Medicinski informativni portal
Naslovna / Ishrana

Ove namirnice se ne jedu na prazan stomak, da li su jogurt i sok od narandže pravi izbor za dobro jutro

Priredio/la: D. T.
13:00 - 07. 10. 2022.

Uz ovakav doručak postoji velika mogućnost da ostatak dana provedemo pateći od mučnine, kiseline i manjka energije

prazan stomak Na prazan stomak u jutarnjim satima ne bi trebalo koristiti namirnice koje mogu da nam otežaju varenje, ili možda uzrokuju bolove Foto: Shutterstock

Na prazan stomak u jutarnjim satima ne bi trebalo koristiti namirnice koje mogu da nam otežaju varenje, ili možda uzrokuju bolove u želucu. Stručnjaci savetuju da izbegavamo u jutarnjim satima veštačke arome, neproverene žitarice sa velikom količinom šećera i industrijske sokove, jer uz ovakav doručak postoji velika mogućnost da ostatak dana provedemo pateći od mučnine, kiseline i manjka energije.

Namirnice za dobro jutro

Sveže voće je uvek dobar izbor vitamina, minerala, hranjivih vlakana, vode. Neka voćka za doručak pomoćiće organizmu da se izbori sa viškom toksina, ali i obezbediti dovoljno energije za radni dan. Jednostavnim šećerima iz voća biće potrebo više vremena da ih telo potpuno apsorbuje. Kada na prazan stomak jedemo voće organizam će na najbolji mogući način prihvatiti sve hranljive sastojke, vlakna i jednostavne šećere

Ovsena kaša, heljda i kukuruzna kaša

Stručnjaci savetuju i jednostavne ovsene i kukuruzne kaše, heljdu. Konzumacija ovih namirnica na prazan stomak sprečiće pojačano lučenje hlorovodonične kiseline i sprečiti gorušicu. Ovsena kaša sadrži rastvorljiva vlakna koja olakšavaju varenje i snižavaju vrednosti lošeg holesterola. Kaša od heljde i kukuruznog brašna stimuliše varenje, snižava krvni pritisak i nivo holesterola.

Med i jaja

Med je dobar način da počnemo dan, on će razbuditi imuni i probavni sistem. Veruje se da je med namirnica koja može ublažiti simptome „sindroma lenjog creva“ i drugih stomačnih problema. Jača naš imuni sistem i štiti od štetnih virusa i bakterija.

Jaja su odličan izbor namirnice koja se konzumira na prazan stomak. Jaja pružaju duži osećaj sitosti, pokazalo se da osobe koje ujutro jedu jaja nemaju problema sa gojaznošću.

Koje namirnice se ne jedu na prazan stomak?

Paradajz sačuvajte za ručak

Sirovo povrće je odličan izbor vitamina i minerala, ali nikako za doručak. Paradajz je odličan izvor vitamina C, ali sadrži i visok nivo taninske kiseline koja povećava kiselost u želucu i može dovesti do pojave čira. Savet je zato da salatu od paradajza konzumirao za ručak.

Jogurt ne na prazan stomak

Jogurt je namirnica bez koje mnogi ne mogu da zamisle doručak, ipak neke osobe imaju osetljiv želudac i ne bi smele da piju jogurt na prazan stomak. Jogurt sadrži zdrave mlečne bakterije koje, ne dopiru do creva kada se pije na prazan stomak. Savet je da se pre konzumacije jogurta obavezno nešto pojede.

Banane i citrusi

Voće je dobar izbor namirnice na prazan stomak, ali ne i banana, koja može da dovede do naglog prosta šećera, ali potom i do njegovog brzog pada. Neke osobe će zato imati napade gladi kasnije u toku dana. Na prazan stomak se ne preporučuje ni citrusi koji mogu izazvati gorušicu kod osetljivih osoba. Sveže ceđen sok od narandže se ne preporučuje, limunada je dozvoljena jer će voda razrediti sok od limuna.

Bez krofni i palačinki

Šećer koji se dodaje većini prerađenih namirnica i drugi zaslađivači ima isti efekat na jetru kao i konzumacija velike količine alkoholnih pića. Šećer iz voća je prihvatljiv jer sadrži biljna vlakana, ali sama po sebi velike količina fruktoze može preopteretiti jetru. Palačinke sa slatkim sirupom ili krofne nisu dobar način da počnemo dan.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo