Naslovna / Ishrana

Jaja su nezaobilazan izvor vrednih proteina i u jednom obliku su najzdravija, ipak ne savetuju se svima

Priredio/la: D. T.|11:00 - 14. 05. 2025.

Savet je i da se pre pripreme opere ljuska, vodi računa o skladištenju i da se jaja pripremaju na čistim radnim površinama

jaja Veruje se da termički neobrađena namirnica najzdravija Foto: Shutterstock

Konzumacija jaja u sirovom obliku, nekada su se savetovala kao način da pripremimo telo za najjače moguće napore i kao najsnažniji izvor proteina. Smatra se da jaje u sirovom obliku sadrži dosta vitamina A, B kompleksa,vitamina D, K. Tu su i selen, fosfor, holin. Ovo je namirnica koja jača kognitivne funkcije i srce, štiti oči. Skoro se hranljive materije nalaze se u malom žumancu, a belance se sastoji uglavnom od proteina.

Kada je moguća upotreba sirovih jaja?

I pored verovanja da je jaje najkorisnije u sirovom obliku nutricionisti ga ne preporučuju. Postoji mala ali prisutna mogućnost od kontaminacije salmonelom. Stručnjaci kažu da jaja ne gube na hranjivoj vrednosti kuvanjem. Upotreba neprerađenih jaja je moguća, samo ako smo potpuno sigurni da ga je snela zdrava kokoška koja se hranila na nekoj livadi.

Veruje se da termički neobrađena namirnica najzdravija, jer se na taj način ne uništavaju proteini i ne narušava  status masnih kiselina u žumancetu, ne remeti količina minerala i vitamina.

Preporuka je da, ako nemamo zdravstvenih problema, konzumiramo 2 do 6 jaja nedeljno. Pripemljena na oko ili kajgana su ukusna jela, ali dijetetičari ih ne savetuju u ovom obliku. Najveću količinu hranjivih materija ipak ima jaje kuvano u ljusci.

Najbolji način zaštite od bakterija

Većina stručnjaka preporučuje tvrdo kuvano jaje, kao najbolji način zaštite od bakterija. Smatra se da jaja nisu namirnica koja se baš lako kvari, ali naglašava se kao problem masovna proizvodnja kada postoji mogućnost od kontaminacije bakterijom. Savet je da se zato jaje kuva oko 10 minuta.

Preporuka je da sirova jaja izbegavaju osobe starije od 65 godina, pacijenti sa oslabljenim imunim sistemom, osobe koje se leče od karcinoma, zaraženi HIV-om, pacijenti sa kolitisom ili Kronovom bolešću. Žumance i pržena jaja se ne savetuju pacijentima koji pate od kamenja u žučnoj kesi. Postoje i osobe koje zbog alergije moraju da izbegavaju jaja.

Šta da radimo ako imamo povišene masnoće u krvi?

Smatra se da nije namirnica koja će delovati na lipidni status, dokazano je da samo jaje ne utiče na nivo holesterola. Nutricionisti savetuju osobama sa povećanim masnoćama da regulišu celokupni način ishrane, nije potrebno da u potpunosti izbegavaju jaja već ograniče njihovu konzumaciju. Na primer umesto 6 pojedu 3 nedeljno. Isto se savetuje pacijentima sa dijabetesom.

Umerenost je ključ svega

Potrebno je ipak da osetljivije osobe obrate pažnju i na činjencu da dosta gotovih proizvoda sadrži jaja – kolači, paste, majonezi, torte, konditorski, pekarski proizvodi.

Savet je i da se pre pripreme opere ljuska, vodi računa o skladištenju i da se pripremaju na čistim radnim površinama.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo