Naslovna / Korona

Arkturus je nova varijanta korona virusa neuobičajenih simptoma

Priredio/la: I. V. |13:00 - 19. 04. 2023.

Svetska zdravstvena organizacija 22. marta ove godine označila je Arkturus kao „varijantu pod nadzorom“ zbog koje se u u nekim zemljama ponovo propisuje nošenje zaštitnih maski

Arkturus Arkturus je nova podvarijanta Omikron soja korona virusa, medicinski nazvan XBB.1.16 Foto: Shutterstock

Arkturus je nova podvarijanta Omikron soja korona virusa, medicinski nazvan XBB.1.16, koja je prvi put otkrivena u januaru 2023. u Indiji, a do sada se proširila u 29 zemalja sveta. Novi podsoj korona virusa smatra se zaraznijim od prethodnih, a infekcije su u Indiji, na primer, dostigle ozbiljne cifre te se stanovnici pozivaju da ponovo nose maske za lice. Svetska zdravstvena organizacija 22. marta ove godine označila je Arkturus kao „varijantu pod nadzorom“ što znači da se prati

Šta je Arkturus varijanta korona virusa?

Arkturus varijanta korona virusa ima uobičajene simptome covid 19 infekcije kao što su temperatura i kašalj, međutim zaraženi u Indiji prijavili su da pate od konjunktivitisa, koji izaziva svrab i otok oka. Najnovije istraživanje navodi da bi Arkturus mogao da bude 1,2 puta zarazniji od najnovije podvarijante korona virusa. Stručnjaci kažu da je Arkturus prenosiviji, ali ne i opasniji od XBB1.5 varijante virusa koji je trenutno dominantan u svetu.
Arkturus je poslednja varijanta SARS-CoV-2 virusa i predstavlja mešavinu dve varijante Omicron soja, koje su ranije kružile. Varijanta XBB1.16 blisko je povezana sa XBB1.5, koji je trenutno dominantna varijanta u svetu i trenutno pokreće talas u zemljama poput Indije.

Koje simptome izaziva?

Dr Connor Bamford, sa Wellcome-Wolfson Institute for Experimental Medicine na Queen’s University u Belfastu, objašnjava da Arkturus varijanta korona virusa, slično kao i prethodne, pokazuje blage simptome slične prehladi, ali sa kapacitetom da izazove tešku infekciju pluća kod ranjivih ljudi. Takođe, dr Connor ističe da postoji i veoma realan rizik da Arkturus izazove „long covid“ sindrom ili produženi covid. Za razliku od prehodnih varijanti, Arkturus izazova i konjunktivitis – lepljive, crvene oči, svrab očiju i to najčešće kod dece, što nije nešto što je zabeleženo kod prethodnih sojeva virusa, navode istraživači.

Nova podvarijanta korona virusa Arkturus ima genetske promene

Do kraja februara, soj Arkturus činio je 0,21 odsto slučajeva širom sveta, a mesec dana kasnije, ovaj procenat porastao je na 3,96 procenata, prema podacima SZO. S obzirom na to da je nova podvarijanta korona virusa XBB. 1.16 stavljena u režim „praćenja“ to znači da ima genetske promene, koje bi mogle da utiču na njene karakteristike kao virusa, kao i moguć brži prenos u odnosu na druge varijante. SZO trenutno prati 7 varijanti korona virusa, uključujući i BA.2 verziju Omikron soja, a prema poslednjem izveštaju do sada je 6,9 miliona ljudi širom sveta umrlo od covid 19 infekcije.

Smatra se da je „varijanta pod nadzorom“ manje zabrinjavajuća od „varijante od interesa“, za koju se predviđa ili zna da je više prenosiva ili virulentna, ili da može da izbegne antitela, objasnili su stručnjaci SZO. XBB. 1.5 soj trenutno je najzastupljenija podvarijanta na globalnom nivou i opisan je kao varijanta od interesa. Međutim, testiranje genomike pokazalo je da najnovija verzija Omikron soja predstavlja većinu novih infekcija u mnogim delovima SAD, na primer.

Da li mutacija čini opasnijom Arkturus varijantu?

Prema SZO, Arkturus je sličan rasprostranjenoj XBB-u. 1.5 varijanti korona virusa, ali ima jednu dodatnu mutaciju u S proteinu, koja u laboratorijskim studijama pokazuje povećanu infektivnost, kao i potencijalnu povećanu patogenost. Iako to može da znači da bi mogao brže da se širi, još uvek nema naznaka da će Arcturus dovesti do težih slučajeva.

– To smo doživeli u prošlosti. Pogledate virus i on ima mutacije, koje bi trebalo da ga učine virulentnijim, ali u stvarnosti to ne bude slučaj – podsetio je Paul Hunter, profesor medicine na University of East Anglia i objašnjava da imunitet u T ćelijama tela predstavlja jednu od najvećih zaštita, a ipak „ne vidimo mnogo evolucije u delovima virusa koje T ćelije zapravo napadaju“. Pofesor Hunter ističe da „nema dokaza da je Arkturus ozbiljana varijanta“,  i verovatno je nešto manje opasniji od prethodnih sojeva, ali, prerano je, kako kaže, da bi bili sigurnu u to.

– Verovatno će Arkturus neko vreme postati dominantna varijanta u SAD i Evropi i većini zemalja širom sveta, ali ne vidim da će to dovesti do ozbiljnih infekcija više nego što smo videli u nedavnim talasima – smatra profesor Hunter.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor