Naslovna / Deca

Prof. dr Marija Lukač: Opstipacija kod male dece mora odmah da se leči

Priredio/la: V. M. B.|9:00 - 23. 11. 2020.

Čim primetite da vaše dete ima neredovnu stolicu ili mu je pražnjenje creva bolno, odmah se javite lekaru, savetuje dečji hirurg

Dete koje se napinje i trpi bolove dok pokušava da dobije stolicu treba da odvedete lekaru Foto: Shutterstock

Pražnjenje stolice treba da bude bezbolno. Svako dete koje ima bolove pri pražnjenju  zahteva lečenje. Kao osnovna mera mora se propisati određena dijeta koja će regulisati stolicu.

– Ukoliko tegobe duže traju ili su simptomi izraženi, lečenje podrazumeva terapiju lekovima – kaže prof. dr Marija Lukač, dečiji hirurg.

Koliko stolica dnevno treba da ima dete, i koja su odstupanja za brigu?

Odojče na prirodnoj mlečnoj ishrani obično ima u proseku tri stolice dnevno, dok dete na mešovitoj ishrani ima oblik pražnjenja kao i odrasli, odnosno jednu do dve stolice dnevno. Deca koja imaju pražnjenje creva svakih četiri do pet dana najčešće imaju bolove i mnogo se napinju. Deca koja imaju stolicu svaka tri dana, najčešće posle nekog vremena produže interval između dve stolice koje prate bolovi pri pražnjenju creva, napinjanje, krv u stolici.

Zašto se zatvor javlja kod male dece, šta je najčešći uzrok ?

Najčešći uzrok zadržavanja stolice vezan je za period obuke korišćenja noše ili pri polasku u kolektiv (vrtić, škola). Tada dete namerno odlaže pražnjenje creva, pa nastaje inhibicija refleksa pražnjenja.

Ostali česti uzroci opstipacije (zatvora) kod dece mogu biti:

Nedovoljan unos vode (retko je jedini uzrok zatvora)

Preveliki unos kravljeg mleka i sira

Nedovoljan unos namirnica bogatih vlaknima koja podstiču rad creva kao što su: tikvice, brokoli, grašak, pasulj, ali i voćnih kopota od šljive, kajsije ili breskve;

Nedovoljna fizička aktivnost deteta

Zadržavanje stolice zbog bolova pri pražnjenju (zbog tvrde stolice, ojeda oko čmara)

Ovo je najčešći uzrok- Spor prolazak hrane kroz creva (usporeno tranzitno vreme), što je vezano za familijarno pojavljivanje.

devojčica jede voće

Dečja ishrana mora da sadrži voće koje podstiče peristaltiku creva Foto: Shutterstock

Da li neke bolesti mogu da budu uzrok nedovoljnog pražnjenja kod dece?

Osim ovih uzroka za poremećaj u pražnjenju creva postoje i urođene bolesti koje je potrebno isključiti, a koje mogu dovesti do zatvora. Da bi se utvrdilo da li dete ima takav poremećaj neophodan je pregled dečijeg hirurga, složeno kliničko ispitivanje i operativno lečenje.

U slučaju da se ne radi o bolestima koje zahtevaju operativno lečenje, zatvor se leči dijetom, režimom ishrane i lekovima (omekšivačima stolice i laksativima).

Među urođene bolesti koje su uzrok opstipacije pre svega spadaju:

nedovoljna zrelost ili nedostatak nervnih ćelija u debelom crevu

poremećaji u razvoju završnog dela debelog creva, tj. čmara.

Kako se leči opstipacija kod dece?

Da bi se započelo bilo ispitivanje ili lečenje zatvora, prvo se mora očistiti crevo od nagomilane stolice, što se postiže klizmama (ubacivanjem fiziološkog rastvora putem katetera u debelo crevo). Ova procedura je potpuno bezbolna (dokaz je da odojčad pri tome ne plaču), dok kod starije dece ona izaziva strah, te je to uzrok otpora, a ne bol. Ukoliko je zatvor dugo trajao, a stolica izuzetno tvrda ili jako lepljiva, potrebno je više puta ponoviti ovu poceduru da bi se crevo ispraznilo.

Ukoliko zatvor duže traje, lečenje je dugotrajnije, jer se crevo zbog nagomilane stolice proširilo, te je njegova moć pražnjenja (kontrakcije) oslabila.

Da li kod deteta može uspešno da se otkloni ovaj problem?

Ne dozvolite da Vam se dete muči, jer postoji rešenje čak i kada su u pitanju urođene bolesti.

Dobra saradnja roditelja i lekara je neophodna da bi se trajno izlečio zatvor. Ukoliko se zatvor ne leči na vreme, dolazi do pucanja kože čmara, javljaju se rascepi (fisure), koje su bolne, krvare i komplikuju lečenje zatvora.

Čim primetite da vaše dete ima neredovnu stolicu ili mu je pražnjenje creva bolno, odmah se javite lekaru kako bi se što pre započelo lečenje i sprečile komplikacije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo