Naslovna / Korona

Broj covid 19 slučajeva uvećan za 80 odsto zbog nove Omikron EG.5 podvarijante virusa, saopštila SZO

Priredio/la: I. V. |15:00 - 11. 08. 2023.

SZO je u maju upozorila da će korona virus nastaviti da cirkuliše i mutira, izazivajući povremene skokove infekcija, hospitalizacija i smrtnih slučajeva, što se trenutno dešava, kako je danas saopštila

Omikron EG.5 Zemlje širom sveta prijavile skoro 1,5 miliona novih slučajeva u periodu od 10. jula do 6. avgusta, što je povećanje od 80 odsto Foto: Pixabay

Globalni broj covid 19 slučajeva u poslednjih mesec dana porastao je za 80 procenata otkako se pojavila nova Omikron EG.5 podvarijanta korona virusa, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija. SZO je u maju ove godine objavila da covid 19 više nije globalna zdravstvena vanredna situacija, ali je upozorila da će virus nastaviti da cirkuliše i mutira, izazivajući povremene skokove infekcija, hospitalizacija i smrti.

Omikron EG.5 podvarijanta virusa najprisutnija kod zaraženih

Samo nekoliko dana nakon što je SZO odredila Omikron podvarijantu EG.5  kao novu „varijantu od interesa“ u svojoj nedeljnoj analizi, agencija UN saopštila je da su zemlje širom sveta prijavile skoro 1,5 miliona novih slučajeva u periodu od 10. jula do 6. avgusta, što je povećanje od 80 odsto u odnosu na prethodnih 28 dana. Međutim, broj umrlih pao je za 57 odsto – na 2.500, ali je SZO upozorila da prijavljen  broj inficiranih i smrtnih slučajeva ne odražava pravu sliku, delom zato što zemlje sprovode daleko manje testiranja i praćenja nego tokom ranijih faza pandemije.

Omikron podvarijanta EG.5, u stručnim krugovima nezvanično nazvana „Eris“ dobila je status „varijante od interesa” nakon uočavanja stalnog porasta njene prevalencije. Više od 17 procenata svih prijavljenih slučajeva bilo inficiranoe EG.5 podvarijantom korona virusa sredinom jula, u odnosu na 7,6 procenata mesec dana ranije, navodi SZO.

Letnja sezona i pad imuniteta uzrok porasta broja obolelih

Broj infekcija skočio za čak 137 odsto u regionu zapadnog Pacifika, saopštila je SZO, a nekoliko zemalja na severnoj hemisferi, uključujući Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju, Francusku i Japan, zabeležile su letnji porast broja slučajeva poslednjih nedelja. Stručnjaci ukazuju da su letnja okupljanja i putovanja, pad imuniteta i nova podvarijanta najverovatnije odigrali ulogu u povećanju broja inficiranih.

Podvarijanta Omikron EG.5 ne predstavlja visok rizik

Omikron EG.5 podvarijnta korona virusa smatra se potomkom XBB soja virusa. Uočeno je da se lakše prenosi od drugih cirkulišućih varijanti virusa, verovatno zbog mutacije njegovog šiljatog S proteina, a prema navodima SZO, Omikron EG.5 pokazao je sposobnost da izbegne imunitet.

Ipak, nema znakova da Omikron EG.5 izaziva teže simptome covid 19 infekcije i da predstavlja „nizak“ rizik za globalno javno zdravlje, saopštila je SZO, upoređujući njegovu pretnju sa drugim nedavnim podvarijantama Omikron soja. Ali, šef SZO dr Tedros Adhanom Ghebreyesus ipak je upozorio da „i dalje postoji rizik od pojave opasnije varijante koja bi mogla da izazove nagli porast broja obolelih i smrtnih slučajeva“.

Situacija sa covid 19 ostala nejasna „skoro svuda u svetu“

Francuski ministar zdravlja Aurelien Rousseau pozvao je na budnost, ističući da je broj covid 19 obolelih i dalje na niskom nivou.

– Moraćemo da živimo sa ponovnim pojavom ovog virusa nekoliko narednih sezona – izjavio je Rousseau za agenciju AFP.

Antoine Flahault, direktor Instituta za globalno zdravlje na University of Geneva rekao je za AFP da je prava situacija sa covid 19 ostala nejasna „skoro svuda u svetu“.

– Zdravstvene vlasti hitno moraju ponovo da uspostave pouzdan sistem za praćenje zdravlja ljudi i covid 19 obolleih – istakao je Flahault apelujući da se otpadne vode analiziraju kako bi se otkrili trendovi virusa.

Stručnjaci naglašavaju da iako je uticaj covid 19 velikoj meri smanjen zbog visokog nivoa imuniteta, bilo od vakcinacije ili prethodne infekcije, virus i dalje predstavlja pretnju s obzirom na „produženi covid“ kod kojeg simptomi mogu da traju mesecima ili godinama.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo