Naslovna / Ishrana

Jabuke su zdrave, ali u većim količinama nekim organima mogu da naškode

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 01. 09. 2022.

Jabuka ujutru rano – da, ali jabuka kasno uveče – ne, i ne možemo ih jesti koliko hoćemo. Novi, pomodarski trendovi ili neka od prostih pravila za normalnu probavu?

jabuke Jabuke su zdravo voće, ali o količini, kao i o vremenu u toku dana kada ih konzumiramo moramo da vodimo računa Foto: Shutterstock

Jabuke – možda ne i najomiljenije voće, uz čestu uspomenu na odgovor naših majki i baka kada pitamo da li ima nešto slatko: „Ima, jabuka.“ Ali, svakako najrasprostranjenije i najpristupačnije na našem podneblju. Činjenica je da su jabuke zdrave, ali je činjenica i to da neka istraživanja imaju malo drugačije rezultate. 

Šta od korisnih sastojaka sadrže jabuke i treba li ih ljuštiti

Jedna jabuka ima samo 95 kalorija, a većinski sadržaj čini voda. Uz to, u jabuku prosečne težine stalo je i oko 25 grama ugljenih hidrata, 4,5 grama vlakana, 9 odsto vitamina C, 3 odsto vitamina K i 4 odsto kalijuma. Jabuke su i odličan izvor antioksidanata (kvercetin, kofeinska kiselina, epikatehin), kao i drugih minerala i vitamina. Na primer, u jednoj jabuci se nalazi i 5 odsto dnevne preporučene vrednosti bakra za odrasle osobe.

Najviše korisnih sastojaka jabuke je u samoj kori, pa bi je najkorisnije bilo konzumirati sa njom. Ovo ne važi za osobe koje imaju kamen u žuči, a za sve ljude podrazumeva temeljno pranje od mogućih zaostalih tragova pesticida. Ispod samo kore jabuke je riznica koje obiluje izobiljem vitamina C, A, E, B1, B2, B6, a onda i minerala beta-karotena, kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma i gvožđa.

Jabuke izuzetno korisne za dijetalne režime ishrane i za osobe sa dijabetesom

Zahvaljujući niskom sadržaju kalorija a visokom vode, jabuke su idealno voće za redukcione režime ishrane. Čine da se brže osećamo sito nakon jela. Sadržaj kalcijuma je značajan za zdravlje kostiju, njihovu gustinu i smanjenje rizika od osteoporoze. Studije na životinjama pokazale su da konzumiranje jabuka smanjuje oksidativni stres.

Njihova andioksidantna svojstva usporavaju starenje i utiču na bolje kognitivne funkcije. Ovo voće bi trebalo da konzumiraju osobe sa astmom. Takođe, ako redovno jedemo jabuke, smanjujemo rizik od dijabetesa, jer jabuke imaju sposobnost dobre regulacije nivoa šećera u krvi. Međutim, i osobe sa dijebetesom trebalo bi da povedu računa o količini.

Zdravije srce uz jabuke i manji rizik od malignih bolesti

Istraživanja kažu da redovna konzumacija jabuka može da smanji rizik od više hroničnih bolesti. To se prvenstveno odnosi na kardiovaskularna oboljenja i bolesti srca. Visok sadržaj flavonoida pomaže srcu da bude jače i izdržljivije, i smanjuje zapaljenske parametre. Dosta rastvorljivih vlakana iz jabuka čini da drže nivo holesterola u normalnom opsegu, kao i krvni pritisak.

Po sastavu, jabuke imaju više jedinjenja koja, zahvaljujući prvenstveno antioksidativnom dejstvu, sprečavaju stvaranje malignih tumora. To su pre svega antioksidanti i flavonoidi, iako je potrebno više studija da bi se potvrdilo njihovo konkretno dejstvo.

Ko ne bi trebalo da konzumira jabuke i mogu li se jesti u neograničenim količinama

Iako je sve individualno i zavisi od organizma do organizma, osobe koje jedu tri do četiri jabuke dnevno, mogle bi da imaju problem sa varenjem, nadutost i gasove, kao i zatvor. Vlakna su nam neophodna za normalan proces probave. Optimalan unos vlakana zavisi od starosti i pola, a prosečna osoba ne bi trebalo da pojede više od dve jabuke dnevno. Ako pojedete više, moglo bi da dođe do navedenih probavnih poteškoća.

Izveštaji Britanske Vladine agencije za standarde iz devedesetih godina pokazali su da su vrste jabuka koje su najviše kozumirane, imale oko 10-11 odsto težinskih procenata šećera. I neka novija ispitivanja Ministarstva za poljoprivredu SAD pokazuju da je sadržaj šećera u nekim sortama sada više od 15 odsto. To je dosta šećera, i otprilike se radi o količini od 4 male kašike belog šećera. Slađe sorte, čiji je procenat šećera i do 50 odsto veći sve više se gaje, i to je nešto na šta bi trebalo obratiti pažnju. Fruktoza je manje štetna nego saharoza, i tu količina predstavlja važnu stavku.

Da li je jabuke zdravo jesti u svako doba dana

Prema rezultatima više studija, jabuke je najkorisnije jesti u ranim jutarnjim satima. Naime, one mogu da stimulišu probavu i čine to efikasnije od mnogih drugih vrsta voća i povrća. Korisno je i što pektin, jedan od najvrednijih sastojaka u jabukama, ima izraženo dejstvo protiv toksina, a to je za namirnice koje unosimo ujutru značajno.

A šta se događa ako jabuke jedemo uveče kasno, pred spavanje, ili noću? Može da dođe do nadimanja, i osećaja nelagode u trbuhu. Razlog za to je uticaj organskih kiselina koje pospešuju lučenje želudačke kiseline, a to noću može da bude veliki problem.

Frapantni rezultati istraživanja o negativnom uticaju jabuka na zube i zdravlje

U National Library of Medicine je 1989. godine publikovana studija koja je pokazala da je u poređenju sa grožđem i žitaricama, kod konzumenata jabuka bilo najviše karijesa na zubima. Nešto manje ga je bilo kod grožđa, a najmanje kod žitarica.

Istraživački tim King’s College London objavio je 2011. godine jednu važnu studiju. U njoj je dokazano da jabuka ima sposobnost razlaganja i demineralizacija zubne gleđi i dentina, i to više od nekih gaziranih napitaka. Na taj način se oštećuju zubi i dolazi do erozija. U odnosu na ova istraživanja, nutricionistu su napravili skalu preporučenih količina, i ona kaže da se negativni procesi pokreću na više od 3,7 jabuka dnevno.

Pored toga, značajan je i način konzumacije jabuka. Ako ih jedemo sporo i duže zadržavamo u usnoj duplji, dolazi do oslobađanja više kiseline, a samim tim i veće verovatnoće stvaranja oštećenja na zubnoj gleđi. Još neka istraživanja su pokazala da su jabuke i najčešći uzročnici pucanja i lomljenja zuba, prilikom ugriza.

Studije Environmental Working Group pokazuju da su upravo jabuke na vodećoj poziciji po sadržaju pesticida, i da je njihova najveća koncentracija u udubljenjima sa obe stane jabuke, kao i na obodu kore.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo