Medicinski informativni portal
Naslovna / Korona

Počela je prijava za vakcinaciju protiv korona virusa preko portala eUprava: Ovo su koraci

Piše: Lj. R.
10:17 - 11. 01. 2021.

Građani se mogu prijaviti za vakcinaciju preko portala eUprava

vakcina

U Srbiji počinje prijava za vakcinaciju protiv covid 19 Foto: Shutterstock

Građani Srbije koji žele da prime vakcinu protiv korona virusa, od danas se za vakcinaciju mogu prijaviti preko portala eUprava. Procedura je jednostavna, a da bi se prijavili za vakcinaciju, potrebno je minimum pet minuta. U svakom momentu svako ko krene da popunjava ovu prijavu od nje može i da odustane ili da svoje iskazano interesovanje promeni ili obriše.

Prijava po ovom redosledu

Da biste pokrenuli ovu uslugu nije potrebno da budete registrovan korisnik portala eUprava.

Evo kako izgleda prijava:

1. Prvo uđete na sajt eUprave.

2. Zatim u gornjem levom uglu kliknete na odeljak Usluge.

3. Izaberete kategoriju zdravlje.

4. Zatim kliknete na podkategoriju covid 19.

5. Kada uđete u tu podkategoriju, izaberite odeljak „Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv covid 19“.

6. Tada će se pojaviti tekst, a omogućen je i tonski zapis.

U ovom delu se objašnjava kako se popunjava upitnik, kao i da se njegovim popunjavanjem iskazuje interesovanje da primite vakcinu protiv covid 19. Ističe se da se popunjavanjem upitnika i slanjem zahteva ne daje saglasnost za vakcinaciju, već isključivo iskazujete interesovanje.

Saglasnost za vakcinaciju je dokument koji se potpisuje kod lekara i ukoliko se odlučite da se vakcinišete taj dokument ćete tamo potpisati.

7. Zatim na istoj strani, nakon što ste pročitali ponuđeni tekst i pravila, kliknete na zeleno polje u levom gornjem uglu „Pokreni uslugu“.

8. Na sledećoj stranici vam se pojavljuje pravougaonik, takođe zeleni, sa „Podnesi zahtev“ . Kliknite na njega. 

9.  Klikom na „podnesi zahtev“ dolazite do upitnika. U njemu navodite državljanstvo, JMBG broj, ime i prezime, adresu elektronske pošte, broj mobilnog telefona, brog fiksnog telefon i odabir lokacije gde želite da primite vakcinu.

10. Takođe, na istoj strani, izjašnjavate se da li želite da primite bilo koji tip vakcine za koji Agencija za lekove i medicinska sredstva potvrdi bezbednost, efikasnost i kvalitet i izda dozvolu za upotrebu leka, ili isključivo vakcinu određenih proizvođača za koju je, takođe, Agencija potvrdila bezbednost, efikasnost i kvalitet i izda dozvolu za upotrebu leka.

11. Ukoliko se odlučite za drugu varijantu, ponudiće vam se 5 vakcina, a vi treba da izaberete koju biste želeli:

a) Pfizer-BioNTech

b) Sputnik V

v) Sinopharm

g) AstraZeneca

d) Moderna

12. Zatim je potrebno da odgovorite da li imate neko od specifičnih oboljenja, a ukoliko ih imate, potrebno je da označite neke od navedenih. 

13. Za kraj, potrebno je i da se izjasnite da li zbog zdravstvenih problema ne možete da izlazite iz kuće ili stana.

14. I dolazite do kraja, kada je na ovoj istoj stranici potrebno da kliknete zeleno polje u donjem desnom uglu „podnesi zahtev“, ili crveno „odustani“.  

Kako ćemo znati kada je naš termin za vakcinaciju?

– Nakon što iskažete interesovanje, putem imejla i SMS-a bićete obavešteni o terminu i mestu vakcinacije u zavisnosti od prioriteta imunizacije a koji definiše Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Da li možete da popunite upitnik i za bliže članove porodice?

– Da, ovaj upitnik možete da popunite i za bliže članove vaše porodice. Potrebno je samo da navedete ispravno njihove podatke i ostavite kontakt. Ukoliko neki član vaše porodice nema mobilni telefon ili imejl, možete navesti svoj.

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu saopštila je da je ovo prvi korak u organizaciji masovne vakcinacije i dobijanja termina i mesta imunizacije u skladu sa prioritetima koje je propisao Insitut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović“ Batut.

Oni su naveli i da od četvrtka kreće i kontakt centar putem kojeg će građani moći takođe da iskažu interesovanje za vakcinisanje protiv covid-19.

Upitnik se može popuniti i za bliže članove porodice. Potrebno je navesti njihove podatke i ostaviti kontakt. Ukoliko član porodice, za kojeg popunjavate uslugu, nema mobilni telefon ili imejl, možete navesti svoj.

 

TEME:
Anita
22:35, 11. 01. 2021. Odgovori

Hvala za informaciju.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend