Naslovna / Korona

Vežbe za vraćanje mirisa i ukusa posle preležanog covid 19

Priredio/la: J. M.|9:00 - 27. 01. 2021.

Covid 19 može na neko vreme potpuno da liši osobu koja je obolela od osećaja za miris i ukus, ali te osećaje možemo i sami da povratimo jednostavnim vežbama, kaže ruski neurolog Aleksandar Budik

Pomažu jaki mirisi Foto: Shutterstock

Kako povratiti miris i ukus posle korona virusa? Prema ruskom neurologu i neurofiziologu Aleksandru Budiku, određene vežbe mogu pomoći ljudima koji pate od takvih posledica bolesti. Na primer, treba da pokušate da osetite jednu oštru aromu tokom 20 sekundi, a zatim još jedan miris, prenosi radio Sputnjik.

Problemi sa mirisom i ukusom su vrlo česti kod covid 19. Naučnici još ne mogu pouzdano da kažu zašto se to dešava, međutim, postoje dokazi da se kod korona virusa poremeti sluznica u nosu.

Zbog toga se aromatične supstance brže uništavaju još u nosu, pa nemaju vremena da dođu do senzora za ukus. Druga teorija je da su olfaktorni sistem (senzorni sistem koji služi za čulo mirisa) i ukusni „pupoljci“ oštećeni, a njihov oporavak traje određeno vreme – od nekoliko dana do meseci. Zato oštećene osetljive ćelije koje opažaju mirisne supstance, ili oštećeni nervi, provodnici duž kojih prolaze informacije o opaženom mirisnom osećaju, čine da ne osećamo miris i ukus posle covid 19 dodao je doktor Budik.

On preporučuje trening za obnavljanje osećaja mirisa: svaki dan u trajanju od 20 sekundi mirišite intenzivne, bogate arome kao što su: karanfilić, beli luk, cimet i kardamom.

– Tako će naše telo početi da posvećuje povećanu pažnju organu koji je aktivno uključen u rad, a svi resursi odlaze na ovo mesto kako bi brzo obnovili rad ovog organa objasnio je on i dodao da rastvor vitamina A kao kapi za nos tokom jedne nedelje, mogu da pruže dodatnu pomoć.

Vraćanje čula mirisa podrazumeva i vraćanje čula ukusa – oni se vraćaju paralelno. Što osoba ima bolje razvijen miris, više nijansi ukusa razlikuje – kaže ruski lekar.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo