Naslovna / Korona

Dr Goran Vukomanović, pedijatar: Kako kod dece prepoznati covid 19 i kako im ojačati imunitet

Priredio/la: J. M.|9:00 - 09. 02. 2021.

Dr Goran Vukomanović, pedijatar, sa subspecijalizacijom iz kardiologije, šef Službe za pedijatrijsku sportsku medicinu Univerzitetske dečje klinike u Beogradu

Za razliku od odraslih, kod kojih se na covid 19 brzo posumnja, kod dece nije lako razlikovati covid 19 od „običnih“ sezonskih virusa…

Simptomi Covid 19 kod dece se teže uočavaju Foto: Shutterstock

Školsko ili vrtićko okruženje, druženja i odlasci na mnoge vanškolske aktivnosti, stalna su „pretnja“ za najmlađe kada je reč o virusu korona, pa mnogi roditelji brinu da se njihovi mališani ne zaraze, što zbog starijih članova domaćinstva koji su u riziku, što zbog same dece. Koliko je covid 19, naročito onaj koga izazivaju novi sojevi virusa korona, opasan po najmlađe, kako prepoznati covid 19 kod dece i šta uraditi kada se pojave simptomi? Koji su simptomi znak da treba da se ode kod pedijatra na pregled? Da li ćemo i kada vakcinisati decu protiv covid 19? Na sva ova pitanja, za eKliniku odgovara dr Goran Vukomanović pedijatar u Univerzitetskoj dečijoj klinici „Tiršova“.

Kako se Covid 19 manifestuje kod dece?

Srećom, covid 19 za ogromnu većinu dece NIJE opasna bolest – kod velikog broja dece prolazi bez simptoma (asimptomatski covid 19) ili sa blagom kliničkom slikom. Sa izuzetkom dece koja imaju neku hroničnu bolest (koja drastično slabi imunitet) covid 19 se najčešće ispoljava kao blaga respiratorna infekcija: curenje nosa, kašljucanje, bez temperature ili sa blago povišenom temperaturom. Obično traje nekoliko dana i prođe bez komplikacija. Jedan broj dece može imati prolazne bolove u stomaku, koji su ponekad praćeni prolivima, a i ovo najčešće prođe za nekoliko dana. Adolescenti mogu imati gubitak čula mirisa i ukusa, a manja deca retko opisuju ove simptome (što ne znači da ih nemaju) − kaže za eKliniku dr Vukomanvić, koji na sva pitanja roditelja vezano za zdravlje mališana redovno odgovara i na portalu mojpedijatar.co.rs, gde je stalni konsultant.

Kako kod dece prepoznati covid 19?

Za razliku od odraslih gde se na covid 19 brzo posumnja, kod dece nije lako razlikovati covid 19 od „običnih“ sezonskih virusa. Kod ogromne većine dece nema težih simptoma, pa je retko potreban pregled pedijatra. Ako dete ima simptome i znake prehlade, prolazne bolove u trbuhu, povremene prolive, ali bez visoke temperature, a hoće da uzima tečnost i dobrog je raspoloženja – ne treba trčati kod pedijatra! To ne mora biti (i obično nije covid 19), a i da jeste – obično prođe za nekoliko dana. Ipak, ako dete ima veoma visoku temperaturu, lošeg je opšteg stanja (klonulo je, nezainteresovano, slabo jede i pije…) ili ako kašlje u napadima i otežano i ubrzano diše – treba obaviti pregled pedijatra u covid ambulantama za decu.

− Dijagnoza se dakle postavlja posle pregleda i testa na covid 19, a to je obično brzi antigenski test (nazofaringealni bris) koji je voma pouzdan prvih dana bolesti. Ređe je potrebno raditi PCR test ili serološke analize (antitela na SARS cov-2 virus). Pedijatar će pratiti dete sa covid 19, i ukazati roditeljima na simptome koji ukazuju na pogoršanje ili komplikacije ove bolesti, koje su kod dece srećom retke.

Da li je mutirani soj SARS Cov-2 virusa opasniji za decu?

− Mutirani sojevi SARS Cov-2 virusa (ima ih više) prema svim dosadašnjim saznanjima ne izazivaju težu formu covid 19 kod dece. Radi se o sojevima koji se brže i lakše šire, pa zato treba poštovati dobro poznate preventivne mere: nošenje zaštitinih maski, distanciranje i sprovođenje higijenskih mera.

Kako deci ojačati ili sačuvati imunitet? 

Zdrav imunitet počiva na tri stuba: zdrava ishrana, zdrav san i zdrava fizička aktivnost! Nažalost, pandemija je u velikoj meri ograničila fizičku aktivnost, pa je zato važno primeniti osnovne principe zdrave ishrane, uključujući i povećan unos svežeg (ili ceđenog) voća, povrća, hrane bogate vlaknima… Vitamin D3 svakako treba dodavati deci u zimskim mesecima, a u pandemiji je to dodatno važno! Čak i kada deca unose vitamin D3 hranom (morska riba, žumance…) potrebna je suplementacija ovim važnim vitaminom za imunitet. Nema preciznih podataka za doze kod dece (u pandemiji), ali je 800-1000 IJ vit. D3 na dan najverovatnije dovoljno. Igranje igrica do kasnih noćnih sati (kod adolescenata se to ponekad produži i do ranih jutarnjih sati) treba ukinuti pošto to zaista remeti zdrav san – jedan od stubova snažnog imuniteta – savetuje dr Vukomanović.

Treba li vakcinisati decu protiv covid 19?

Bez masovne vakcinacije nema pobede protiv covid 19. Svakako treba da se vakcinišu i deca, ali to nigde u svetu sada nije prioritet, imajući u vidu da se zaista ne radi o ugroženoj kategoriji, a veliki je broj odraslih kojima vakcina treba što pre. Za sada je samo Pfizer registrovao vakcinu za decu od punih 16 godina, ali ista kompanija sprovodi kliničko ispitivanje na deci od 12 godina. Verujemo da će u bliskoj budućnosti veliki proizvođači vakcina razvijati vakcine za decu, ali to ćemo videti već u narednim mesecima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo