Naslovna / Korona

Prof. dr Miljko Ristić: Da li osobe sa veštačkim srčanim zaliscima smeju da prime vakcinu protiv covid 19, i koju

Piše: Iva Nenezić|8:00 - 10. 03. 2021.

Veštački srčani zalistak nije kontraindikacija za vakcinu, ali ako su ovi pacijenti u febrilnom stanju, ili u dubokoj starosti, treba biti obazriv

Pacijenti koji imaju ugrađene srčane zaliske ili bajpas zabrinuti Foto: Shutterstock

Srčana oboljenja spadaju u zdravstvena stanja koja pogoduju razvoju većih komplikacija usled zaražavanja od covid 19. Stoga je potrebno da ovi pacijenti, kao i njihovo okruženje, posebno povedu računa o tome da do zaražavanja ne dođe. Moguće kontraindikacije za vakcinaciju, kao ponuđeno rešenje, jesu su, međutim, ono što brine pacijente koji imaju ugrađene veštačke srčane zaliske ili bajpas, a početak vakcinacije otvorio je pitanje bezbednosti vakcine po ove pacijente.

Ne postoje kontraindikacije

Kad je reč o pacijentima kojima je ugrađen veštački srčani zalistak, prema rečima kardiohirurga profesora dr Miljka Ristića, ne postoje kontraindikacije za primenu vakcine protiv covid 19.
– Za osobe koje imaju ugrađene srčane zaliske ili bajpas ne postoje kontraindikacije na vakcinu, i to ni na jednu od dostupnih – kaže za eKliniku dr Miljko Ristić i dodaje da one mogu postojati na neke lekove ili penicilin, ali ne i na vakcinu protiv SARS-CoV-2.

Moguće blage reakcije

Kako kaže, već su se stekla određena iskustva i poznato je da Pfizer vakcina najbrže stvara imunitet, već posle prve doze, ali su komplikacije posle druge vakcine češće.
– Ni ove komplikacije, međutim, kod pacijenata sa ugrađenim srčanim zaliscima nisu previše ozbiljne. Mogu da se jave reakcije u vidu slabosti, malaksalosti, bola na mestu uboda, zatim blago povišene telesne temperature od 37 do 37,3 stepena Celzijusova. Manje komplikacije izaziva kineska vakcina. Iako je potrebno više vremena da se razvije imunitet nakon imunizacije kineskom vakcinom, čak oko dva meseca nakon prve doze, komplikacije su manje učestale. Obe vakcine, međutim, kod pacijenata sa ugrađenim srčanim zaliscima mogu da izazovu tek bezazlene komplikacije – objašnjava dr Ristić.

Oprez ako je organizam oslabljen

Veštački srčani zalistak, dakle, nije nikakva kontraindikacija za vakcinaciju, ali je kod pacijenata sa udruženim bolestima, kod osoba slabijeg opšteg stanja organizma, kod onih koji su u febrilnom stanju, kao i kod starijih koji imaju veštačke srčane zaliske, potreban, međutim, oprez.
– Iako veštački srčani zalistak nije kontraindikacija za vakcinu, ako su ovi pacijenti u febrilnom stanju, ako boluju od nekih drugih bolesti, kod iznemoglih, ali i pacijenata u dubokoj starosti, preko 85 ili 90 godina, treba biti obazriv. Anemični, slabo pokretni mogu da razviju reakcije koje mogu da završe sa komplikacijama. Slabost, opšta malaksalost, anemičnost jesu simptomi koji ukazuju na moguć rizik od snažnijih reakcija na vakcinu – navodi naš sagovornik.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo