Naslovna / Ishrana

Jaja su riznica proteina ali nije svaki način pripreme dobar za naš organizam

Piše: Danijela Tadić|9:00 - 18. 06. 2022.

Dokazano je da samo jaje ne utiče na nivo holesterola. U ovom slučaju potrebno je regulisati celokupnu ishranu, a ne samo upotrebu žumanaca, kaže nutricionista dijetetičar specijalista javnog zdravlja Milijana Šarac Đorđević

jaja Milijana Šarac Đorđević: Ne bih savetovala prženje jaja, na ulju ili svinjskoj masti, na masnoćama uopšte Foto: Lična arhiva/Shutterstock

Jaja su riznica proteina i jedna od najboljih i najzdravijih kompletnih namirnica. Ljudski organizam može najbolje da iskoristi gvožđe iz žumanca. Termički neobrađena, živa jaja jedna su od namirnica koje blagotvorno utiču na skoro svaki deo tela, ali ipak se ne preporučuju u ishrani.

Način pripreme jaja

Jaja su bogata vitaminima A, D i E, gvožđem, holinom, cinkom, folnom kiselinom. Jačaju kosti, zube, oči, kožu i dovode u savršen balans celokupni organizam. Zdravim osobama savetuje se konzumacija 2 do 6 jaja nedeljno. Jedno jaje sadrži oko 7 grama proteina.

– Jaja su jedna od najboljih namirnica s tim da je bitan i način njihove pripreme. Ne bih savetovala prženje jaja, na ulju ili svinjskoj masti, na masnoćama uopšte, jer onda i ne konzumiramo ništa masno, nego raspadne produkte tih masnoća. Samu namirnicu najmanje ćemo ošteti ako je barimo u vodi – kaže za portal eKlinika nutricionista dijetetičar specijalista javnog zdravlja Milijana Šarac Đorđević.

Kako pripremljeno jaje je najukusnije?

Stručnjaci generalno ne savetuju pripremu namirnica prženjem, pa je zato preporuka da se jaja kuvaju ili poširaju – poseban način pripreme kada se jaja bez ljuske kuvaju u vrućoj vodi.

– Većina osoba smatra da je ovako pripremljeno jaje najukusnije, na taj način se manje narušava sama struktura jajeta. U principu većina stručnjaka preporučuje tvrdo kuvano jaje, kako bi se zaštitili od bakterija. Nije problem u samim jajima, nisu to namirnice koje se lako kvare, nego prosto proizvodnja je masovna i samim tim ima farmi zaraženih salmonelom. Najbezbednije je zato da se  jaje kuva oko 10 minuta, jer se na taj način štitimo od bakterija – naglašava Šarac Đorđević.

Šta se nikako ne preporučuje?

Sagovornica portala eKlinika kaže da se tvrdo kuvano jaje sporije vari, ali i dodaje da ne bi preporučila upotrebu živih jaja koja stižu u trgovinske lance iz velikih farmi.

– Teško je samu farmu zaštiti od bakterija. Termički neobrađeno jaje koje se popije jeste najzdravije, jer se na taj način ne uništavaju proteini belančevina i ne narušava se status masnih kiselina iz žumanceta, koje je generalno jedna prosta masna kiselina, jedino u njemu možete naći prost čist holesterol. Belance je namirnica koja sadrži najkvalitetniji protein koji možemo savršeno da iskoristimo, pri tom, kod termički neobrađene namirnice ne gube se vitamini i minerali – objašnjava Milijana Šarac Đorđević.

Minerali nisu toliko termolabilni i trpe visoke temperature, dok vitamini uglavnom stradaju pri termičkoj obradi, pa je zato živo jaje najzdravije.

Ne bih ipak preporučila upotrebu živih jaja, osim ako makismalno niste sigurni da je to jaje koške koja je kljucala na nekoj livadi i od proizvođača u kojeg imate maksimalno poverenje – ističe Milijana Šarac Đorđević.

Žumance i holesterol

Stručnjaci ne savetuju upotrebu jaja alergičnim osobama. Žumance i pržena jaja ne preporučuju pacijentima koji pate od kamenja u žučnoj kesi.

– Žuč vari masnoće, a slobodan holesterol može da izazove napad žuči. Kod ovih osoba potpuno je isključeno žumance iz ishrane, ali dozvoljena je upotreba belanceta. Kada su u pitanju osobe sa poremećajem lipidnog statusa, generalno je dokazano da samo jaje ne utiče na nivo holesterola. U ovom slučaju potrebno je regulisati celokupnu ishranu, a ne samo upotrebu žumanaca. Bolje je redukovati unos pa ako ste koristili 6, sada konzumirajte najviše 3 jajeta nedeljno – objašnjava Šarac Đorđević i dodaje da je ograničenje potrebno i kod dijabetesa koji nije samo poremećaj metabolizma ugljenih hidrata nego i metabolizma masti.

Šarac Đorđević napominje da jaja nisu isključivi „krivac“ za povišen nivo holesterola i triglicerida, objašnjava da na poremećaj lipidnog statusa utiče i sam način života i celokupna ishrana. Stručnjaci naglašavaju da jaja sadrže 180 -186 mg holesterola, dok jetra proizvodi oko 1000 do 2000 mg holesterola dnevno.

Gvožđe koje organizam može najbolje da iskoristi

Milijana Šarac Đorđević zdravim osobama preporučuje 2 do 6 jaja nedeljno i ne više od 3 žumanceta u jednom obroku, dodaje da je jaje bogato i biotinom, koenzimom koji utiče na sam metabolizam masti u organizmu.

– Žumance je i izuzetan izvor gvožđa i zbog toga se uvodi u ishranu još od najmanjeg doba. Kod dece posle šest meseci života jer organizam to gvožđe iz žumanca najbolje može da iskoristi – precizira Šarac Đorđević.

Kolači, torte, majonezi i jaja

Stručnjaci ipak naglašavaju da kada je u pitanju konzumacija jaja obratimo pažnju i na činjenicu da su razne namirnice kolači, paste, majonezi, torte, bogate jajima, kojih ima u tragovima u konditorskim i pekarskim proizvodima.

Milijana Šarac Đorđević objašnjava da se stručnjaci kada nešto preporučuju rukovode onim što je najbolje, a upotreba kolača, majoneza, pekarskih proizvoda generalno se ne savetuje.

– Neka torta bogata jajima neće biti namirnica koju koristimo svaki dan. Kada znamo da smo koristili namirnice bogate jajima, nećemo te nedelje više jesti jaja. To je najbolje rešenje. U suštini ne preporučuju se hrana koja je zapakovana ili nešto što sadrži jaja u prahu – objašnjava sagovornica portala eKlinika Milijana Šarac Đorđević.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo