Naslovna / Korona

Covid 19 može da izazove dijabetes, koji pogađa i mlađe pacijente, otkrili naučnici

Priredio/la: B. L.|13:00 - 14. 02. 2021.

Broj mladih pacijenata sa dijabetesom tip 2, povećao se u Dečjoj bolnici u Los Anđelesu, a svi slučajevi bili su povezani sa covid 19. Dijabetes je uočen kod pacijenata koji pre covid 19 nisu imali problema sa šećerom

Merenje šećera Merenje šećera Foto:Shutterstock

Proučavanjem velikog broja pacijenata lekari i naučnici dobijaju sve više saznanja o dugoročnim posledicama koje na pacijente ostavlja oboljenje covid 19. Sada je otkriveno da on može da utiče na razvoj možda novog oblika dijabetesa i još uvek traže vezu između ova dva stanja. Naučnici, naime, još ne mogu tačno da povežu kako covid 19 može da bude okidač za razvoj dijabetesa i da li je stanje posle toga trajno ili prolazno, prenosi washingtonpost.com.

Udvostručen broj pacijenata sa dijabetesom posle preležanog covid 19

Analiza pacijenata koji su se oporavili od covid 19 jasno je pokazala da se tokom bolesti javljaju različiti simptomi, od gubitka mirisa do depresije. Ozbiljnija stanja su zapaljenje srčanog mišića, problemi sa bubrezima, plućima, gubitak kose… Ali, čini se da i veliki broj pacijenata razvija dijabetes, stanje koje se mora kontrolisati tokom čitavog života.
Dijabetes je hronična bolest koja se javlja kada pankreas ne proizvodi dovoljno insulina ili kada telo ne može efikasno da koristi insulin koji proizvodi – hormon koji omogućava ćelijama da uzimaju glukozu iz krvi i prerađuju je u energiju. Neadekvatna proizvodnja insulina ili njegova neefikasnost uzrokuje povišeni nivo glukoze u krvi (hiperglikemija).

Dr Mihail Zilbermint, koji brine o pacijentima sa metaboličkim poremećajima rekao je da se broj pacijenata sa dijabetesom stečenim posle covid 19 skoro udvostručio od početka pandemije. On je dodao da novi pacijenti nisu imali prethodnih problema sa šećerom, a neki su se i oporavili nakon bolničkog lečenja. Ali drugima je i dalje dijagnostikovan dijabetes i kada su otpušteni sa bolničke nege.

U izveštaju koji je objavljen, navode se i konkretni primeri: prethodno potpuno zdrav 37-godišnjak završio je u bolnici zbog dijabetesa, a u Nemačkoj je 19-godišnjoj devojčici dijagnostikovan dijabetes tipa 1 dva meseca nakon što je patila od covid 19. Takođe, povećao se broj mladih pacijenata u Dečjoj bolnici u Los Anđelesu sa dijagnozom dijabetesa tipa 2, a svi slučajevi bili su povezani sa korona virusom.

Slučajevi zabeleženi u Kini, Italiji, SAD, Kanadi, Australiji…

Još na samom početku pandemije lekari u Kini primetili su porast broja pacijenata sa povišenim nivoom šećera u krvi. Lekari u Italiji, drugom velikom žarištu korone, primetili su isti fenomen, upoređujući ga sa istom pojavom za vreme pandemije SARS 2003. godine. Prema njihovoj statistici, 5,8 pacijenata je razvilo neki nivo dijabetesa nakon infekcije korona virusom.

I nova metaanaliza iz Kanade i Indije i Australije, koja je pregledala 8 studija koje su uključivale 3.700 pacijenata sa covid 19, pruža podatke da je oko 14,4 posto pacijenata sa covid 19 kasnije razvilo dijabetes.

Francesco Rubino, hirurg na londonskom Kings Koledžu izjavio je da neki od slučajeva dijagnostikovanog dijabetesa kod pacijenata ne odgovaraju uobičajenom profilu dijabetesa tipa 2, što može značiti da se pojavio novi oblik bolesti. On je rekao da postoji šansa da mehanizam dijabetesa nije uobičajen i da može biti vrsta hibrida, što i brine naučnike, zaključio je Rubino.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo