Naslovna / Zdravlje

Žučne kolike i uporan bol najčešće su posledica kamena u žučnoj kesi

Priredio/la: Ma.R.|15:00 - 30. 01. 2022.

Ako se žučne kolike često javljaju a dijagnostika potvrdi postojanje kamena u žučnoj kesi, operacija je najefikasnije rešenje

Žučne kolike, kamen u žučnoj kesi Kada kamen formiran u žučnoj kesi začepi neki od žučnih kanala, javlja se bol Foto: Shutterstock

Žučne kolike, bol i grčevi u stomaku mogu, ali i ne moraju da budu signal da se u žučnoj kesi formirao kamen. Procenjuje se da trećina osoba sa kamenom u žučnoj kesi ima i napade žučnih (bilijarnih) kolika, a kod ostalih ovaj simptom može da izostane. Jedan od najčešćih uzroka pojave bola u stomaku  jesu začepljenja žučnih kanala.

Žučne kolike, od stvaranja kamena u žučnoj kesi do neopisivog bola

Kamen u žučnoj kesi je najčešći uzrok problema sa ovim organom. Može biti sasvim „tiho“ stanje i bez simptoma, ili vas može, prostim jezikom rečeno, izludeti od bola. Žučni kamenac čine kristali koji se sastoje prvenstveno od holesterola. Formiraju se u samoj žučnoj kesi ili u žučnim kanalima kuda se žuč kreće iz žučne kese u creva. Veličina kamena koji se stvori u žučnoj kesi može da varira od šljunka do većeg kamena, a njegovo kretanje izaziva začepljenje žučnog kanala. Bolovi koji se tada javljaju poznati su žučne ili bilijarne kolike.

Zašto se javljaju žučne kolike i kako izgleda napad

Uopšteno govoreći, žučne ili bilijarne kolike prvenstveno karakteriše osećaj bola u stomaku. Nijanse postoje u odnosu na uzrok pojave i zdravstveno stanje pacijenta. Evo univerzalnih karakteristika:

  • često se događaju nakon previše masnog obroka
  • skoro uvek se javljaju u gornjem desnom delu stomaka
  • ponekad se javljaju na sredini leđa ili u desnom ramena
  • često se javljaju noću
  • ne prestaju kada se krećete, ako ispustite gasove ili popijete neki analgetik
  • traju i do tri sata
  • praćene su mučninom
  • može da se pojavi žutilo kože i očiju

Češće su kod osoba koje su u dugom stanju, a oni koji naglo gube kilograme i imaju ovakav bol takođe treba da se obrate lekaru. I osobe sa dijabetesom su među onima koje se više predisponirane, kao i žene koje piju kontraceptivne tablete ili su na nekoj hormonskoj terapiji.

Dijagnostika žučnih kolika

Ako je prisutan bol koji je opisan, lekar bi trebalo da uradi anamnezu i predloži neke od dijagnostičkih metoda. To su ultrazvuk, rendgen, kompjuterizovana tomografija (CT skener) ili HIDA skeniranje. HIDA skeniranje je skraćenica za hepatobilijarnu iminodijasirćetnu kiselinu, a prilikom ove metode koristi se radioaktivni materijal da bi se što jasnije videla žučna kesa. Sve metode su fokusirane na to da se potvrdi prisustvo kamena u žučnoj kesi i isključe drugi razlozi bola. Rendgenskom procedurom koja se zove holecistografija, takođe se može videti kamen, kao i njegov položaj u žučnim kanalima.

Kako se leče ako bol ne prolazi

Akutne žučne kolike često prestaju same od sebe nakon nekoliko sati. Ako je bol i dalje jak, nemojte besomučno piti analgetike već se javite lekaru. Ako dijagnostika potvrdi da je razlog žučna ili bilijarna kolika, postoji nekoliko metoda lečenja:

Sprečavanje žučnih kolika i prevencija

Sprečavanje žučnih kolika nije uvek moguće, posebno ako se radi o formiranom kamenu u žučnoj kesi. Međutim, promena životnih navika jeste nešto o čemu svi možemo da povedemo računa, a što može da pomogne. Održavanje normalne telesne težine uz ishranu bogatu vlaknima, izbegavanje prekomesnog unosa masne hrane i fizička aktivnost, osnove su prevencije. Žene koje uzimaju kontraceptivne pilule možda će morati da promene terapiju kako bi sprečile često ponavljanje bilijarnih kolika. Operacija uklanjanja kamenčića ili žučne kese takođe se smatra preventivnom merom protiv budućih i ponovljenih napada. Laparoskopskom metodam se ovaj problem rešava brzo, prilično bezbolno i bezbedno, i brzo se vraćate uobičajenoj životnoj rutini.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Jovica
21:39, 31. 01. 2022.
Odgovori

Usled godina života starije pacijentkinje 90g.šta mislite o riziku operacije ili neki lek za topljenje kamenčića u žučnoj kesi, hvala !

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo