Naslovna / Korona

Pfizer započinje ispitivanje svoje vakcine na trudnicama i deci mlađoj od 5 godina

Priredio/la: I. V.|13:30 - 22. 02. 2021.

Oko 4.000 punoletnih trudnica učestvovaće u ispitivanju sigurnosti i imunogenosti Pfizer vakcine na ovu popilaciju, a kasnije tokom godine kreće istraživanje dejstva na deci mlađoj od 5 godina

Testiranje vakcine biće izvedeno na uzorku od 4.000 zdravih trudnica Foto: Shutterstock

Kompanije Pfizer i BioNTech objavile su da započinju ispitivanje svoje covid 19 vakcine na trudnicama, starijim od 18 godina. „Ponosni smo što smo započeli ovu studiju na trudnicama i nastavljamo sa prikupljanjem dokaza o sigurnosti i efikasnosti kako bismo potencijalno podržali upotrebu vakcine i kod ove populacije“, navodi se u saopštenju ove dve kompanije.

Trudnice imaju povećan rizik od razvoja teškog oblika covid 19

Kako je planirano, ukupno će se ispitivati 4.000 zdravih trudnica, u periodu od 24. do 34. nedelje trudnoće. Prema saopštenju, „studija će proceniti sigurnost, podnošljivost i imunogenost dve doze covid 19 vakcine Pfizer-BioNTech ili placeba, primenjenih u razmaku od 21. dana.“ Takođe se navodi i važnost ovog istraživanja: „Trudnice imaju povećan rizik od komplikacija i razvoja teškog oblika covid 19, zbog čega je presudno da razvijemo vakcinu koja je sigurna i efikasna za ovu populaciju. Duboko smo zahvalni volonterima koji se uključuju u ovo istraživanje“.

Omogućiti primenu vakcine za širu populaciju

– Omogućavanje korišćenja naše visoko efikasne vakcine protiv covid 19 za široku populaciju, veoma je važan cilj za nas. Sada, kada vidimo uspešnost vakcine u početnoj primeni širom sveta, vreme je da preduzmemo sledeći korak i proširimo svoj klinički program na druge osetljive populacije, poput trudnica. Tako bismo potencijalno zaštitili i njih i buduće generacije – izjavio je dr Ozlem Tureci, glavni medicinski službenik kompanije BioNTech.

Dojenčad će se nadgledati do 6. meseca života

„Svaka žena će učestvovati u studiji oko 7 do 10 meseci, u zavisnosti od toga da li je randomizovano kontrolisano ispitivanje ili placebo. Studija će proceniti bezbednost novorođenčadi vakcinisanih trudnica i prenos potencijalno zaštitnih antitela na njihovu decu. Kako je predviđeno, dojenčad će se nadgledati do 6. meseca života. Pre sprovođenja kliničkog ispitivanja covid 19 vakcine na trudnicama, Pfizer i BioNTech završili su studiju o toksičnosti za razvoj i reprodukciju (DART), koju su regulatorna tela zahtevala, pre započinjanja studije na trudnicama. Te studije, kako je objavljeno, nisu pokazale dokaze o uticaju na plodnost ili reproduktivnu toksičnost na životinjama. U sprovođenju kliničkih ispitivanja na trudnicama, Pfizer će koristi iskustvo tekućeg ispitivanja covid 19 vakcine protiv respiratornog sincicijskog virusa (faza 3) i invazivne infekcije streptokokom grupe B (faza 2).

Kasnije ove godine kreće i studija na deci mlađoj od 5 godina

Tokom sledećih nekoliko meseci Pfizer i BioNTech najavljuju da će započeti i dodatne studije na deci između 5 i 11 godina, a na deci mlađoj od 5 godina istraživanje će započeti kasnije tokom 2021. godine. Bezbednost i efikasnost kod ispitanika starosti od 12 do 15 godina već se procenjuju u globalnoj studiji faze 3, a relevantni podaci, kako je planirano, regulatornim vlastima dostaviće se u drugom kvartalu 2021. Kompanije takođe planiraju studije za dalju procenu vakcine kod ljudi sa ugroženim imunološkim sistemom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo