Naslovna / Vesti

Britanska AstraZeneca i ruski Sputnik V kombinovaće svoje vakcine protiv covid 19

Priredio/la: I. V.|13:33 - 11. 12. 2020.

Britanci i Rusi kombinovaće svoje dve vakcine protiv korona virusa – AstraZeneca i Sputnik V. Uskoro počinju testiranja

sputnjik v Kombinacijom dve vakcine možda se dobije jedna, efikasnija Foto: Shutterstock
Britanska farmaceutska kompanija AstraZeneca /AstraZeneka) saopštila je danas da će ispitati kombinaciju svoje i ruske vakcine  Sputnik V (Sputnjik V) protiv korona virusa, koja bi, kako tvrde ruski naučnici mogla značajno da poveća dejstvo AstraZeneca vakcine. Krajem novembra ruski stručnjaci objavili su da je „Sputnik V srećan što jedan od svoja dva vektora može da podeli sa AstraZenecom kako bi se povećala efikasnost te vakcine. Kombinacija dva različita vektora iz dve vakcine rezultiraće većom efikasnošću nego samo jedan vektor“.

Od dve – jedna efikasnija vakcina

AstraZeneca je danas saopštila da razmatra o načinima i pristupima kombinaciji dve vakcine, kao i da će testiranje uskoro početi u saradnji sa ruskim institutom Gamaleja, koji je razvio vakcinu Sputnik V. Studija objavljena ove nedelje pokazuje da je AstraZeneca vakcina, razvijena u saradnji sa Univezitetom Oxford, efikasna 70,4 odsto, dok je Rusija objavila da je dejstvo Sputnik V vakcine 92 procenata.

– To pokazuje snagu Sputnik V i našu spremnost i želju za saradnjom s drugim partnerima u borbi protiv covida-19 – izjavio je Kiril Dmitriev, predsednik ruskog fonda RDIF koji je finansirao razvoj Sputnik V vakcine.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo