Naslovna / Zdravlje

Bolesti žučne kese obuhvataju upale, infekcije, a najčešće stvaranje kamenja

Priredio/la: D.T.|17:00 - 09. 09. 2021.

Kamen u žučnoj kesi neće uvek biti praćen simptomima, a iz nepoznatih razloga, pacijenti koji ga imaju duže od 10 godina, najverovatnije neće imati nikakve simptome ili bolove

kamen u žući- bolesti žučne kese Kamen u žučnoj kesi često prolazi asimptomatski Foto: Shutterstock

Bolesti žučne kese su opšti pojam koji se odnosi na upale, infekcije, kamenje ili smetnje u radu žučne kese. Najčešće probleme pravi sitnije ili krupnije kamenje u žučnoj kesi. Moguće je da pacijenti žive godinama, bez bilo kakvih tegoba i da se kamenčići otkriju tek na operativnom stolu ili prilikom snimanja kako bi se dijagnostikovalo neko drugo oboljenje. Kod jednog dela pacijenata, s druge strane, bolest je praćena jakim bolovima koji se intenziviraju posle obilnog masnog obroka.

Šta je žučna kesa?

Žučna kesa je mala vrećica u obliku kruške, koja skladišti žuč iz jetre i smeštena je ispod jetre. Žuč koju proizvodi jetra neophodna je za varenje masti. Najčešće žučna kesa ne izaziva previše problema, ali ako nešto uspori ili blokira protok žuči iz žučne kese, može doći do pojave bolesti.

Kamenje u žučnoj kesi

Kamenje različite veličine u žučnoj kesi jedan je od najčešćih problema. Holesterol i pigment koji se naziva bilirubin, „krivci“ su za pojavu kamenja u žučnoj kesi. Ovo kamenje izaziva bolne kolike, s tim da oko 90 odsto pacijenata koji pate od kamenja u žučnoj kesi nema ove simptome. Moguće je da kamenje u žučnoj kesi neće biti praćeno nikakvim simptomima. Iz nepoznatih razloga, pacijenti koji imaju kamenje u žuči duže od 10 godina, najverovatnije neće imati nikakve simptome ili bolove.

Bilijarna kolika

Kod jednog dela bolesnika se javljaju ipak napadi žuči ili bilijarne kolike, epizode teškog bola koje mogu nastati kada kamenje blokira protok žuči u tanko crevo. Dolazi do jake kontrakcije žučne kese, koja se bori protiv začepljenja, a sve to uzrokuje jake bolove, grčeve ili ponekad i stalno prisutan bol. Epizode ​​bilijarne kolike traju od jedan do pet sati, sa blagim bolom do 24 sata. Napadi su česti posle velikih ili masnih obroka, posebno ako ste prethodno postili ili bili na rigoroznim dijetama.

Holecistitis

Upala žučne kese ili holecistitis je jedan od najčešćih problema. Može biti uzrokovana kamenjem u žuči, prekomernom upotrebom alkohola, infekcijama ili čak tumorima koji izazivaju nakupljanje žuči. Najčešći okidač za holecistitis je kamenje u žuči. Iritacija žučnih kamenaca izaziva otok i bol u zidovima žučne kese. Epizode upale mogu trajati od nekoliko sati do čak nekoliko dana, a nekada su praćene i povišenom temperaturom. Upaljena žučna kesa se može i inficirati zbog napada crevne bakterije tako da holecistitis praćen groznicom uvek zahteva medicinsku pomoć.

Perforirana žučna kesa

Usled upale žučne kese može doći do brojnih ozbiljnih komplikacija, uključujući pocepanu ili perforiranu žučnu kesu. Ovo stanje je potencijalno opasno po život i zahteva hitnu operaciju. Bol može biti prisutan i u žučnim kanalima. Ovaj bol može biti posledica nepravilnog pražnjenja žučne kese, previše osetljivih žučnih kanala ili tankog creva, ili kamenja koje je tako sitno da se ne može otkriti na snimcima. Operacija uklanjanja žučne kese često je uspešna u rešavanju bilijarnog bola, ako nema kamena u žuči.

Holangitis

Većina slučajeva upale žučnih puteva, holangitis, posledica je kombinacije opstrukcije žučnog kanala, zbog kamenja i bakterijske infekcije. Bakterije se nekada mogu vratiti u jetru i izazvati ozbiljne infekcije. Do suženja žučnih kanala može doći i kod ljudi koji imaju AIDS. Oslabljen imunološki sistem može dovesti do čestih infekcija, od kojih neke mogu usloviti sužavanje žučnih kanala.

Primarni sklerozirajući holangitis je bolest žučnih puteva, koji sprovode zučne sokove od jetre do dvanaestopalačnog creva. Žučni putevi postaju upaljeni, sužavaju se i oštećuju, čime se sprečava pravilno isticanje žučnih sokova. Uzroci primarnog sklerozirajućeg holangitisa nisu u potpunosti poznati, lekari veruju da je on najverovatnije autoimuni poremećaj, usled kojeg imunološki sistem greškom napada sopstvena tkiva.

Apsces žučne kese

Teška infekcija žučne kese, može dovesti do apscesa, koji se naziva i empijem žučne kese. Upotreba antibiotika nekada neće biti dovoljna za lečenje apscesa koji će morati možda i da se tretira drenažom.

Porculanska žučna kesa

Porculanska žučna kesa nastaje kada zidovi žučne kese postanu toliko kalcifikovani da na rendgenskom snimku liče na porcelan. Ovo stanje se povezuje sa vrlo visokim rizikom od nastanka kancera, pa se uklanja hirurškim putem.

Polipi žučne kese

Reč je o izraslinama, lezijama koje vire sa površine unutrašnjeg zida žučne kese. Nastaju zbog upala ili naslaga holesterola u zidu žučne kese. Ovi polipi mogu biti tumori koji su uglavnom u 95 odsto slučajeva dobroćudni ili benigni. Prema zapažanjima Američkog društva za rak, polipi žučne kese veći od jednog centimetra imaju veću verovatnoću da budu kancerogeni i većina lekara zato preporučuje njihovo uklanjanje.

Simptomi bolesti žučne kese

Većina simptoma počinje bolovima u gornjem desnom ili srednjem delu trbuha. Simptomi se mogu razlikovati u zavisnosti od vrste stanja žučne kese. Neki od uobičajenih simptoma su jak bol u gornjem desnom uglu ili u centru abdomena, osetljivost stomaka posebno sa gornje desne strane. Bolovi u stomaku, koji traju po nekoliko sati, ovi bolovi se mogu širiti ispod desne lopatice ili leđa.

Do pogoršanja dolazi posle obilnog obroka, posebno masne hrane. Bol je tup, oštar ili su prisutni bolni grčevi. Kada pacijent duboko udahne bol je još izraženiji, prisutna je i žgaravica, loše varenje hrane i prekomerni gasovi. Neki od simptoma su i bol u grudima, osećaj sitosti u stomaku, mučnina, povraćanje, groznica, s tim da nekada pacijent drhti koliko mu je hladno. Stolica je svetlije boje poput gline, dok je urin taman.

Nekada problemi sa žučnom kesom, poput kamenja koje ne blokira žučne puteve, uopšte ne izazivaju nikakve simptome. Često se otkrivaju tek tokom rendgenskog snimanja ili CT skeniranja, u nameri da se otkrije neka druga bolest, a nekada se kamenje primeti tek tokom operacije abdomena.

Odmah zatražite lečenje ako osetite ozbiljnije komplikacije, kao što su bolovi u stomaku koji su toliko jaki da ne možete sedeti ili mirno ležati, obratite se za hitnu pomoć ako se javi žutica ili teška groznica praćenja osećajem velike hladnoće.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo