Naslovna / Korona

Svetom kruži vest da hidrogen uništava SARS-CoV-2, a samo ovo je istina

Piše: Dr Irina Radošević|10:00 - 09. 01. 2021.

Da li hidrogen deluje na korona virus objasnili su naučnici u relevantnim naučnim studijama

korona i hidrogen

Hidrogen ne smanjuje koncentraciju virusa u pljuvački Foto: Shutterstock

Praktično od kako je počela pandemija SARS-CoV-2, mediji su preplavljeni različitim informacijama na temu ovog virusa i bolesti, i mi moramo da primetimo da je veliki broj tih činjenica i netačan. Primer jedne potpuno netačne, odnosno nedokazane informacije je vest da ispiranje usta hidrogen peroksidom (H2O2) smanjuje koncentraciju virusa u pljuvački.

Kako je došlo do ove tvrdnje

Ova činjenica je primarno bazirana na informacijama koje imamo o uticaju hidrogena na bakterije i mišljenja o njegovim efektima na površine, ali čak i u tom domenu imamo veoma malo informacija o njegovoj realnoj efektivnosti.

Naučnici se od početka bave proučavanjem prenosa ovog virusa, kao i načinima njegove inaktivacije i destrukcije. Jedno od mesta koje bi u praksi bilo značajno je upravo usna duplja, jer je SARS-CoV-2 primarno prenosi kapljicama iz respiratornog trakta, iz nosa i iz usta. S druge strane, postoji i ideja da se ovim putem virus inaktivira pre nego što dospe iz usta u pluća pacijenta. Tako je jedno od rešenja potencijalno bilo upravo ispiranje usta antiseptičkim  rastvorima.

Bitna razlika

Ovde samo moramo da naglasimo da postoji razlika između antisepse (uništavanje ili inhibicija mikroorganizama na živom tkivu) i dezinfekcije (uništavanje ili inhibicija mikroorganizama na neživim objektima). Ova dva procesa zahtevaju da se hemijski proizvodi testiraju na različite načine.

Internacionalna organizacija za standardizaciju (ISO) precizira hemijske i fizičke osobine, kao metode testiranja tečnosti za ispiranje usta, ali instrukcije za mikrobiološka ispitivanja su usmerena na bakterije i gljivice. Ne postoje instrukcije za ispitivanje efikasnosti ovih tečnosti protiv virusa.

Postoje određeni standardizovani testovi za procenu virucidne aktivnosti, ali skoro svaki je usmeren na testiranje dezinfekcije površina i samo nekoliko na antiseptička svojstva na npr. koži. Ni jedan test ne demonstrira kako proveriti virucidne efekte u nazofarinksu i usnoj duplji.

Šta su utvrdili naučnici

Naučnici su detaljno analizirali sve dosadašnje studije na temu virucidnih efekata hidrogen peroksida kao tečnosti za ispiranje usta. Analizirano je 1.342 članaka koji su prošli inicijalnu selekciju.

Hidrogen peroksid je supstanca koja se razlaže na kiseonik i vodu kada je u kontaktu sa katalazom – enzimom koji je prisutan u skoro svim živim bićima, uključujući i mikroorganizme u usnoj duplji, i ovaj oksidativni proces bi mogao da uništava bakterije i gljivice. Jedna studija je na osnovu ove činjenice pretpostavila da bi ova oksidacija bila efektivna i protiv virusa, i upravo ova studija je često i citirana u medijima iako ne pruža uopšte naučne dokaze već samo hipotezu.

Ukoliko se razmotri sama hemijska reakcija koja nastaje u usnoj duplji, jasno je da je degradacija mikroba trenutna i nije sposobna da spreči ponovnu kontaminaciju usne duplje, jer čestice virusa potencijalno dolaze iz različitih izvora kao što su orofarinks, pljuvačne žlezde, sekret iz respiratornog trakta, tečnost iz desni. Stoga bi bilo koja tečnost koja se koristi za ispiranje usta morala da ima visoku supstancijalnost, održivost, odnosno da ima kapacitet da reaguje sa strukturama usne duplje na taj način da se sporo otpušta, deluje tokom dužeg vremena čime bi se produžio viruidan efekat.

Svakako daljom revizijom studija došlo se do zaključka da je efekat hidrogen peroksida kao tečnosti za ispiranje usta u prevenciji stvaranja oralnog biofilma veoma mali i veoma kratkog dejstva, i veoma niske supstancijalnosti.

Ni stomatolozi više ne koriste hidrogen

Napomenućemo samo i da se korišćenje hidrogen peroksida napustilo i u stomatološkoj praksi, jer je dokazano da izaziva trombozu malih krvnih sudova, a ukoliko se ingestira u velikim količinama dovodi i do trovanja i drugih ozbiljnih neželjenih efekata.

Zaključak je da i dalje ne postoji zvaničan naučni dokaz koji podržava bilo kakvu virucidnu aktivnost hidrogen peroksida kao tečnosti za ispiranje usta, potencijalno je štetan, i najsigurnije je da nastavite da se pridržavate svih odobrenih zvaničnih mera prevencije i terapije covid 19, a hidrogen peroksid ostavite za dezinfekciju površina, rana i farbanje kose, posebno hidrogen od 3% koji se u poslednje vreme i spominje u medijima.

 

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo