Naslovna / Korona

Dr Miroslav Sretić: Koje vrednosti D-dimera su opasne, a koje zahtevaju hospitalizaciju

Piše: B. Lazić, M. Rajić|8:00 - 24. 02. 2021.

Ukoliko imate povišene vrednosti D-dimera ne znači da ćete završiti u bolnici čak i ako imate covid 19, o tome, kao i potrebi provere ovog parametra iz krvi odlučuje isključivo lekar

Vrednosti D – dimera mogu biti povišene u slučaju mnogih bolesti iako ih od pandemije više vezuju za virus SARS-CoV-2 Foto: Shutterstock

Aktuelne okolnosti i opšte mišljenje da su vrednosti D-dimera usko vezane i za infekciju virusom SARS-CoV-2, uticale su na to da i skoro svaki običan čovek koristi ovaj pojam. Do pandemije, za njega su znali isključivo pacijenti koji imaju predispozicije ili neka razvijena tromboembolična stanja.

Veza D-dimera i covid 19

U vreme pandemije, mnogi samoinicijativno proveravaju nivo D-dimera iz krvi kako bi saznali koliko ih infekcija virusom korona ugrožava od srčanog i moždanog udara ili od plućne embolije.

– Laičko tumačenje nivoa D-dimera, da li je potrebna terapija ili ne, bez lekara je veoma opasno i nije u direktnoj vezi sa covid 19. Vrednost D-dimera ne određuje, što se tiče covid 19, da li će pacijent biti hospitalizovan ili ne. Povišene vrednosti ukazuju na to da postoji upala i da postoji rizik od tromboze i svakako je neophodno javiti se lekaru – kaže mr. sci. dr Miroslav Sretić, internista.

Povišen D-dimer ne mora biti razlog hospitalizacije

– Neki imaju povišene vrednosti D-dimera, ali to ne znači da će zbog toga biti u bolnici. Terapijom se uspostave referentne vrednosti. Drugi imaju normalne vrednosti, pa dobiju upalu pluća i budu hospitalizovani. Nema direktne povezanosti sa hospitalizacijom pacijenata sa covid 19 i vrednostima D-dimera, moraju postojati i drugi kriterijumi – rekao je mr.sci. dr Sretić.

Ukoliko se ustanovi povišena vrednost bez obzira na to da li neko ima covid 19 ili ne, obavezno se treba javiti lekaru.

– Ne treba se igrati sa ovim nalazima D-dimera a ni sa terapijom bez lekara, jer to može biti fatalno – kaže prof. dr Sretić u razgovoru za eKliniku.

Koje su granične vrednosti D – dimera

Kardiolog prof. dr Slobodan Obradović kaže za eKliniku da je D-dimer povišen u skoro svim akutnim bolestima. Naime, svuda gde postoji inflamacija, postoji i aktivacija koagulacije čiji je krajnji produkt fibrin, čijom se razgradnjom dobijaju D – dimeri. Takav slučaj može da bude i u prisustvu infekcije virusom SARS-CoV-2.

Normalne vrednosti D-dimera vezane su za godine pacijenta, pa tako osobe preko 50 godina imaju više granične brojke, koje zavise i od referentnih vrednosti:

  • za mlađe od 50 godina: 0,5 ili 500
  • 60 godina: 0,6 ili 600
  • 70 godina: 0,7 ili 700,
  • 80 godina: 0,8 ili 800

Ako su ove vrednosti povišene, mogu ukazivati na veći rizik od venskog tromboembolizma, upozorava dr Obradović.

Kada je potrebno kontrolisati D-dimer

Sagovornik eKlinike ističe da ukoliko nema kliničkih znakova vezanih za trombozu, D-dimer ne treba kontrolisati. Eventualno, to mogu da rade grupe rizičnih pacijenata: predispozicije za trombozu, nepokretne ili veoma gojazne osobe, oni koji su ranije imali tromboze, pacijenti sa hroničnim bolestima, naročito ako su aktivne (maligne ili autoimune bolesti, hronična srčana slabost…).

– Ljudi sa povišenim D-dimerom ili oni koji imaju neki od navedenih faktora rizika za trombozu, mogli bi da budu na preventivnoj antikoagulantnoj terapiji i do 45 dana, uz procenu rizika od krvarenja. Naravno, sve ovo propisuje i kontroliše nadležni lekar – napominje prof.dr Obradović.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Biserka
9:26, 25. 02. 2021.
Odgovori

Mija snaja-29 god(1992 god)-ima D-dimer-trenutno je u 6 mesecu trudnice(trece dete)-dobre su joj vrednoste-ali redovne kontrole -uz terapiju-dogovoru sa lekarom-pridrzavanju dogovorenog nacina zivita-ima jedan sasvim obican-svakodnevni zivot .Ima dvoje.dece -od-6 i 8 godina.Uz redovnu kontrolu i terapiju -sve je ok .Slusajte savete lekara.Puno zdravlja zelim svima .Biserka.

Vesna Mišić
21:37, 25. 02. 2021.
Odgovori

Drago mi je da možemo ostaviti,, komentar, trenutno sam u bolnici u Lapljem Selu Gračanica, Kosovo Covid 19, mogu Vam reći da se zaposleni toliko bore za živote i gradjana da faktički sa svojim načelnikom Bobanom Stolićem danonoćno obIlaze pacijente tu su da vas saslušaju, pomognu u svakom pogledu evo imam problem d dimer mi je bio 0.29 da bi se povećao na 0.39 imam niz propratnih bolesti samo sam otišla do načelnika rekla o čemu se radi jel pijem za. razredjivanje krvi pošto sam imala infarkt a 67god.sam…, takve doktore treba nagraditi kad sam primljena nisam mogla da hodam, napravim tri koraka nemogu više, moram da sednem bila sam ubedjena gde sad ostati bez hoda, zato apelujem svima odma kod lekara nikad se nezna ko je kliconoša.

Zaklina
21:44, 25. 02. 2021.
Odgovori

U clanku stoji da je granicna vrednost d dimera za osobe do 50 god 500. Kada sam radila analizu na rezultatima je stojalo 190. Zanima me loja je prava vrednost gornje granice. Inace prelezala sam koronu i trenutno mi je d dimer 565.

Vera
8:24, 26. 02. 2021.
Odgovori

Ja imam D dimer vec godinama 0,4 do 0,6 i doktori kazu da je to normalno. Cak je jednom bio i 0,8 i nista mi nisu dali da pijem.

Ljubiša Stašić
22:10, 12. 12. 2022.
Odgovori

Gde radi Dr.Miroslav Sretić

Marija
17:04, 07. 12. 2023.
Odgovori

Imala sem 2.67 dimer. Po enem tednu je padel na 1.77. Imela sem pred enim mesecem covid 19 s padcem po tleh in omotico ter nihajocim tlakom. Srce je slabo. Bilo, ko bilo. Prosim, ali je to nevarno? tromboza, ko jo je treba zdravit.

Imam 12 tabl.na dan. Proti holesterolu, za srce preductal, za možgane liriko, itd. Zakaj tromboza, so ugotovili.
Vem, da sem dala premalo podatkov, ali zanima me dimer.
Hvala za odg. Stara sem 81 let.
Lp Marija

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo