Naslovna / Korona

Nemački zvaničnici ne preporučuju AstraZeneca vakcinu za starije od 65 godina

Priredio/la: I. V. |17:21 - 28. 01. 2021.

Zbog nedovoljno podataka o efikasnosti AstraZeneca vakcine na starijim ljudima, nemačko regulatorno telo ne preporučuje je za osobe starije od 65 godina

Sporna zbog nedovoljno podataka o efikasnosti na starije ljude Foto: Shutterstock

Nacrt preporuke Nemačkog savetodavnog odbora za vakcinaciju saopštio je danas da se vakcina AstraZeneca, za sada, nudi samo osobama od 18 do 64 godine, navodeći, kako kažu, da su podaci nedovoljni kako bi se procenilo njeno dejstvo za starije ljude, prenosi agencija AP. Očekuje se da će Evropska agencija za lekove sutra odobriti vakcinu AstraZeneca za upotrebu u  Evropskoj uniji sa 27 članica i to bi bila treća dozvola za korišćenje u EU, nakon vakcina BioNTech-Pfizer i Moderna.

Pitanje je koliko efikasno vakcina štiti starije ljude?

AstraZeneca je tokom ove nedelje dobila podršku britanskih regulatora za upotrebu vakcine u starijoj starosnoj grupi, uprkos nedostatku podataka o efikasnosti u kasnim fazama. Kompanija je ukazala na podatke iz ranije faze, objavljene u časopisu The Lancet, „koji pokazuju da su starije odrasle osobe pokazale snažne imunološke reakcije na vakcinu, pri čemu 100 odsto starijih odraslih osoba generiše antitela specifična na spike – S protein nakon druge doze“. Ali, ostaju pitanja koliko efikasno vakcina štiti starije ljude. Samo 12 odsto učesnika u istraživanju AstraZeneca imalo je više od 55 godina, tako da nije bilo dovoljno vremena da se vidi da li će se razboleti nižom stopom od onih koji nisu dobili vakcinu.

„Ne radi se o lošim podacima, već o malo podataka“

Nemački ministar zdravlja Jens Spahn naglasio je da preporuka odbora nije konačna odluka, a to će biti odlučeno tek nakon što vakcina bude odobrena za upotrebu. Ali, rekao je da se od jeseni raspravljalo o tome da u studijama o efikasnosti vakcine AstraZeneca u starijim grupama postoji „malo podataka“, odnosno kako je istakao „ovde se ne radi o lošim podacima, već o malo podataka“.

– Očekivalo se da će ovo uticati na odluku regulatornih vlasti, a zatim i stalne komisije za vakcine. Samo još ne znamo koliko konkretno, pa sačekajmo sutra odluku o odobrenju, a zatim konačnu preporuku stalne komisije za vakcine – izjavio je nemački ministar zdravlja Jens Spahn.

Nemačka komisija je nezavisna, ona savetuje vladu i struku

Kada je Britanija prošlog meseca odobrila vakcinu AstraZeneca za hitnu upotrebu, priznala je da su podaci o njenoj efikasnosti kod starijih ljudi „ograničeni“. Komisija za vakcinaciju, poznata pod nemačkom skraćenicom STIKO, nezavisna je stručna komisija koja savetuje vladu i medicinsku profesiju o tome kome treba dati imunizaciju. Ne igra direktnu ulogu u procesu odobravanja vakcina, ali njen savet određuje koje se vakcine smatraju standardnim za koje grupe i prema tome pokrivaju zdravstvenim osiguranjem.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo