Naslovna / Ishrana

Loš holesterol je krivac za srčani i moždani udar, kako uz pomoć hrane da se zaštitimo

Priredio/la: D. T.|12:00 - 09. 07. 2022.

Skoro sve vrste povrća su bogate biljnim vlaknima, a sadrže malo kalorija. Fitosteroli, poznati i kao biljni steroli su jedinjenja sličnih holesterolu

Loš holesterol Stručnjaci preporučuju namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, koje mogu da smanjuje nivo triglicerida u krvi Foto: Shutterstock

Loš holesterol LDL je lipoprotein niske gustine i vodeći faktor rizika za nastank kadridovaskularnih oboljenja i poremećaja nivoa masnoća u krvi. LDL taloži se na unutrašnje zidove krvnih sudova i tokom vremena usled plaka dolazi do sužavanja krvnih sudova. Naslage plaka mogu da se u tok meri nagomilaju i u najtežim slučajevima izazvu infarkt ili moždani udar. Određene namirnice, lako dostupne na zelenoj pijaci mogu nam pomoći da kontrolišemo vrednosti masnoća u krvi.

Loš holesterol može se regulisati čašom crvenog vina

Crveno vino sadrži resveratrol, supstancu koja se nalazi u kožici grožđa, ova supstanca može sprečiti oštećenje krvnih sudova i smanjiti rizik od nastanka krvnih ugrušaka, ali i sniziti loš holesterol. Stručnjaci naglašavaju da konzumiranje previše alkohola može izazvati niz drugih zdravstvenih problema, pa da ne preterujemo sa upotrebom. Jedna čaša crnog vina uz ručak sasvim je dovoljna količina.

Čaj i orašasti plodovi

I zeleni i crni čaj su puni antioksidansa koji mogu sniziti masnoće u krvi. Pravilno pripremljen čaj bez dodataka šećera i krema može imati veoma povoljan uticaj na kardiovaskularni sistem.

Orašasti plodovi su bogati polinezasićenim masnim kiselinama. Bademi, orasi ili pistaći mogu smanjiti loš holesterol. Mogu se koristiti samostalno ili kao dodatak salatama, ograničite se ipak na orašaste plodove bez dodataka soli i ne preterujete s količinom jer su ovo veoma kalorične namirnice.

Žitarice od celog zrna i riba

Ječam, ovsena kaša i integralni pirinač bogati su rastvorljivim vlaknima, koja snižavaju LDL holesterol tako što utiču na apsorpciju holesterola. Umesto testenine od belog brašna koristite one sa celim zrnom. Preporuka je i da se, na primer, jutarnja ovsena kaša upotpuni voćem bogatim vlaknima poput banane ili jabuke. 

Stručnjaci posebno preporučuju masne morske ribe losos, tunjevinu, sardinu, skušu koje su bogate omega-3 masnim kiselinama, koje mogu da smanjuje nivo triglicerida u krvi.  Preporuka je da se neka od ovih vrsta ribe naše barem dva put sedmično u jelovniku.

Maslinovo ulje i soja

Maslinovo ulje savršena je namirnica koja može da reguliše vrednosti lošeg holesterola. Savet je da se koristimo maslinovo ulje sa malo mlevenog belog luka i mlevene paprike kao preliv za satu.

Soja i sojini proizvodi mleko i tofu bogati su proteinima. Veruje se da 25 grama soje može za 5 do 6 odsto, smanjiti nivo holesterola. Savet je da grickamo edamame, mahune od nezrele soje, u činiju žitarica možemo da dodamo sojino mleko.

Pasulj i sočivo

Pasulj i sočivo su namirnice bogate  rastvorljivim vlaknima, koja se vezuju za holesterol i na taj način uklanjaju loše masnoće iz organizma. Smatra se da porcija pasulja može za 5 odsto smanjiti nivo lošeg LDL holesterola.

Voće i povrće borci protiv lošeg holesterola

Kruške i jabuke su voće sa puno pektina, vrste vlakana koja može sniziti holesterol. Skoro sve vrste povrća su bogate biljnim vlaknima, a sadrže malo kalorija. Fitosteroli, poznati i kao biljni steroli su jedinjenja sličnih holesterolu. Na nivou ćelijskih struktura fitosteroli si pandan holesterolu, ono što je holesterol za ljudske ćelije to su fitosteroli za biljne ćelije.

Biljni steroli štite organizam od viška holesterola. Čaša jogurta ili soka od pomorandže bez dodataka šećera obogaćena je biljnim sterolima, koji mogu za 6 do 15 odsto smanjiti nivo holesterola u našem telu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo