobijeni iz studija na životinjama
  • zarastanje rana i opekotina: primena kreme od koprive može podržati zarastanje rana, uključujući opekotine

Potencijalni neželjeni efekti koprive

Konzumiranje sušene ili kuvane koprive generalno je bezbedno. Postoji nekoliko, ako ih uopšte ima, neželjenih efekata.

Međutim, budite oprezni kada rukujete svežim listovima koprive, jer mogu da oštete kožu. Oni mogu ubrizgati niz hemikalija, kao što su:

  • acetilholin
  • histamin
  • serotonin
  • leukotrien
  • mravlja kiselina

Ova jedinjenja mogu izazvati osip, otekline, koprivnjaču i svrabU retkim slučajevima, ljudi mogu imati tešku alergijsku reakciju, koja može biti opasna po život.

Međutim, ove hemikalije se smanjuju tokom obrade listova, što znači da ne bi trebalo da doživite iritaciju usne duplje ili stomaka kada jedete sušenu ili kuvanu koprivu.

Trudnice treba da izbegavaju konzumiranje koprive jer može izazvati kontrakcije materice, što može povećati rizik od spontanog pobačaja.

Razgovarajte sa lekarom pre nego što konzumirate koprivu ako uzimate jedan od sledećih lekova:

  • lekovi za razređivanje krvi
  • lekovi za krvni pritisak
  • diuretici
  • lekovi za dijabetes
  • litijum

Kopriva bi mogla da stupi u interakciju sa ovim lekovima. Na primer, potencijalni diuretički efekat biljke može pojačati dejstvo diuretika, što može povećati rizik od dehidratacije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo